אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה קשה ל-IBM: צמצומים, הפסדים, שביתות ואי עמידה ביעדים

שנה קשה ל-IBM: צמצומים, הפסדים, שביתות ואי עמידה ביעדים

ג'יני רומטי, מנכ"לית ענקית הטכנולוגיה ודאי תרצה למחוק את 2013 מזיכרונה. החברה הודתה כי לא עמדה ביעדיה ושווי המניה שלה נפל תוך כשנה מכ-215 דולר ל-186 דולר שלשום

13.03.2014, 12:37 | רפאל קאהאן

מצבה של IBM קשה, זאת מודים אפילו בחברה. אולם כאשר מסכמים את כל האירועים שעברו עליה במהלך השנה האחרונה, קשה שלא לתהות מה יעלה בגורלה בשנה הקרובה. מהלכיה של מנכ"לית החברה, ג'יני רומטי לצמצום ההפסדים של החברה לא הביאו מזור עד כה וקיים חשש סביר שגם 2014 תסתיים במפח נפש להנהלה.

קראו עוד בכלכליסט

המהלכים העיקריים של IBM כללו תוכנית פיטורים נרחבת ששלחה הביתה עשרות אלפים מעובדיה. התכנית שהחלה בשנה שעברה הגיעה לשיאה בינואר 2014, זאת למרות הבטחותיה של רומטי באמצע 2013 כי מהלכי הפיטורים הסתיימו. עד כה פוטרו במהלך השנתיים האחרונות מ-IBM כ-15,000 עובדים ועוד היד נטויה. עלותה המשוערת של תכנית הפיטוריים עמדה על כמיליארד דולר בשנה שעברה, זאת לעומת הוצאות של כ-440 מיליון דולר ב-2011 וכ-800 מיליון ב-2012, כך על פי דיווחים של סוכנות בלומברג.

העובדים שובתים, IBM מגיבה ביד קשה

מרבית הפיטורים התרכזו בחטיבות החומרה של החברה. בנוסף הוכרזה לפני מספר שבועות השלמת המכירה של חטיבת שרתי ה-x86 ללנובו עבור 2.3 מיליארד דולר, מהלך שיצמצם את מצבת כוח האדם בעוד כ-6,000 עד 8,000 עובדים. הודעת המכירה הביאה לסכסוך עבודה ולשביתה בשבוע שעבר של כ-1,000 עובדי החטיבה במפעל ההרכבה של השרתים בשנזן, בדרום סין.

למרות הצרות של IBM, רומטי קיבלה בונוס מיוחד של 12.75 מיליון מהדירקטוריון, צילום: בלומברג למרות הצרות של IBM, רומטי קיבלה בונוס מיוחד של 12.75 מיליון מהדירקטוריון | צילום: בלומברג למרות הצרות של IBM, רומטי קיבלה בונוס מיוחד של 12.75 מיליון מהדירקטוריון, צילום: בלומברג

עובדי המפעל ביקשו לקבל שיפור של תנאי עבודתם לפני המעבר לבעל הבית החדש, לנובו, שהתחייבה לקלוט את מרבית העובדים באותם תנאי העסקה להם זכו תחת IBM. החברה האמריקאית הגיבה באגרסיביות לשביתה ופיטרה כ-20 ממוביליה, כך על פי דיווח מאתמול (ד') בעיתון ה"שנחאי דיילי", מסיבות שכללו: "אי ציות להוראות החברה, היעדרות ללא רשות והתאגדות במהלך שעות העבודה".

לנובו: "השביתה ב-IBM, עניינה של החברה"

בהצהרה שפרסמה לנובו ביום ב' נאמר כי לנובו טרם קיבלה לידיה את המפעל בשל סוגיות רגולטוריות ועל כן "השביתה במפעל השרתים של IBM בשנזן היא עניינה הפנימי של החברה". "על מנת להבטיח שהמפעל יועבר בצורה חלקה, לנובו מתחייבת לאפשר לכל עובדי מחלקת שרתי x86 להמשיך לעבוד עבור לנובו ללא שינוי בתנאי השכר וההטבות", מסרה היצרנית הסינית.

העתיד של IBM לפי רומטי הוא בענן ביחד עם יכולות הביג דאטה של מחשב העל ווטסון העתיד של IBM לפי רומטי הוא בענן ביחד עם יכולות הביג דאטה של מחשב העל ווטסון העתיד של IBM לפי רומטי הוא בענן ביחד עם יכולות הביג דאטה של מחשב העל ווטסון

העובדים במפעל נוקיה, העומד לא רחוק ממפעל השרתים של IBM, פתחו גם הם בעיצומים בנובמבר שעבר במחאה על תנאי הסכם המכירה של החברה למיקרוסופט. אחת הסיבות העיקריות לשביתות הללו מגיעה ממחסור גובר והלך בעובדים בסין, מה שהביא אפילו את פוקסקון לבדוק אפשרות לשלב את טכנולוגיות הייצור הרובטיות של גוגל במפעליה.

באופן מפתיע מתגאה IBM ישראל בכך ששרתי ה-x86 שלה, תופסים כ-47% מסך מכירות השרתים בארץ. כך על פי הודעת החברה שלשום (ג'): "דו"ח חדש של חברת הייעוץ וניתוח השוק IDC קובע כי IBM ניצבת במקום הראשון במונחי הכנסות בשוק הישראלי לשרתי x86 ברבעון הרביעי של 2013, עם נתח שוק של 46.9% מהמכירות. גם בסיכום שנת 2013 כולה, ניצבת IBM במקום הראשון, במונחי הכנסות, עם 34% מהמכירות ו- 24% מהיחידות שסופקו ללקוחות במהלך השנה."

לא ברור מה הביא את IBM לשחרר את ההודעה הזו בעיתוי הזה. אך הנתונים מעידים כי ארגונים רבים בישראל עלולים למצוא את עצמם במצב לא פשוט. בעיקר בגלל שהחברה לא ציינה מה תהיינה התוצאות של מהלך המכירה ללנובו לגביהם. האם החברה תמשיך לספק את השירות לחומרה שכבר נרכשה, או שכל מערך השירות יעבור לחברת לנובו?

גם חטיבת השבבים בשלבי מכירה

 

זאת ועוד, גם עובדי חטיבת השבבים של החברה עלולים למצוא את עצמם בחוץ לאחר חרושת שמועות כי החברה מחפשת קונים לפעילותה. חטיבת השבבים איבדה את רוב לקוחותיה, והמעט שנותרו מתרכזים בתחומי פעילות מצומצמים עם שולי רווח נמוכים יחסית כגון שבבים לתעשיית הרכב. גם עובדי חטיבת האחסון השייכים באופן ארגוני לחטיבת ה-STG ממנה מנסה IBM להתפרק, עלולים למצוא את עצמם בבעיה. בעיקר אם ניקח כדוגמה את פיטוריהם של עובדי חטיבת דיליג'נט הישראלית שנקנתה לפני כשש שנים עבור 165 מיליון דולר. 

גם עובדי חברת דיליג גם עובדי חברת דיליג'נט שנרכשה לפני כשש שנים עבור 165 מיליון דולר הלכו הביתה | צילום: עמית שעל גם עובדי חברת דיליג

במקביל למהלכי החברה בקרב העובדים הזוטרים, רומטי גם החלה בשינויים ברמת הדירקטוריון, כאשר היא מינתה לאחרונה את מייקל אסקיו, מנכ"ל ויו"ר UPS לשעבר לתפקיד נשיא-דירקטור, תפקיד אותו "תפרה" רומטי עבורו ושכולל סמכויות של יו"ר הדירקטוריון בשילוב עם תיאום וקישור מול הדירקטורים החיצוניים. המינוי התבצע בחשאי וללא הודעה רשמית ופורסם רק במכתב החברה ל-SEC בתחילת השבוע.

המכירות מתמוטטות, וכך גם השכר של רומטי

 

בתוך כך, נתוני המכירות של IBM ב-2013 הראו ירידה של 5%, כך על פי נתוני סוכנות בלומברג. החברה הייתה היחידה מתוך מדד הדאו ג'ונס שדיווחה על נתונים מאכזבים, מה שהוביל למהלך נרחב של צמצום בונוסים לשדרת הניהול והביא לירידה של כ-14% בשכרה של רומטי. אולם זה לא מנע מהדירקטוריון לאשר לה תוכנית בונוס מיוחדת של כ-12.75 מיליון דולר שתעניק לה מניות על בסיס ביצועיה עד לשנת 2016.

החלטת הדירקטוריון נומקה כך: "הוועדה מאמינה כי גברת רומטי הצליחה היטב בתפקידה להעביר השקעות לתחומים מניבים תוך הצעה של פתרונות חדשניים שיקדמו בסיס חזק לגידול ב-2014". בתחומים מניבים, מתייחסת ההודעה לתחום מחשוב הענן והביג דאטה שזוכים להשקעה גדולה - כמיליארד דולר בשנה הקרובה, וגם על ידי קידום חטיבת מחשוב הענן ביתו של מחשב העל ווטסון. בחברה מאמינים עד כדי כך ביכולותיו של ווטסון - עד שהציגו אותו כשף המסוגל לנפק מתכונים לבאי פסטיבל SXSW שמתקיים השבוע בטקסס.

תגיות