אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חגיגת האופציות בהייטק: 533 מיליון דולר רווחים על הנייר צילום: איי אף פי

בדיקת כלכליסט

חגיגת האופציות בהייטק: 533 מיליון דולר רווחים על הנייר

העליות החדות בבורסות הכניסו את האופציות של העובדים בהייטק עמוק לתוך הכסף. מהדו"חות שפרסמו 20 חברות ישראליות הנסחרות בארצות הברית עולה שעובדיהן מחזיקים כיום אופציות ששוות 533 מיליון דולר על הנייר. בין החברות הבולטות בשווי האופציות לעובד ניתן למצוא את אנזימוטק, שכל עובד שלה מחזיק בממוצע אופציות בשווי 278 אלף דולר, אחריה וויקס עם 206 אלף דולר לעובד, ואחריה ורוניס עם 180 אלף דולר לעובד

17.03.2014, 06:53 | שניר הנדלר

שבוע המסחר האחרון בארצות הברית לא הטיב עם המשקיעים שראו את המדדים המובילים צוללים, אך ספק אם המגמה השלילית הצליחה לקלקל את החגיגה לעובדים. העליות החדות שרשמו מניות מרבית החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב בחודשים האחרונים, הכניסה את האופציות שהן העניקו לעובדיהן עמוק לתוך הכסף - מהלך שייצר מיליונרים חדשים.

קראו עוד בכלכליסט

בחלק מהחברות לא היה צורך בשיפור משמעותי בפעילות העסקית או ברווחי עתק. סביבת הריבית הנמוכה בשנתיים האחרונות דוחפת יותר ויותר משקיעים להעדיף השקעה במניות על פני אפיקים סולידיים. גם אם מדובר בחברות ללא הכנסות, שמעל עתידן מרחף סימן שאלה גדול, הרי המזומנים שעליהם יושבים הגופים המוסדיים מאפשר לחברות לגייס הון לצורך מימון פעילותן השוטפת - בין אם בהנפקה ראשונית (IPO) או בהנפקה משנית. במקרים אחרים תומך המזומן שגויס במימון שכר העתק והבונוסים שמושכים מנכ"לי החברות, זאת גם אם החברה העמיקה את הפסדיה בשנה החולפת.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עובדי החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב וכבר פרסמו את דו"חותיהם המלאים ל־2013 או עובדי חברות שהנפיקו בחודשים האחרונים, זכאים לרווח על הנייר מצרפי של יותר מחצי מיליארד דולר. לפי מחירי המניה בנעילת המסחר ביום שישי האחרון, 20 החברות הישראליות שהציגו את נתוני האופציות של עובדיהן השיאו יחד לעובדים רווח על הנייר (לפני מס) ממימוש אופציות של כ־533 מיליון דולר - רווח ממוצע של 26.7 מיליון דולר לחברה. אם העובדים יבחרו לממש את מלוא האופציות, יוזרמו לקופת החברות לא פחות מ־1.2 מיליארד דולר. עיקר הסכום - 808 מיליון דולר - יוזרם לקופתה של טבע ואולי יסייע לה לבצע רכישה שתתמוך בצמיחתה בשנים הקרובות.

מיליונרים לא מבוססים

אך לא כל המיליונרים החדשים עובדים בחברות מבוססות ובשלות כמו טבע. הרשימה כוללת חברות ביומד שעדיין לא השיקו מוצר לשוק ולא נהנו מהכנסות משמעותיות. אחת מהחברות היא רדהיל שמנייתה זינקה בכ־40% בשלושת החודשים האחרונים. רדהיל דיווחה בחודש שעבר על הסכם מסחור בהיקף של 7 מיליון דולר עם חברת סליקס, על מוצר שפיתחה לריקון הקיבה. אך ספק אם יש בהסכם זה כדי להצדיק את הזינוק במניה ואת תג המחיר שמעניקים לה המשקיעים - 122 מיליון דולר. סביר להניח שעיקר הזינוק במניית רדהיל נובע מציפיות המשקיעים לתוצאות של שני ניסויים שהיא עורכת, שצפויים להתפרסם השנה.

מנכ"ל אמדוקס אלי גלמן, צילום: נתן דביר מנכ"ל אמדוקס אלי גלמן | צילום: נתן דביר מנכ"ל אמדוקס אלי גלמן, צילום: נתן דביר

תהיה הסיבה לזינוקים אשר תהיה, מנהלי רדהיל יכולים לחייך. הם את הקופון שלהם יכולים לגזור כבר עכשיו. מדו"חות רדהיל ל־2013 עולה כי נכון לסוף דצמבר 2013 החזיקו עובדי ומנהלי רדהיל בכ־11.6 מיליון אופציות ברות מימוש. חלק קטן מהאופציות (עד 600 אלף אופציות) ניתנו לספקים ונותני שירות שונים, אך גם אם מנטרלים אותן ניתן להניח שהתשואה במניה הפכה את חלק ממנהליה של רדהיל למיליונרים. הסיבה: מחיר מניית רדהיל עם נעילת המסחר ביום שישי בבורסת נאסד"ק משקף רווח על הנייר של כ־16 מיליון דולר לעובדי החברה ממימוש אופציות.

רווח זה הוא אולי לא הרווח המצרפי הגדול ביותר בחברה בודדת מבין החברות שסקרנו כאן, אך סביר להניח שבכל הקשור לרווח ממוצע לעובד, רדהיל היא החברה המפרגנת ביותר למנהליה. הסיבה: נכון לסוף 2013 העסיקה החברה רק 8 עובדים - חלקם בעלי עניין בחברה ומחזיקים יחד במניות בהיקף של מיליוני דולרים.

חברות אחרות ניצלו את ההייפ בשווקים ואת רמות המכפילים הגבוהות שמציעים המשקיעים לחברות טכנולוגיה, וביצעו הנפקה ראשונית שהנזילה את האופציות של העובדים והכניסה אותן עמוק לתוך הכסף. כך למשל, חברת אבטחת המידע ורוניס, שהונפקה בחודש שעבר, זכתה לחיבוק חם מהמשקיעים וזינקה ביום המסחר הראשון שלה בכ־100%. מאז איבדה מניית ורוניס מעט גובה ושווי החברה נקבע ביום שישי האחרון על מיליארד דולר.

עם זאת, ספק אם צריך לדאוג לעובדי ומנהלי החברה. שווי מניית ורוניס עם נעילת המסחר שיקף רווח על הנייר של כ־103 מיליון דולר לעובדים אם יממשו את כל האופציות ברות המימוש שברשותם - רווח ממוצע לעובד של 180 אלף דולר. לא רע בכלל.

עיבוי קופת המזומנים

מגמה דומה נרשמה גם במפתחת פלטפורמת הקמת אתרי האינטרנט וויקס שהונפקה בנובמבר 2013 לפי שווי של 600 מיליון דולר וכעת נסחרת בשווי של 967 מיליון דולר, שמשקף לעובדיה רווח ממוצע של 206 אלף דולר ממימוש האופציות שברשותם.

לצד החברות שהשלימו בהצלחה הנפקה ראשונית חלק מהחברות ניצלו את ההייפ כדי לבצע הנפקה משנית. חלק מהחברות, כמו קומפיוג'ן, נאלצו לצאת להנפקה כדי לעבות את קופת המזומנים הדלילה. אחרות ניצלו את השוק הרותח לבצע הצעת מכר של בעלי המניות. כך למשל חברת אנזימוטק ביצעה בפברואר האחרון הצעת מכר של 112 מיליון דולר.

לא מן הנמנע שחלק מבעלי המניות העריכו שרמות אלו של אנזימוטק לא ישובו בעתיד הקרוב לעין ובחרו לממש חלק מאחזקותיהם. סביר להניח שגם חלק מהעובדים והמנהלים של אנזימוטק הלכו בעקבות בעלי המניות המוכרים ומימשו חלק מהאופציות שברשותם. בכל מקרה, נכון לסוף דצמבר 2013 החזיקו העובדים בכ־1.7 מיליון אופציות במחיר מימוש של 2.29 דולר - נמוך בכ־92% משווי מניית החברה עם נעילת המסחר אתמול. מחיר מניה זה משקף רווח מצרפי של 44.3 מיליון דולר ממימוש תיאורטי של האופציות.

בחודשים הקרובים יפרסמו יתר החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב את דו"חותיהן הכספיים וייתכן שנראה בהם מגמה דומה: עובדים שלא תמיד נהנים משכר עתק כמו חברי ההנהלה הבכירים, יוכלו להשתתף בחגיגת השווקים ולממש את האופציות שברשותם ברווח נאה. השאלה הגדולה שנותרה היא האם העובדים יספיקו לממש את האופציות שברשותם לפני שהשווקים ישנו כיוון, והרווח התיאורטי שמחירי המניות הנוכחיים מייצגים, יישחק.

יחידות המניות החסומות

נוסף על האופציות, במחצית מהחברות נהנו העובדים והמנהלים גם מבונוס בדמות יחידות מניות חסומות (RSU). מניות אלו הוענקו בתלות בעמידה ביעדי החברה או במועדים שונים שקובעת החברה. מדובר בכמות מצרפית לא מבוטלת של כ־11.3 מיליון יחידות מניות חסומות בשווי כולל של 322 מיליון דולר - ממוצע של 32.2 מיליון דולר לחברה. לא במפתיע, החברה שהעניקה את המספר הגדול ביותר של RSU היא טבע, שנכון לסוף 2013 העניקה לעובדיה כ־2.5 מיליון מניות חסומות.

מינויו של ארז ויגודמן למנכ"ל טבע, הודעתו של היו"ר פיליפ פרוסט כי הוא שוקל לפרוש מהתפקיד בטרם תסתיים הקדנציה והכרזתה של טבע על מחויבותה להמשיך בתוכנית ההתייעלות ולפעול לצמיחה באמצעות רכישות, כל אלו עמדו ברקע לזינוק מניית ענקית הגנריקה ב־22% מתחילת השנה. גם ספקולציות שטבע מועמדת להירכש בידי חברת פארמה מתחרה תמכו במגמה החיובית במניה והקפיצו את שווי ה־RSU שחילקה ל־122 מיליון דולר. מדובר במענק ממוצע של 2,714 דולר לעובד במניות חסומות.

הבועה של שנת 2000

התנהגות השווקים ב־18 החודשים האחרונים מזכירה את התנהלות הבורסות בארה"ב ערב התפוצצות הבועה ב־2000: רק 36% מהחברות שהשלימו ב־2013 הנפקה ראשונית יצאו להנפקה לאחר שהציגו בתשקיף רווח בשורה התחתונה. ב־2000 לעומת זאת, רק חמישית מהחברות שהונפקו היו רווחיות; גם הביקוש למניות החברות החדשות ביום המסחר הראשון שלה מזכיר את הסנטימנט בשווקים בשנת 2000, כשהמניות שהונפקו במהלך 2013 זינקו ביום המסחר הראשון בהן ב־21% בממוצע - העלייה היומית החדה שנרשמה מאז 2000.

הצניחה במדדים שהחלה ב־10 במרץ 2000 הפתיעה רבים מהמשקיעים ואיתם גם חלק הארי מהעובדים שראו את מניות החברות שלהן צונחות ואיתן גם הרווח על הנייר שרשמו בגין האופציות שקיבלו. מה יקרה לאופציות העובדים כעת? יתכן שהירידה החדה שנרשמה בשבוע שעבר במדדים המובילים תיזכר כתיקון, ואולי השבוע החולף ייזכר כשבוע שבו החל לברוח האוויר מהבועה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
איך אני אוהב סטטיסטיקה...בממוצע טובעים בבריכה בעומק 40 ס"מ...
לדוגמה: מנכ"ל אנזימוטק לקח 18,000,000$.. אז רק הוא תרם לממוצע של כל עובד: 113,207$. נוסיף את רובד הדירקטורים והסמנכ"לים שלקחו עוד סכום זהה כמעט לזה של המנכ"ל.. ונשארנו עם ממוצע של 60,000$ לעובד... וזה הממוצע!!! ברור שיש מעליו, אבל יש גם הרבה והרבה מאוד מתחתיו. ועוד אופס גדול, הייתי מביט שוב על מניות חברה שמנהליה ממהרים למכור את המניות ישר עם תום תקופת ה- IPO lock-up period ... ובחלקם גם לעזוב את משרתם בחברה... ותראו מה קרה למניית מלאנוקס בקיץ שעבר אחרי שבכירים מכרו את מניותיהם.....
קרילוש  |  17.03.14