אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"קריסת חברה נוספת היא רק עניין של זמן" צילום: ערן יופי כהן

"קריסת חברה נוספת היא רק עניין של זמן"

בקשות הפירוק שהוגשו השבוע נגד רהיטי עין חרוד ונגד רשת הריהוט דיבאני אנד דיזיין מעוררת שוב את השאלה למה עוד שחקנים נכנסים לענף עם מוסר התשלומים הירוד

19.03.2014, 08:11 | נורית קדוש

מאחורי קריסת רשתות הרהיטים עין חרוד ודיבאני אנד דיזיין בשבוע האחרון, ניצב ענף שסובל מחוסר יציבות מתמשך. מנתוני חברת המידע העסקי BDI-COFACE שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי מוסר התשלומים בענף תעשיית העץ והרהיטים בשנה החולפת התאפיין בעיכובים משמעותיים. כך, מספר ימי האשראי שהיו נהוגים בענף בשנה החולפת עמד על 117, זאת לעומת 98 ימים בכלל המשק.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי אריה ויסמן, מנכ"ל ובעלי רשת הריהוט שמרת הזורע, כמה סיבות הובילו לקריסות האחרונות של רשתות ריהוט בש נתיים האחרונות. "ליזמים יש נטיה לפתוח סניפים נוספים ללא בסיס כלכלי איתן במקום להתקדם בזהירות, ולא תמיד המחיר מצדיק את התמורה", אומר ויסמן. "זו בעיה גדולה משום שמידע על איכות גרועה מתפשט מפה לאוזן במעגלים רחבים ומשפיע לרעה על המשך הפעילות בענף. קושי יכול להיגרם גם מאי־התאמה של קולקציית הריהוט שנבחרת לטעם של הצרכן הישראלי. קולקציות שאינן מתאימות אולי נראות טוב באולם התצוגה, אך אינן נמכרות".

מפעל רהיטי עין חרוד, צילום: ערן יופי כהן   מפעל רהיטי עין חרוד | צילום: ערן יופי כהן מפעל רהיטי עין חרוד, צילום: ערן יופי כהן

ויסמן מוסיף גם ש"ישנו רף כניסה נמוך לתחום וכל אחד יכול לפתוח היום חנות ריהוט גם ללא הכרת השוק לעומק. בקמעונאות ישנה חשיבות רבה למיקום הסניף כדי למשוך את הצרכנים. ״אני צופה שאחרי החגים יירשמו קריסות נוספות של רשתות. העסקאות לקראת החג ייצרו לרשתות תזרים מזומנים, אבל אחריו, כשתתחיל תקופת רגיעה בקניות, רשתות יקלעו לקשיים ויקרסו".

"רהיטי עין חרוד חייבת לעובדים מיליון שקל"

הבוקר ידון שופט בית המשפט המחוזי בנצרת עטאף עיילבוני בבקשת עובדי רשת הריהוט עין חרוד לפירוק החברה ולמינוי מפרק. הדיון ייערך בהמשך לפניית 30 מעובדי חברת רהיטי עין חרוד בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בנצרת, בבקשה לפרקה, מאחר שלטענתם החברה הפכה חדלת פירעון.

בבקשת הפירוק נכתב: "חובות החברה לעובדים עומדים על סכום של כמיליון שקל, וככל הידוע לעובדים, לחברה עוד חובות גדולים למערכת הבנקאית ולספקים ונושים שונים. הואיל והחברה הפסיקה את פעילותה ונותרה חייבת לעובדים כמו גם לנושים נוספים מיליוני שקלים, יש להורות על פירוקה עקב חדלות פירעון".

שלשום, הצטרף גם קיבוץ עין חרוד עצמו להליך הפירוק. בבקשה שהוגשה על ידי עו"ד גיל עוז, בא כוח הקיבוץ, מצוין כי החברה חייבת לקיבוץ מעל 1.5 מיליון שקל ועל כן יש לצרפו להליך. אלא שעין חרוד אינה היחידה המתקשה להתמודד עם הקשיים בענף. בתחילת השבוע, פנו 20 מעובדי רשת הריהוט דיבאני אנד דיזיין לבית המשפט מחוזי מרכז בלוד וביקשו את פירוקה: "מצב החברה בכי רע, פעילותה הופסקה והוגשו נגדה תביעות במיליוני שקלים".

לפי הבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד ליאור כספי, דורשים העובדים להוציא צו פירוק לחברה וזאת כדי לקבל מהביטוח הלאומי את הזכויות הסוציאליות המגיעות להם לפי חוק. לדברי העובדים, פעילות החברה הופסקה לחלוטין לאחר שנקלעה למצב כלכלי קשה. "החברה צברה חובות רבים לנושים, בסכומים של מיליוני שקלים, אין בידיה לפרוע את חובותיה או להמשיך לפעול כעסק רווחי".

"ההכנסות של החברות בשוק דווקא בעלייה"

מסקירה ענפית שהכינה COFACE BDI ל"כלכליסט" עולה כי הכנסות ענף הרהיטים בישראל הסתכמו ב־2013 ב־6.6 מיליארד שקל - עלייה של 3% לעומת 2012. מהסקירה עולה עוד כי מכירות פרטי ריהוט המיוצרים בישראל מהווים 75% מסך הכנסות הענף, ואלו הסתכמו ב־2013 בכ־5 מיליארד שקל.

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת COFACE BDI, "הגידול שאנו רואים בהכנסות שוק הרהיטים מגיע, בין היתר, מתוך ההתעניינות הציבורית הגוברת בתחום העיצוב בכלל והמודעות לריהוט ואבזור הסביבה הביתית".

בישראל פועלות 2,300 חנויות רהיטים, כאשר מספר החנויות באזור המרכז והצפון עומד על כ־1,700 חנויות, 74% מסך החנויות בענף.

למרות הקריסה המתוקשרת של מטבחי טופז לפני כמה חודשים, נראה כי שוק המטבחים דווקא ממשיך לרשום צמיחה סבירה. מנתוני BDI עולה כי הכנסות שוק המטבחים בישראל הסתכמו ב־2013 בכ־1.5 מיליארדי שקלים, גידול של 4% ביחס לשנת 2012.

89% מהמכר הכספי של מטבחים בשנה החולפת נעשה במסגרת שיפוץ בתים והסתכם ב־1.38 מיליארד שקל. בסך הכל נרכשו כ־65 אלף מטבחים במסגרת שיפוצים. הרשתות הגדולות אחזו בנתח של כ־53% מסך הכנסות שוק המטבחים, כ־821 מיליוני שקלים.

עוד עולה מהסקירה כי הישראלים מחליפים בממוצע את חדר השינה שלהם בתדירות הגבוהה ביותר בין כל יתר מוצרי הריהוט בבית - כל שבע שנים. לעומת חדרי השינה מחליפים הישראלים פינות אוכל וסלונים כל שמונה שנים, ואילו מזרנים מוחלפים כל תשע שנים. את המטבח מחליפים הישראלים בתדירות הנמוכה ביותר - כל 14 שנים בממוצע.

תגיות