מומחי הנדל"ן מסבירים: "המלחמה על הקרקע עצומה ולא לטובת רוכש הדירה הסופי"
שמשון הראל, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אמריקה ישראל להשקעות: "בעלי הקרקעות הפרטיות פועלים בשוק חופשי של היצע וביקוש, ומנהלים על כל מגרש משא ומתן עם כמה קונים פוטנציאליים"
בנוסף מסביר שוב כי "בעל הקרקע הפרטית לחוץ יותר על הכסף, הוא רוצה להפשיר את הקרקע ולקדם את הבנייה".
שמשון הראל, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אמריקה ישראל להשקעות, מוסיף כי "בעלי הקרקעות הפרטיות פועלים בשוק חופשי של היצע וביקוש, ומנהלים על כל מגרש משא ומתן עם כמה קונים פוטנציאליים. אם בין נתניה לרחובות לא יהיה היצע גדול של קרקעות מינהל, מחיר הקרקעות שם ימשיך להיות גבוה. אין לבעלי הקרקעות הפרטיות תחרות מהמינהל במרכז, והם מעלים את המחיר לאט לאט. אין מה לעשות, זו כלכלה של היצע וביקוש". לדברי הראל, "המוכרים מנהלים מגעים עם המון קונים פוטנציאליים, והמלחמה על הקרקעות היא עצומה. אלא שהמלחמה הזו היא לא לטובת הלקוח הסופי ולא לטובת היזם. המפתח להורדת מחירי הדירות הוא בידי המינהל, שרצוי שיגדיל את היצע הקרקעות במרכז".
נוסף לכך שיש ריכוז של קרקעות פרטיות באזורים מבוקשים, והן מקודמות יותר מהר על ידי בעליהן, הרי שגם הרשויות המקומיות מעדיפות לקדם דווקא אותן. יזם הנדל"ן חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, מסביר כי המצב נובע מהפערים בין היטל ההשבחה שמשלם בעלים פרטיים של קרקע לרשות המקומית בשיעור של 50% מערך הקרקע לעומת 12% שמשלמת המדינה. "העיוות בשיעור היטל ההשבחה בולם פיתוח קרקע שבבעלות המדינה וזה מעלה את מחירי הדירות", לדברי פייגלין.
"הקרקעות הפרטיות במדינה הולכות ופוחתות. זה הגיע למצב בלתי אפשרי ובלתי נסבל", אומר פייגלין. לטענתו, "זה בולם כל מוטיבציה של הערים לפתח קרקע לא פרטית".
תגובה אחת לכתיבת תגובה