אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מומחי הנדל"ן מסבירים: "המלחמה על הקרקע עצומה ולא לטובת רוכש הדירה הסופי" צילום: אוראל כהן

מומחי הנדל"ן מסבירים: "המלחמה על הקרקע עצומה ולא לטובת רוכש הדירה הסופי"

שמשון הראל, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אמריקה ישראל להשקעות: "בעלי הקרקעות הפרטיות פועלים בשוק חופשי של היצע וביקוש, ומנהלים על כל מגרש משא ומתן עם כמה קונים פוטנציאליים"

12.03.2014, 06:53 | עינת פז-פרנקל
עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל במשרד שוב ושות' המייצג אלפי בעלי קרקעות פרטיות, מסביר כי דווקא השטחים באזורים המבוקשים יותר מצויים בבעלות פרטית: "רוב המלאי במרכז מסופק על ידי אנשים פרטיים. נראה כי המינהל לא דואג מספיק להפשרה, לפיתוח ולתכנון של שטחים שבבעלותו".

בנוסף מסביר שוב כי "בעל הקרקע הפרטית לחוץ יותר על הכסף, הוא רוצה להפשיר את הקרקע ולקדם את הבנייה".

שמשון הראל , צילום: צילום: אייל פרידמן שמשון הראל | צילום: צילום: אייל פרידמן שמשון הראל , צילום: צילום: אייל פרידמן

שמשון הראל, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אמריקה ישראל להשקעות, מוסיף כי "בעלי הקרקעות הפרטיות פועלים בשוק חופשי של היצע וביקוש, ומנהלים על כל מגרש משא ומתן עם כמה קונים פוטנציאליים. אם בין נתניה לרחובות לא יהיה היצע גדול של קרקעות מינהל, מחיר הקרקעות שם ימשיך להיות גבוה. אין לבעלי הקרקעות הפרטיות תחרות מהמינהל במרכז, והם מעלים את המחיר לאט לאט. אין מה לעשות, זו כלכלה של היצע וביקוש". לדברי הראל, "המוכרים מנהלים מגעים עם המון קונים פוטנציאליים, והמלחמה על הקרקעות היא עצומה. אלא שהמלחמה הזו היא לא לטובת הלקוח הסופי ולא לטובת היזם. המפתח להורדת מחירי הדירות הוא בידי המינהל, שרצוי שיגדיל את היצע הקרקעות במרכז".

נוסף לכך שיש ריכוז של קרקעות פרטיות באזורים מבוקשים, והן מקודמות יותר מהר על ידי בעליהן, הרי שגם הרשויות המקומיות מעדיפות לקדם דווקא אותן. יזם הנדל"ן חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, מסביר כי המצב נובע מהפערים בין היטל ההשבחה שמשלם בעלים פרטיים של קרקע לרשות המקומית בשיעור של 50% מערך הקרקע לעומת 12% שמשלמת המדינה. "העיוות בשיעור היטל ההשבחה בולם פיתוח קרקע שבבעלות המדינה וזה מעלה את מחירי הדירות", לדברי פייגלין.

"הקרקעות הפרטיות במדינה הולכות ופוחתות. זה הגיע למצב בלתי אפשרי ובלתי נסבל", אומר פייגלין. לטענתו, "זה בולם כל מוטיבציה של הערים לפתח קרקע לא פרטית".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
לכל המנכ"לים של חברות הבניה שמאיימים לא לבנות אם תהיה ירידת מחירים - כנסו
אני מזכיר לכם שהבעיה הכי גדולה היום היא במרכז הארץ. שם אנשים רוצים לגור ושם המחירים גבוהים מאוד. אנחנו גם יודעים שכשאתם רוכשים קרקעות שם מהמדינה, אתם מוכנים לשלם לה פי 3, פי 4, ופי 5 ממחיר המינימום. אז פעם הבאה שאתם מאשימים את המדינה שמרוויחה 50% או 60% מכל דירה, תזכרו שאתם אלו שהצעתם לה את המחיר הזה. אתם מיוזמתכם. ולמה הצעתם? כי כמו כל איש עסקים הבנתם שאדון ישראלי מוכן לשלם 3 מיליון שקל על דירת 4 חדרים בתל אביב. ולכן אם עלות הבניה היא 500,000 שקל בסטנדרט גבוה, ואתם עצמכם מוכנים להסתפק ברווח של 500,000 שקל "בלבד" , הרי שעדיין נשאר לכם 2 מיליון שקל שאתם יכולים להציע למדינה על הקרקע. ברור שלא הייתם מתנדבים לשלם את זה אם יכולתם להימנע מכך, אבל אתם פוחדים ששאר חברות הבניה להוטות לרכוש את הקרקע ולכן בקרב בינכם עליתם עד למצב שאתם משלמים למדינה פי 5 ממחיר המינימום, הכל כדי להיות אלו שמבצעים את הפרויקט ומרוויחים 500,000 שקל מתוך הסכום שמר ישראלי מוכן לשלם היום. (השאלה למה הציבור מוכן לשלם היא שאלה מעניינת בפני עצמה והיא כמובן מקור הבעיה. כפי הנראה שזה בגלל שלאנשים לא אכפת לשלם מיליונים אם הם מאמינים שבעתיד זה יהיה עוד יותר יקר והם תמיד יוכלו למכור ברווח. סיבה נוספת - נכון ל 2014 הריבית נמוכה וקל לשלם משכנתאות של מיליונים. לפחות באופן זמני) עכשיו לעצם העניין. כשהשוק יהיה בירידת מחירים, אתם והכלכלנים שלכם והבנק המלווה תשבו ביחד ותעשו הערכה. אם תעריכו שבפרויקט כמו זה שהזכרתי כבר לא תצליחו למכור דירה ב 3 מיליון שקל אלא ב 2.4 מיליון שקל בלבד, כל מה שנדרש מכם לעשות זה להציע למדינה 600,000 שקל פחות על הקרקע, והנה עדיין נשארתם עם רווח יזמי יפה של 500,000 שקל בדיוק כמו קודם. ומכיוון שכל חברות הבניה ירגישו שהשוק יורד ויהיו מוכנות לשלם פחות על הקרקע, אז כל ההצעות במכרזי הקרקע במרכז הארץ יהיו נמוכות בהרבה וגם ההצעה הזוכה תהיה נמוכה בהרבה. בסיכום של תהליך אתם תמשיכו להרוויח כרגיל, תמשיכו לבנות כרגיל, ורק המדינה תקבל פחות על הקרקע. למען האמת, אם יהיו הרבה שיווקי קרקע אז גם יהיו פחות חברות בניה שמתחרות על כל מכרז כזה, ולכן ההצעות הזוכות יהיו עוד יותר נמוכות, ולכן יהיה כדאי להיכנס לפרויקטים חדשים אפילו אם יש צפי שמחיר הדירה הסופי יהיה נמוך משמעותית מהיום. אז עכשיו תפסיקו לאיים עלינו, הציבור חכם ולא קונה את זה.
תומר  |  12.03.14