אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיקרוסופט מנסה להציל את ווינדוס 8 צילום: אם סי טי

מיקרוסופט מנסה להציל את ווינדוס 8

העדכון הקרוב של מערכת ההפעלה, שבמסגרתו תחזיר ענקית הטכנולוגיה אפשרויות כמו עבודה בקליק ימני ואפשרות נוחה לכיבוי המחשב, הוא גם הודאה בכישלון החזון של מערכת ההפעלה ההיברידית והשאפתנית של מיקרוסופט. עכשיו נותר לה לקוות שגם הקהל, שעד עכשיו לא מיהר לשדרג לווינדוס 8, יאמץ את המערכת המשופרת

10.03.2014, 13:17 | עומר כביר

ווינדוס 8 אמורה היתה להיות הרגע הזוהר של מיקרוסופט והמנכ"ל לשעבר סטיב באלמר — עיצוב חדש לגמרי למערכת ההפעלה הוותיקה שיצעיד את מיקרוסופט בגאון לעידן מסכי המגע והמובייל, ויהפוך את ווינדוס לחוד החנית בשורה חדשה של מכשירים היברידיים המשלבים בין מחשב נייד לטאבלט. אבל חזון לחוד ומציאות לחוד: ווינדוס 8 נדחתה ברובה על ידי ציבור המשתמשים, המכשירים ההיברידיים לא ממש התרוממו וכעת אפילו מיקרוסופט מודה בטעות. עתה, עדכון למערכת ההפעלה שיופץ בשבועות הקרובים וכבר דלף לרשת, מחזיר את החברה קרוב יותר לשורשיה המסורתיים.

הקהל בחר בגרסאות ישנות

ההשקה של ווינדוס 8 בנובמבר 2012 לוותה בציפיות גדולות. ניסיון להמציא מחדש את מערכות ההפעלה למחשבים אישיים ולעצב את החזון של עתיד המחשוב, כזה שבו מסך המחשב הנייד מתנתק בקלות מהמקלדת והופך מיד לטאבלט, כשמערכת ההפעלה יודעת להתאים את עצמה לצרכים המשתנים של המשתמש. ההשקה יצרה עניין רב, ובטרם הגיעה לשוק אף זכתה ווינדוס 8 לביקורות חיוביות (כולל ב"כלכליסט"), ששיבחו את הצלחתה לשלב בין חוויות השימוש הנבדלות של מחשב נייד לטאבלט וליצור מהן מערכת אחידה ונוחה לשימוש.

קראו עוד בכלכליסט

הציבור, כך מתברר, חשב אחרת. עבור רבים השינוי היה גדול מדי והדגש על מסכי מגע רב מדי. משתמשים רבים לא הבינו למה הם צריכים מסך וממשק מגע במחשב הנייד שלהם, ואלו שחיפשו טאבלט לא הבינו למה נדחף לשם הממשק החלונאי של המחשב בבית. גם המחשבים ההיברידיים לא עמדו בציפיות: בתור מחשבים אישיים הם היו (פרט לכמה דגמים יוצאים דופן) חלשים מדי ולא נוחים לשימוש, ובתור טאבלטים גדולים ומסורבלים.

מנכ"ל מיקרוסופט החדש סאטיה נאדלה. חברה שטובה בקאמבקים, צילום: אם סי טי מנכ"ל מיקרוסופט החדש סאטיה נאדלה. חברה שטובה בקאמבקים | צילום: אם סי טי מנכ"ל מיקרוסופט החדש סאטיה נאדלה. חברה שטובה בקאמבקים, צילום: אם סי טי

החזון של מיקרוסופט לעתיד חדש התרסק עם מכירות המחשבים האישיים (ובהם גם המחשבים ההיברידיים), בשעה שמכירות הטאבלטים של אפל ואנדרואיד המריאו והצביעו על הכיוון שבאמת מעניין את הציבור: טאבלט בתיק ומחשב על השולחן, אם בכלל. לא מכשיר אחד שמנסה להיות שניים.

כיום, כ־16 חודשים אחרי השקת ווינדוס 8, אין ספק שמערכת ההפעלה מצויה במשבר. לפי נתונים של חברת המדידה StatCounter, שכוללים מערכות הפעלה למחשבים ולמובייל, לווינדוס 7 יש נתח שוק של 38.3%, לווינדוס XP בת ה־12 נתח שוק של 13.78%, בעוד ווינדוס 8 וגרסת העדכון 8.1 מסתפקות ב־8.54% בלבד. לשם השוואה, במרץ 2011, כ־16 חודשים אחרי השקת ווינדוס 7, עמד נתח השוק של מערכת הפעלה זו על 29.16%, בעוד זה של ווינדוס XP עמד על 45.1%.

המשמעות: אחרי 16 חודשים בשוק לווינדוס 8 יש פחות משליש מנתח השוק שהיה לווינדוס 7 אחרי תקופת זמן דומה בשוק. הצרכנים והעסקים הקליקו בעכברים והעבירו מסר חד וברור.

מיקרוסופט, מצדה, מקשיבה בתשומת לב לשוק, ומתחילה לבצע פניית פרסה חדה בניסיון לתקן את מה שמתברר כטעות טרגית. כבר בגרסה 8.1 שהושקה באוקטובר החזירה מיקרוסופט לשורת המשימות את כפתור ההתחל, שהעלמתו היתה אחד השינויים הגדולים ב־8 וכזה שהלקוחות פשוט לא הצליחו להתרגל אליו. כמו כן היא ביצעה שינויי ממשק קלים כדי להפוך את המערכת לנוחה יותר לשימוש.

כעת, בעדכון משמעותי נוסף, מגבירה מיקרוסופט את קצב השינויים לאחור. העדכון החדש יופץ רשמית רק ב־8 באפריל, אבל תקלה במערכת העדכון של מיקרוסופט לקראת סוף השבוע שעבר אפשרה לכמה משתמשים להוריד ולהתקין אותו — ולגלות אילו שינויים ביצעה החברה. אלו כוללים אפשרות להגדיר שממשק החלונות המסורתי יופיע כברירת המחדל בכל הפעלה של המחשב, במקום ממשק המגע שמתסכל משתמשים רבים — שינוי שצפוי לגרום נחת בעיקר למשתמשים בארגונים.

כמו כן, מיקרוסופט מחזקת את יכולות הממשק המסורתי, ומאפשרת להצמיד לשורת המשימות שלו גם יישומים שפותחו עבור ממשק המגע — ובכך חוסכת עבור רבים את הצורך להיכנס לממשק הלא אהוד כדי להפעיל יישומים אלו ואחרים. שורת המשימות, מצדה, תופיע גם בממשק המגע החדש — דבר שעתיד להקל על המעבר בין שני הממשקים, לספק אחידות ובעיקר מראה מוכר יותר למשתמשים.

אולי גם תפריט ה"התחל" יחזור

 

גם ממשק המגע זוכה למקצה שיפורים שיהפכו אותו לנוח יותר לשימוש במחשבים מסורתיים, ומקרבים את יכולותיו לאלו של הממשק המסורתי. עם אלו ניתן למנות תפריט פעולות שייפתח בקליק ימני (בדומה לתפריט המופיע בממשק המסורתי, ובניגוד למצב כיום שבו משתנה שורת הפקודות בתחתית העמוד), והוספת תפריט פעולות עליון לגישה נוחה לפעולות כמו סגירת יישום או מזעור, שחסרונו תסכל משתמשים רבים.

מערכת ההפעלה שבלבלה את המשתמשים חוזרת למקורות מערכת ההפעלה שבלבלה את המשתמשים חוזרת למקורות מערכת ההפעלה שבלבלה את המשתמשים חוזרת למקורות

קשה לפרש את השינויים במובן אחר מהודאה בטעות וצעידה הדרגתית בחזרה לממשק המוכר יותר למשתמשים. למעשה, הדבר היחיד שחסר כדי לרצות את המשתמשים המתוסכלים לחלוטין הוא השבתו של תפריט ה"התחל" האהוב, שעל היעדרו בווינדוס 8 נשמעו תלונות רבות. ואם העדכון החדש לא ישיג את התוצאה הרצויה מבחינת מיקרוסופט, לא מן הנמנע שכפי שכפתור ההתחל חזר מן המתים, כך יקרה גם לתפריט באחד העדכונים הבאים.

החזון השאפתני של מיקרוסופט, כך נראה, לא התגשם, וההימור של ווינדוס 8 על עתיד של מחשבים היברידיים לא השתלם. המשתמשים לפחות בשלב זה מעדיפים את החזון של אפל וגוגל — טאבלט ייעודי, סמארטפון ייעודי ומחשב ייעודי, בלי לערבב ביניהם ובין השימושים הנבדלים שלהם. אבל זה לא אומר שמיקרוסופט עומדת בפני שוקת שבורה. אם יש משהו שענקית התוכנה יודעת לעשות טוב זה קאמבק.

 

בשנות השמונים של המאה הקודמת אפל אולי הקדימה עם מקינטוש, אבל בסופו של דבר היתה זו ווינדוס שזכתה בכתר. בעשור הקודם ווינדוס ויסטה היתה מהמפוארים שבכישלונות מיקרוסופט, אבל החברה הצליחה להתואשש יפה עם ווינדוס 7. ווינדוס 8 אולי היא לא מה שהצרכנים מחפשים, אבל זה לא אומר שמיקרוסופט לא תקלע לטעמם באחת הגרסאות או באחד העדכונים הבאים.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
חזון המחשבים ההיברדיים ומכשיר העל היחיד חי וקיים
אבל מערכת ההפעלה הזו הייתה נוראית ונבנתה רק סביב ממשק המגע! הם לא חשבו בכלל על חוויית השימוש הקלאסית של עכבר ומקלדת, ולכן מערכת ההפעלה נכשלה - לא החזון ! אני אשמח מאוד לא לסחוב שני מכשירים ולא להצטרך לסנכרן הלוך וחזור כל מיני חומרים וקבצים, אבל מערכת ההפעלה צריכה להיות גמישה ודו-פרצופית באופן שקוף ופשוט - במקום לזרוק חומרים רבים ממערכת ההפעלה הנהדרת Windows 7, הם צריכים לשמר את הכול (אבל הכול!), ולהוסיף את הממשק החדש, היפהפה והמוצלח של Windows 8 רק כשכבה (או אפילו Skin) מלמעלה. צריך לאפשר למשתמשים ליהנות מכל העולמות מתי שהם רוצים וכמה שהם רוצים, מבלי לכפות עליהם שינויים ולאלץ אותם לבחור בדבר אחד על חשבון דבר אחר.
עוז  |  18.03.14
15.
אני לא מבין את הרעש הגדול
חלונות 8 היא מערכת טובה יותר מחלונות 7 וגם השילוב בין ממשק המגע והממשק השולחני טוב. נכון, מיקרוסופוט עשו טעות חמורה כשניסו לדחוף את השינוי בכח והם היו צריכים לתת למשתמש להחליט אם להשתמש בשני הממשקים או רק באחד מהם אבל מהרגע הראשון (עוד מגרסת ה RC) היו תוכנות קטנות וחינמיות (ברובן) שעשו זאת. אני התקנתי את Classic Shell, התקנה פשוטה וקלה שאפילו לא מצריכה הפעלה מחדש, ומייד קיבלתי בחזרה את תפריט ההתחל ושליטה מלאה על המערכת. ממשק שולחן העבודה עולה כבררת מחדל, כפתור ההתחל והתפריט הנלווה קיימים כמו תמיד רק עם יכולות שליטה טובות ונרחבות הרבה יותר וגם יש גישה לאפליקציות של ממשק האריחים (יש תוכנות עם אפשרויות מתקדמות יותר בנושא הזה) ועוד. נכון, זה היה צריך להיות חלק ממערכת ההפעלה אבל חבל שבאף כתבה לא מזכירים את האפשרות הזו, שהיא פשוטה, חינמית ומאפשרת להנות ממערכת הפעלה טובה יותר גם למי שאין לו מסך מגע או למי שלא רוצה שינוי.
אמיר  |  11.03.14
לכל התגובות