אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת גרמן תמליץ על הקמת רשות חדשה לניהול בתי החולים צילום: עמית שעל

ועדת גרמן תמליץ על הקמת רשות חדשה לניהול בתי החולים

הוועדה בראשות שרת הבריאות תפרסם היום את מסקנותיה הראשונות, שיתמקדו בהפרדה בין הבעלות של משרד הבריאות על בתי החולים לבין היותו גם הרגולטור שלהם. בנוסף: האוצר ישקול הכנסת חשבים לתוך בתי החולים כדי לשלוט בנעשה בהם

11.03.2014, 07:05 | שאול אמסטרדמסקי ומיקי פלד

נדבך ראשון של ועדת גרמן יפורסם היום באופן רשמי, ובו תמליץ הוועדה לבחינת מערכת הבריאות להפריד בין הבעלות של משרד הבריאות על בתי החולים הממשלתיים לבין היותו גם הרגולטור של המערכת. 

קראו עוד בכלכליסט

תת-הוועדה שדנה בנושא, שבראשה עמדה הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים רונית קן, כתבה כי היא ממליצה על הקמת רשות בתי חולים ממשלתיים שתוקם מחוץ למשרד הבריאות אשר אליה יועברו תפקידי הניהול השוטף של בתי החולים.

לפי ההצעה, המשרד יעסוק ברגולציה בלבד של בתי החולים, באיכות הטיפול ובסוגיות של איכות השירות עצמו כגון אורך התורים לניתוחים.

הרגולציה תיעשה בהסכמה עם מנהלי הרשות החדשה, כשבמקרים בעלי השלכה תקציבית הדבר יובא להכרעת שרת הבריאות, שהרשות תהיה כפופה לה, ולא למנכ"ל המשרד כפי שהמצב כיום.

אילוסטרציה, צילום: אוראל כהן אילוסטרציה | צילום: אוראל כהן אילוסטרציה, צילום: אוראל כהן

אחד השמות המיועדים לעמוד בראש הרשות הוא ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית החולים וולפסון.

משנות התשעים קמו חמש ועדות שהמליצו המלצות דומות שאליהן הצטרפו התבטאויות של ראשי המערכת, כולל המנכ"ל הנוכחי פרופ' רוני גמזו, ולפיהן יש לבצע הפרדה כזו בין שני הכובעים של המשרד. הדבר התמסמס, בין השאר, בשל לחץ של בכירי המשרד שלא רצו לאבד את השליטה על בתי החולים.

שינוי חיוני עבור המערכת

יישום ההפרדה בין שני הכובעים הללו של משרד הבריאות הוא לא פחות מחיוני לשם הסדרת המערכת.

"האופן שבו בנויה המערכת הרגולטורית, המכפיפה את בתי החולים הממשלתיים למשרד הבריאות, הן כבעלים והן כמיניסטריון, אינה מאפשרת הלכה למעשה ניהול ובקרה אפקטיביים על ידי משרד הבריאות", כותבים חברי הוועדה. כדי להבטיח את השליטה של הרשות בבתי החולים מציעה הוועדה לקצוב את כהונת מנהלי בתי החולים, שכיום למעשה מתמנים עד לגיל הפרישה.

בנוסף, הוועדה ממליצה גם לקצוב את כהונתם של מנהלי מחלקות ונושאי משרה בכירים נוספים. בסעיף אחר כותבת הוועדה כי היא ממליצה גם לשקול מהפכה ביכולת השליטה של מנהלי בתי החולים על התקציב שלהם, ולבחון הכנסה של חשבים מטעם משרד האוצר לבתי החולים הממשלתיים, כפי שיש במשרדי הממשלה השונים.

מחלוקת בוועדה

מטיוטת דו"ח הוועדה שהגיעה לידי "כלכליסט" עולה כי עלו בה מספר חילוקי דעות בין אנשי משרד הבריאות וחברי הוועדה לבין אנשי האוצר, ובין אנשי האוצר לבין עצמם. כך לדוגמה משה בר־סימן־טוב, סגן בכיר לממונה על התקציבים באוצר, סבר כי יש להעביר חלק מבתי החולים לידי קופות החולים כדי להבטיח הפרדה מוחלטת ככל הניתן ממשרד הבריאות ולאפשר מעבר של רופאים מבתי החולים למרפאות.

מנגד, החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו והממונה על השכר, קובי אמסלם, סברו דווקא כי לא צריך לשנות את המבנה הקיים אלא לטפל בכשלים נקודתיים.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לכל המקטרגים: כתוב בפירוש שכל הועדות הקודמות, של המפלגות האהובות עליכם המליצו כנ"ל
ולענין: הסיכוי שיגיעו למודל נכון עבור החולים (ולא ראשית עבור רופאים, מנהלים, קופות, בתי"ח, אוצר, ממשלה ושאר ביורוקרטים) הוא אפסי. כל האינטרסנטים לא מוטרדים ממצב החולים והיחידה שאולי כן היא חסרת נסיון ומינוף פוליטי. אוקצור, להיות עשיר או להתפגר.
שוב התחרדנתם כשחילקו שכל?  |  11.03.14
לכל התגובות