אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ותרו לפלסטינים על חובות החשמל צילום: יואב גלאי

ותרו לפלסטינים על חובות החשמל

חוב החשמל הפלסטיני, שנאמד ב־1.4 מיליארד שקל, נובע בין היתר מהאיניתיפאדה השנייה

10.03.2014, 09:08 | דני רובינשטיין
איומי חברת החשמל להפסיק בחמישי שעבר את אספקת החשמל לרשות הפלסטינית היו איומי סרק. מדובר בנושא שאיננו מסחרי גרידא, אלא בכזה עם השלכות מדיניות. כבר לפני יותר משנתיים החליטו ראש הממשלה נתניהו ומי שהיה שר האוצר יובל שטייניץ לקזז את חוב החשמל מתשלומי המסים שגובה ישראל עבור הפלסטינים, אולם הם נסוגו מכך בגלל לחץ אמריקאי. גם עכשיו אין כמעט סיכוי שהממשלה תאפשר צעד של הפסקת חשמל לפלסטינים.

הפלסטינים חייבים כ־1.4 מיליארד שקל לחברת החשמל, והחוב תופח בקצב של יותר מ־70 מיליון שקל בכל חודש. רובו של החוב הוא של חברת החשמל המזרח־ירושלמית, והשאר של הרשות והמועצות העירוניות הפלסטיניות המטפלות בצרכני החשמל בגדה. ברצועת עזה אין חובות לחברת החשמל מפני שמשרד האוצר הישראלי מקזז את החובות מעזה מתשלומי המכס והמע"מ שישראל גובה עבור הפלסטינים.

שטייניץ וביבי. איימו בעבר, מאיימים גם עכשיו, צילום: פלאש 90 שטייניץ וביבי. איימו בעבר, מאיימים גם עכשיו | צילום: פלאש 90 שטייניץ וביבי. איימו בעבר, מאיימים גם עכשיו, צילום: פלאש 90

הכסף שהגיע מהקטארים ילך לצרכים אחרים

ספק רב אם הפלסטינים מסוגלים לשלם חוב כזה. בימים האחרונים הם אמנם גייסו 200 מיליון דולר מסעודיה ועוד 200 מיליון דולר מיפן, אבל הכסף כולו מיועד לתשלומי השכר ולאחזקה השוטפת של מוסדות הממשלה הפלסטינית בגדה ובעזה, שחיים בקושי מהיד לפה.

שר האוצר הפלסטיני שוכרי בשארה הציע לפני זמן מה למחוק כ־50% מהחוב הפלסטיני, ואת השאר לפרוס למשך 20 שנה. בישראל מסרבים. בתקשורת הפלסטינית תולים תקוות בכך שחברת החשמל הישראלית תקנה גז פלסטיני מהשדה שהתגלה בחוף עזה לפני 12 שנה - וכך יוחזר לפחות חלק מהחוב. שדה זה עדיין לא מנוצל, ונסיבות פוליטיות (קרי, שלטון החמאס בעזה) מונעות לפי שעה את הפעלתו.

איך נוצר החוב הזה?

ראשית החוב לפני יותר מעשר שנים בימי האינתיפאדה השנייה. הכלכלה בשטחים שותקה אז לתקופה ארוכה, והתושבים לא עמדו בתשלומים השוטפים. לפני כשלוש שנים פקד את הרשות הפלסטינית משבר פיננסי קשה; חלו אז עיכובים בתשלומי השכר לכ־200 אלף עובדי הממשלה. בשטחים לא קיבלו שכר, ולכן גם לא שילמו עבור החשמל.

רובו הגדול של חוב הצרכנים הוא של משפחות ממחנות הפליטים ומשכונות העוני בערים. גובי חברת החשמל פוחדים להיכנס למחנות ולשכונות העוני כדי לנתק את החשמל. היו מקרים שבהם היכו אותם.

נוהל בזמנו מו"מ והוצע להם למחוק חלק מהחובות. פרצה אז מחאה של תושבים שכן שילמו את תשלומי החשמל, שהודיעו שיפסיקו לשלם.

בשורה התחתונה: ביחס לחוב הכללי של חברת החשמל - 74 מיליארד שקל - מדובר בכסף קטן.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
מר רובינשטיין, שאונר"א יכסה את החובות של מחנות הפליטים!!
הרי לשם כך קיים אונר"א... ארגון הסיוע של האום שהוקם במיוחד כדי לסייע לפליטים פלסטינים . זה יכסה את רוב החוב ואני מניח שזה יספק את הגורמים השונים בישראל שדורשים לקבל את התשלום המגיע עבור אספקת החשמל. אני מתפלא עליך שאתה לא חשבת על זה. יותר ממתפלא... אני מאוכזב ממך.
דוד מלכי  |  10.03.14
7.
הכתבת ולא חשפת ?
רובינשטיין ,שלא כדרכו,נמנע להרחיב,למקד ולחשוף בנושא סירובה של ממשלת ישראל לרכוש גז מהשדה בחוף עזה ובכך לגבות את חובות הרשות לחברת החשמל,במהירות יחסית,ביעילות ובאופן מלא. תמיהני מדוע הכותב נמנע לפרט את הסיבות האמיתיות לאי ניצול שדה גז עשיר כל כך : האם יש צורך באישור החמאס ? האם יש מניעה ביטחונית ? אולי, בפשטות,הממשלה ,כדרכה ,מגינה על תשובה מפני תחרות ?!
יעוב , המרכז  |  10.03.14
לכל התגובות