אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת ויאקום וגוגל הגיעה לקיצה צילום מסך: Google

מלחמת ויאקום וגוגל הגיעה לקיצה

המאבק המשפטי בין שתי החברות, שהחל עוד ב-2007, הסתיים בעסקת טיעון. המחלוקת נבעה מטענת ויאקום לפיה תכנים שפורסמו ביוטיוב מפרים זכויות יוצרים שבידיה. על אף שדרשה במקור מיליארד דולר מגוגל, ההסדר לא כלל פיצויים

18.03.2014, 17:24 | עומר כביר
זה נגמר: אחת מתביעות זכויות היוצרים המפורסמות בהיסטוריה של הרשת, במסגרתה תבעה ענקית התוכן ויאקום את יוטיוב, הגיעה לסיומה בהסכם טיעון - כך הודיעו היום שתי החברות.

קראו עוד בכלכליסט

אף שבמקור תבעה ויאקום פיצויים בסך של כמיליארד דולר, מקורות המכירים את העסקה מסרו לאתר re/code ששום כסף לא עבר בין הצדדים במסגרת ההסכם. “גוגל וויאקום הכריזו היום על סיום תביעת זכויות היוצרים של ויאקום נגד יוטיוב", נכתב בהודעה שפרסמו הצדדים. “ההסכם משקף את שיתוף הפעולה המתפתח ואת הדיאלוג בין שתי החברות על הזדמנויות חשובות, ואנו מצפים לשיתוף פעולה קרוב יותר בעתיד".

אנשים מעלים סרטונים ללא אישור. האם יוטיוב אשמה? אנשים מעלים סרטונים ללא אישור. האם יוטיוב אשמה? אנשים מעלים סרטונים ללא אישור. האם יוטיוב אשמה?

מי אחראי לפרסום תוכן לא מאושר?

התביעה, שהוגשה ב-2007, נחשבה בתחילת דרכה ככזו שיהיו לה השלכות חשובות על עתיד שיתוף התוכן ברשת. במסגרתה, ביקשה ויאקום פיצויים בעקבות העלאת תכנים שהיא החזיקה בזכויות היוצרים עליהם ליוטיוב. גוגל אמנם טענה שהיא מסירה כל תוכן אסור לאחר שמתקבלת עליו תלונה, בהמתאם לחוק האמריקאי, ושהתביעה מהווה "איום על התקשורת ברשת", אך ויאקום טענה מנגד שהמודל העסקי של יוטיוב בנוי על שילוב כמות גדול של תכנים שמוגנים בזכויות יוצרים.

בשנים שמאז הגשת התביעה חלו שינויים גדולים בכל הנוגע לזמינות של תכנים מוגנים בזכויות יוצרים, הודות לפופולריות ההולכת וגדלה של אתרי סטרימינג חוקיים דוגמת נטפליקס או הולו. במקביל, התקבעה התפיסה שבעל אתר אינו אחראי להפרת זכויות יוצרים המתבצעת באתרו, כל עוד הוא אינו מעודד זאת ובמקביל מסיר כל תוכן מפר זכויות יוצרים עם קבלת דרישה מתאימה מבעל הזכויות.

יוטיוב, בינתיים, מיצב את עצמו כפלטפורמה לשיתוף סרטונים שאינם מוגנים בזכויות יוצרים או שיתוף חוקי של תכניים שכן מוגנים בזכויות יוצרים, ואף שעדיין ניתן למצוא שם סרטונים פיראטיים עיקר הפעילות והמודל העסקי של יוטיוב מבוססים על צפייה בתכנים חוקיים.

משחק מלוכלך

לאורך התנהלות התיק נחשפו פעולות מצד ויאקום שהעמידו בספק את כנות כוונותיה. כך למשל, במרץ 2010, הציגה גוגל טענות שלפיהן ויאקום שכרה גופים חיצוניים על מנת שאלו יעלו ליוטוב תכני ויאקום שמוגנים בזכויות יוצרים, שחלקם היוו מאוחר יותר את הבסיס לתביעה.

ביוני 2010 דחה בית משפט מחוזי בארה"ב את התביעה של ויאקום, אחרי שפסק שיוטיוב לא הפרה זכויות יוצרים. ויאקום ערערה על ההחלטה, ובית הדין הפדרלי לערעורים השיב את הנושא לשולחנו של בית המשפט המחוזי, שבאפריל שעבר שוב דחה את התביעה. ויאקום ערערה פעם נוספת, וביום שני הבא אמור היה להיפתח הדיון בערעור – שכעת יבוטל עם הגעת הצדדים להסדר טיעון. התביעה, שלפני שנים נחשבה לאיום ממשי על עתיד יוטיוב בפרט ושיתוף התוכן ברשת בכלל, מסיימת את דרכה בקול ענות חלוש.

תגיות