אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כדורגלני כל העולם מתאחדים? צילום: איי אף פי

כדורגלני כל העולם מתאחדים?

הכדורגלנים הברזילאים דורשים תנאים יותר טובים בליגה המקומית שלהם, הכדורגלנים בישראל רוצים לשנות את תקנון העברות השחקנים ובמזרח אירופה כדורגלנים עומדים על כך ששכרם ישולם בזמן. האם התאגדויות הכדורגלנים, שלרוב המועדונים וההתאחדויות מתנגדים להן, עושות טוב למשחק?

11.03.2014, 11:17 | אוריאל דסקל

ג'ילברטו סילבה, כוכב ארסנל ונבחרת ברזיל לשעבר, הוא כיום שחקן על סף פרישה בגיל 37. לאחרונה הוא פרסם מאמר ב"גרדיאן" שבו הוא מסביר למה הוא וחבריו, הכדורגלנים הברזילאים, יוצאים כיום למאבק ועשויים לצאת לשביתה בשנה שהיתה אמורה להיות שנת החגיגה הגדולה של הכדורגל הברזילאי.

קראו עוד בכלכליסט

"מאז השנה שעברה כדורגלנים ברזילאים התאחדו כדי לדרוש תנאים טובים יותר", כתב סילבה. "והתגובה הפושרת שקיבלנו מהתאחדות הכדורגל הברזילאית מגבירה את הסיכויים להשבתת השבוע הראשון של ליגת הכדורגל הברזילאית - ב־19 באפריל".

רונלדיניו וג רונלדיניו וג'ו מאתלטיקו מיניירו בברזיל. השחקנים דורשים קיצוץ במספר המשחקים בשנה | צילום: איי אף פי רונלדיניו וג

"מכבי היגיון בריא"

 

להתאגדות הכדורגלנים הברזילאים קוראים Common Sense FC ("מכבי היגיון בריא", בתרגום חופשי). וסילבה טוען שהארגון "התפתח בצורה אורגנית". הכל התחיל בספטמבר בשנה שעברה כאשר שני שחקנים שחזרו מאירופה לברזיל - אלכס (לשעבר מפנרבחצ'ה) וחואן (לשעבר מרומא) - החליפו חולצות בתום משחק ודיברו על כמה המצב של הכדורגל הברזילאי גרוע.

נכון, נבנים אצטדיונים חדשים לקראת המונדיאל וההכנסות של המועדונים עלו פלאים בחסות הצמיחה הכלכלית - אבל גם בליגות המקצועניות מצב רוב המגרשים גרוע, מצב חדרי ההלבשה ביזיון, וישנן בעיות של העלמת שכר וגם אלימות כנגד שחקנים. לאחרונה קבוצות אולטראס בסאו פאולו תקפו שחקנים של קורינתיאנס ופונטה פרטה.

כדורגלנים ברזילאים רבים שהיו באירופה וחזרו - רוצים לשנות את הכדורגל הברזילאי. "אנחנו מודעים להבדלים בהתפתחות ובתשתיות", כותב ג'ילברטו סילבה. "אבל אי אפשר להתעלם מבעיות שקיימות בברזיל ואפשר לתקן הרבה מהן מבלי 'להשוות תנאים לאירופה'".

מה השחקנים הברזילאים דורשים? קיצוץ במספר המשחקים שמשובצים בלוח השנה של הכדורגל הברזילאי, למשל. הוא עמוס מדי. שחקן בקבוצה ברזילאית משחק בערך 80 משחקים בעונה, והוא צריך לעשות קילומטרז' של עשרות אלפי ק"מ באוויר במהלך העונה. דייגו פורלאן, שחקן נבחרת אורווגואי ששיחק בברזיל ועבר כיום ליפן, עשה חישוב שהוא ראה את המשפחה שלו פחות מ־30 יום במהלך העונה בברזיל. Common Sense דורשים סוג של "פייר פליי פיננסי" בכדורגל הברזילאי, שימנע פשיטות רגל של קבוצות וכמו כן לקיים תוכנית מיוחדת לקידום אהדה בריאה.

הם נתקלים בהתנגדות מצד הקבוצות וההתאחדות. "לפעמים אני מרגיש שלמרות כל הכסף שההתאחדות הברזילאית מכניסה מספונסרים ׁ(יותר מ־100 מיליון דולר) - היא לא עושה דבר כדי לשפר את המצב ברמת השטח, אף על פי שיש לה הזדמנות לעשות זאת", כתב סילבה.

"פיפ"א לא מפנימה"

סילבה מוביל התאגדות שנהפכה לטרנד בעולם הכדורגל. גם במזרח אירופה הכדורגלנים מתאגדים נגד קבוצות שלעתים אף מתנהגות באלימות נגד השחקנים, ש־41% מהם לא מקבלים את שכרם בזמן, אם בכלל. גם בישראל יש איגוד כדורגלנים חדש שמנהיגים מיכאל זנדברג, דן רומן ואוהד כהן, והם דורשים שהכסף שמגיע להם ישולם בזמן, ושעניין "כרטיסי השחקן", שמאפשרים לקבוצות להחזיק בעלות על שחקן גם אם אין לו חוזה עד גיל 24 - יבוטל.

על פי מחקר רחב היקף שביצע FIFPro, איגוד הכדורגלנים הבינלאומי, מועדונים מיוון ועד רוסיה מתייחסים ב"היעדר כבוד מעורר חשש" לזכויות הבסיס של השחקנים. עוד טוענים במחקר כי פיפ"א ואופ"א לא הפנימו מספיק את הנושא, וכי לחימה יעילה בתופעת מכירת המשחקים תתאפשר רק אם הארגונים עצמם יוודאו כי השחקנים זוכים ליחס הוגן ומקבלים שכר בזמן. איגוד הכדורגלנים הבינלאומי גם מאיים לטלטל את מערכת ההעברות העולמית על ידי הגשת תביעה משפטית נגד המערכת הנוכחית.

ההכרזה מגיעה בעקבות המלצות שהגישה ועדת מומחים למועצת המנהלים של האיגוד בנוגע לנושא ההעברות. הדו"ח אישר תוכנית אסטרטגית, שנועדה לטפל בנושא חופש התנועה של עובדים בתוך האיחוד האירופי וכן בחוקי התחרות ובנושאי זכויות אדם. עוד הוסיפו באיגוד כי תקנות ההעברות שעליהן מפקחת פיפ"א, מצמצמות את חופש התנועה של השחקנים, עם קנסות "מופרזים" על הפרות חוזה שמשמשים כ"שלשלאות משפטיות ומוניטריות שכובלות את שחקני הכדורגל למועדונים". אמצעים מסוג זה לא יעלו על הדעת בכל תעשייה אחרת, מדגישים באיגוד. לפיכך, הם טוענים ש"לא ניתן עוד להסכים ולציית למערכת" במבנה הנוכחי שמיטיב רק עם "ה־1% של המועדונים והסוכנים העשירים ביותר".

פרופגנדה שקרית

 

המתנגדים לאיגודים המקצועיים החדשים של הכדורגלנים הם בעלי הקבוצות וההתאחדויות לכדורגל. הטענות שלהן הן ש"כדורגלנים מרוויחים מספיק כסף" ו/או ש"הם לא עובדים כל השנה וכל היום". גורם בהתאחדות לכדורגל בישראל אף ציין ש"אם ישלמו לשחקנים את כל הזכויות שמגיעות להם אז לא יהיה כדורגל מקצועי יותר בישראל".

ובכן, הפרופגנדה של ההתאחדויות שקרית. 80% מהכדורגלנים מרוויחים פחות מהשכר הממוצע בשוק שלהם. בישראל, למשל, 40% מהכדורגלנים מרוויחים פחות משכר המינימום. בברזיל שכר רוב הכדורגלנים אפילו לא מגיע למינימום (כ־500 דולר בחודש). סילבה: "חברים בעיתונות ובציבור חושבים שאין לנו על מה להתלונן בגלל שאנחנו מקבלים הרבה כסף - וזה בגלל שמי ששולט בכדורגל רוצה שיתמקדו במי שמרוויח הרבה".

כדורגלנים עובדים 12 חודשים בשנה כדי לשמור ולטפח את כלי העבודה שלהם - הגוף שלהם. מלבד העובדה שהם לא מרוויחים יותר מהעובד הממוצע, העבודה שלהם הרבה יותר מסוכנת (הסיכוי שהם ייפצעו ויגמרו את הקריירה שלהם בגלל הפציעה גבוה פי 1,000 מהסיכוי שזה יקרה למישהו שעובד בעבודה שמוגדרת כ"מסוכנת"). בנוסף, 3 מ־5 כדורגלנים מגיעים למצב של פשיטת רגל אחרי סיום הקריירה שלהם.

זכויות כמנוע צמיחה

 

האם זכויות מלאות לכדורגלנים יביאו לעלייה בהוצאות הקבוצות? כן, בהחלט. עם זאת, "הרשויות" והחברות תמיד היו נגד זכויות. היזמים במאה ה־19 התנגדו להפסקת עבודת ילדים ולשכר מינימום. "זכויות עובדים" תמיד היו "בעיה" עבור העשירים - וזאת מאחר שבגלל זכויות עובדים הם צריכים לחלוק יותר מהעוגה. "זכויות שחקנים ואיגודי שחקנים לא בהכרח פוגעות בהכנסות הקבוצות והליגות", אומר עו"ד ניר ענבר, בוגר פיפ"א מאסטר ומומחה לניהול ומשפט ספורט בינלאומי.

"מהניסיון שנצבר בארה"ב הן דווקא נחשבות למנוע צמיחה. בארה"ב הסכמי השכר בין הליגה לשחקנים מהווים בסיס ליחסי עבודה יציבים וברורים שמסייעים לליגה לשפר את תדמיתה, להביא קהל, ספונסרים ושותפי שידור. לשחקנים, כמו לקבוצות, יש אינטרס להפוך את הליגה ליותר פופולרית - המשמעות של זה היא הכנסות גבוהות יותר ויותר כסף עבורם. בליגות החזקות ביותר אנחנו גם רואים שחקנים מאוגדים ויחסי עבודה סדירים ובריאים".

כדורגלנים צריכים להיות בעלי זכויות מלאות, כמו שיש לעובדים. שכר צריך להיות משולם בזמן, וגם תשלומי ביטוח ופנסיה צריכים להיות משולמים על ידי המועדונים. הקול של הכדורגלנים צריך להישמע מסביב לשולחן מקבלי ההחלטות. ועד שלא יהיה נציג איגוד כדורגלנים בכל הנהלה של כל התאחדות כדורגל בעולם, הכדורגלנים לא יקבלו את הזכויות המלאות שמגיעות להם.

תגיות