אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם ממון: חישבו על מה אתם חותמים

הסכם ממון: חישבו על מה אתם חותמים

בתי המשפט אינם ממהרים לבטל הסכמי ממון, בפרט לא כאלה שהוכח שהצדדים חתמו עליהם בדעה צלולה. לכן, במקום תביעות משפטיות – הכניסו להסכם תנאים משתנים

13.03.2014, 11:49 | גיתית נחליאל

לאחורנה פורסמה בתקשורת פרשיית הגירושים של טייקון שגרושתו עתרה לביטול הסכם הממון ביניהם. עתירותיה של האישה נדחו הן על ידי בית המשפט לענייני משפחה והן על ידי בית המשפט המחוזי.

הסכם הממון, שאושר בבית המשפט ושנחתם לבקשת הגבר כתנאי להמשך הזוגיות, קבע הפרדה רכושית מלאה בין בני הזוג בהסכמת האישה, ובמקרה של פרידה – תשלום של סכום מוסכם מראש מאת הגבר לאישה. שנים לאחר מכן, עת התגרשו בני הזוג, עמד הבעל בהתחייבותו. האישה, מצידה, עתרה לביטול ההסכם ותבעה חלוקה שיוויונית של כל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים.

תנאי עושק?

 

לטענתה, היא חתמה על ההסכם מבלי שהבינה כראוי את טיבו ואת תנאי העושק שהוא מכתיב, מה גם שבני הזוג לא נהגו בהתאם להסכם במהלך חייהם המשותפים וחיו בשיתוף מלא, ועל כן דינו להתבטל.

השופטים קבעו שהטענות לעושק ולאי-הבנה הן חסרות בסיס, ושכל העדויות הצביעו על כך שהאישה ידעה היטב על מה היא חותמת, קיבלה יעוץ משפטי צמוד והיתה שותפה פעילה בניסוח ההסכם.

לא חסרים מקרים שבהם אחד מבני הזוג מתחרט על הסכם ממון שחתם עליו טרם הנישואים או במהלכם, או על הסכם גירושין. המדיניות המוצהרת והעקבית של בתי המשפט היא שלא לבטל או לשנות הסכמים אלה, בפרט משקיבלו תוקף של פסק דין ולאחר שהשופט הקריאם לצדדים ווידא שהבינו את תנאיהם.

הסכמים כאלה הם בעלי מעמד מיוחד ורק טעמים מיוחדים וכבדי משקל יאפשרו את ביטולם: הוכחת עושק, מרמה או טעות יסודית, פגיעה בקטינים, פגיעה בתקנת הציבור ומקרים חריגים נוספים.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

מגמת הפסיקה מוגדרת יפה בפסק דין שניתן בעליון בשנת 1994, בתביעה לביטול הסכם גירושים: "יש לנסות ולהקנות להסכם יציבות ואמינות, כדי לטפח הסדרים מוסכמים בין בני זוג שנפלה ביניהם מחלוקת שאינה ניתנת ליישוב, אחרת לא יהיה ערך להסכם גירושים וכל הסכם יהיה רק שלב ביניים עד לפניה חוזרת לבית המשפט".

ההנחה היא, שההסכמים עשויים לחסוך התדיינויות נוספות בבתי משפט ולסיים סכסוכים זוגיים מחוץ לכתליו. אותו "אחד מעשירי עולם" לא הצליח ליהנות מתכלית ההסכם שיזם, אולם יש לקוות שהדחייה הכפולה של עתירות גרושתו ירתיעו בני זוג מלפתוח לדיון הסכמים שאושרו בניסיון לקבל יותר ממה שהסכימו לו.

המסקנה? חישבו היטב על מה אתם חותמים ואלו השלכות יש לתנאי ההסכם בטווח הארוך. לכן אם אתם רוצים לאפשר לעצמכם גמישות עתידית עליכם לכלול בהסכם תנאים התקפים רק למספר שנים מוגדר מראש, שלאחריו הם נפתחים למו"מ חדש או סעיפים המגדירים שינויים עתידיים מהותיים כגון הולדת ילדים, שינויים פיננסיים ועוד. כך ישתנו תנאי ההסכם ויתאימו אותו למציאות המשתנה, ואף ימנעו מאבקים משפטיים חסרי תוחלת.

ולעורכי הדין – הסבירו היטב ללקוחותיכם שהסכמי ממון וגירושים הינם מחייבים, ושלא ניתן לבטלם או לשנותם בקלות. אמנם, לעיתים בני הזוג להוטים כבר "לחתום ולסיים", אך יש להבהיר להם שלא יוכלו לחזור בהם בעתיד. כך יימנעו מהם פזיזות משפטית, עוגמת נפש והוצאות מיותרות.

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

הכותבת היא עו"ד העוסקת בדיני משפחה

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
יש לתקן החוק או לשנות הפסיקה.
יש להניח שהסכם הממון נחתם כי לאחד הדדים היה רכוש בהקף משמעותי ביחס לבין זוגו.ברבות השנים צברו בחייהם המשותפים רכוש נוסף בהתבסס על הרכוש שהיה להם ונשלת השאלה מה תרומתן של הצד השני בגידול הילדים והשראת שקט נפשי לבין זוגו כדי שיצליח בעסקים.ישנם עוד פרמטרים שיש לבדוק מצב בראותי של המשפחה מצב הילדים וגילם ועוד.בקיצור יש לבחון את תרומתו של הצד הנפגע במיוחד שכיום נהפכו הגירושים למכת משפחות כרוב ל30% מהזוגות הציעירים ידם של השופטים קלה .אל נשכח הקשיים העוברים על הזוג והטראמה שעוברים הילדים.בכל חתונה שהיתי שמעתי על זוג שהתגרש.קיימת משמעות נוספת לגירושים על תקציב המדינה במיוחד בדייור האים יהנו בני זוג פרודים בהקלות מע"מ "שמתכנן" לפיד אים אחד מבני זוג לא שירת בצבא .אנה אני קורה לכל המישפחות לעזור ליקירכם להמנע מגירושין .
אבי , תא  |  19.03.14
5.
גבר שלא רוצה לשלם חצי מההון שיצבור- שלא יתחתן ולא יחיה עם ידועה בציבור
מי שלא מסוגל לראות בבת הזוג שלו כמישהי שווה שהוא בונה איתה בית ביחד ועובר איתה את תהפוכות החיים כשותפה לכל דבר ועניין- אינו מעוניין באישה אלא בנותנת שירותים. אם אתה מעוניין בשותפה - ברור שאם תתגרשו מגיע לה חצי מהרווחים. אם אתה חושב שהיא אינה הגונה או ראויה לכסף שיכנס בתקופה שבה תחיו ביחד- מדוע אתה איתה כבת זוג? אם יש לכם ילדים משותפים- כלל לא ברור מהי השאלה? האם לא ראוי כי הילדים שלך יחיו באותה רמת חיים שאתה חי בה? לא תרצה שהם יהנו מרווחה כלכלית לפחות כמוך? אנשים נורמליים רוצים שלילדים שלהם יהיו חיים יותר טובים מבחינה כלכלית משהיו להם.
תמיד מפליא  |  17.03.14
2.
הסכם ממון שולל את זכויות האישה על פי חוק ולכן לנשים לא כדאי לחתום
אם כבר את הולכת לחתום על הסכם ממון עם גבר עשיר שיש בבעלותו הרבה נכסים לפחות תדאגי שתקבלי נכס אחד עם סיום הנישואין כלומר שלא תצאי בידיים ריקות לחלוטין ובו נודה על האמת אם בחורה יפה וצעירה מתחתנת עם גבר מבוגר ומכוער, שניהם יודעים שזו עסקת חבילה הוא ייהנה מצעירותה ונעוריה וידפוק אותה כמה שנים והיא בתמורה תקבל ביסוס כלכלי זה לא אומר שהיא לא אוהבת אותו אבל היא אוהבת אותו בזכות החוזק שלו כגבר מבוסס בדיוק כפי שהוא אוהב אותה בגלל יופייה הזך ולא בגלל שהיא כזאת טובת לב ועוזרת לעולם אז די לצביעות .
13.03.14
לכל התגובות