אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיל טענה בבוררות: "מודעי אמר לרשום אפס, אפס, אפס"

כיל טענה בבוררות: "מודעי אמר לרשום אפס, אפס, אפס"

פרוטוקלים מהבוררות בין החברה למדינה, שהותרו היום לפרסום, מעלים כי היא גייסה את דברי שר האוצר בשנת 1991 לנימוק עמדתה לפיה היא איננה חייבת לשלם תמלוגים למדינה על תרכובות ברום

11.03.2014, 21:01 | גיל קליאן

כיל גייסה את דברי שר האוצר ב־1991 יצחק מודעי לצורך נימוק עמדתה כי איננה חייבת לשלם תמלוגים למדינה על תרכובות ברום. כך עולה מפרוטוקולים שהותרו היום (ג') לפרסום במסגרת הבוררות של כיל והמדינה.

קראו עוד בכלכליסט

בבוררות העיד הכלכלן ד"ר יעקב שיינין, שביצע את הערכת השווי לחברה לפני הפרטתה ב־1991. "יוסי ניצני, מנהל רשות החברות הממשלתיות, הנחה אותי לעשות את זה", אמר שיינין. "אני שאלתי אותו מה המשמעויות... הוא אומר שהוא מדבר עם מודעי לכתוב אפס, אפס, אפס, וכך יהיה. אפס, אפס, אפס".

כעת נסמכת כיל על דברי שיינין כשהיא אומרת שהמדינה היתה מודעת לכך שהחברה אינה משלמת תמלוגים על תרכובות ברום, ולא פעלה לשינוי המצב. לדברי שיינין, המניע בקביעת אפס תמלוגים לתרכובות הברום היה מקסום התמורה הכספית בהפרטה.

לדברי שיינין, "עשינו תחזית עד 2017...לקחנו גם את העלויות ואחד ממרכיבי העלויות זה התמלוגים שחברת תרכובות הברום צריכה לשלם. שורה אחת לפני הרווח הגולמי כתוב 'תמלוגים'. ואנחנו שמנו אפס. זאת אומרת, זאת היתה ההנחיה שקיבלנו. דיברנו על זה, בנינו את כל הערכת השווי על אפס. כולם ראו את זה. זה הרי חזר לרשות החברות. הם עברו על זה".

כאשר נשאל שיינין כיצד השפיעה ההחלטה על השווי של כיל בהפרטה, הוא אמר כי המהלך "העלה את שווי החברה. ככל שנשים תמלוגים יותר גבוהים, השווי של כיל היה נמוך ואז המדינה היתה מקבלת כשמכרה את המניות מחיר נמוך יותר".

כיל נסמכת גם על עדותו של מנכ"ל משרד האוצר לשעבר אהרון פוגל, שאמר בבוררות כי "היה ברור לכולם שלא מגיע ולא צריך לגבות ולא גבו. ההחלטה הכי מרכזית של הקמת תרכובות ברום ברמת חובב התבססה על זה שאין תמלוגים".

  , צילום: גיא אסייאג צילום: גיא אסייאג   , צילום: גיא אסייאג

מול דבריהם של פוגל ושיינין, המדינה טענה בתגובה כי לא התקיים מעולם הליך מסודר שבו נבחנה שאלת התמלוגים על תרכובות ברום, וכי הגורמים המוסמכים מעולם לא קיבלו החלטה שלא לגבות תמלוגים.

במהלך הבוררות סיכמו המדינה וכיל כי החברה תשלם תמלוגים בהיקף של 265 מיליון דולר על רווחיה מתרכובות. אולם כיל טוענת כי למדינה כלל לא מגיעים תמלוגים, והנושא הוחזר לבוררות.

להכרעה בבוררות עשויות להיות השלכות נוספות על כיל, שכן בסמכות הבורר לחייב את כיל לשלם מעתה תמלוגים לא רק על תרכובות הברום, אלא גם על חומר הגלם ברום שהיא כורה בים המלח. את המדינה ייצגו בהליך עו"ד גיל אוריון ועודד רביבו. את כיל ייצג עו"ד עדי קפלן.

תגיות