אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעד הבא בתחום הדיור: תמרוץ הרשויות המקומיות

הצעד הבא בתחום הדיור: תמרוץ הרשויות המקומיות

קבינט הדיון יתכנס ביום שני וידון בתוכנית שר האוצר לבטל מע"מ על דירה ראשונה וחדשה לזוגות צעירים, ביוזמה להעביר כספים לרשויות המקומיות כדי לדרבן אותן להגדיל את מספר אישורי הבנייה ובעוד תוכניות שמטרתן להתמודד עם בעיית מחירי הדיור

20.03.2014, 13:40 | שאול אמסטרדמסקי

קבינט הדיור בראשות שר האוצר יאיר לפיד יתכנס ביום שני הקרוב - למרות נסיעת שר הפנים לחו"ל - וצפוי לאשר חמש תוכניות שמטרתן להתמודד עם בעיית מחירי הדיור.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית המרכזית שתעלה לדיון היא תוכנית שר האוצר להעניק לזוגות צעירים פטור מתשלום מע"מ על דירה ראשונה שירכשו. ככל הידוע זו תהיה הפעם הראשונה מאז שהוקם קבינט הדיור שראש אגף התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי, שהוא אחד מפקידי המפתח במשרדי הממשלה ליישום תוכניות בתחום הדיור, מתנגד לתוכנית ששר האוצר יטיל עליו ליישם.

פרשנות למה מי התפטר? מאז המחאה החברתית ראינו את הפוליטיקאים עסוקים בעיקר בהקמת ועדות ובהצהרות. התוכנית של לפיד היא קודם כל צעד אקטיבי גלית חמי, 24 תגובותלכתבה המלאה

שני צעדים נוספים שעליהם יחליט הקבינט לא ידרשו תהליכי חקיקה בכנסת: הראשון נועד לתמרץ את העיריות להגדיל את מספר היתרי הבנייה שהן משחררות, בדגש על היתרים לפרויקטי פינוי־בינוי ותמ"א 38. "נאפשר למשרד הפנים לתת כסף לרשויות המקומיות על היתרים נוספים שהן ישחררו". על פי ניצן, התקציב השנתי שיועמד לטובת העניין יהיה 120 מיליון שקל, ומשרד האוצר מקווה לעודד שחרור של 10,000 היתרים נוספים מדי שנה בדרך זו.

הצעד האחרון הוא עדכון מכסת הסכמי הגג שמשרד האוצר חותם עם רשויות מקומיות שונות. במסגרת הסכמים אלה, המשרד מתחייב לממן עבור הרשויות המקומיות את הצעדים הדרושים לאישור בניית יחידות דיור, למשל בניית בתי ספר, מחלפים וקווי ביוב. עד היום נחתמו ארבעה הסכמים כאלה, ובכוונת האוצר להגדיל מספר זה ולהגיע עד 100 אלף יחידות דיור.

 

יאיר לפיד ואורי אריאל , צילום: ענר גרין יאיר לפיד ואורי אריאל | צילום: ענר גרין יאיר לפיד ואורי אריאל , צילום: ענר גרין

 

קבינט הדיור הוא למעשה ועדת שרים של שרי הממשלה לענייני דיור. מתוקף כך, החלטותיו הן במעמד של החלטות ממשלה. אם אף שר לא יגיש ערר על החלטת הקבינט, ההצעה של האוצר צפויה להיות מאושרת ועל ראש אגף התקציבים יוטל להפוך אותה להצעת חוק. זו תוגש לכנסת עם תחילת המושב הקרוב, באמצע חודש מאי.

התוכנית שלא היתה מה הסיכוי שהצעד של לפיד יצליח? הצעד של לפיד יכול להביא להקפאה המיוחלת בביקושים, אבל רק אם הוא לא ייצא לפועל גולן פרידנפלד, 3 תגובותלכתבה המלאה

מלבד שר השיכון אורי אריאל, שחבר בקבינט הדיור, מי שעשוי להציג התנגדות לתוכנית בישיבה (ואולי אף קודם לכן) הוא מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, שמוזמן דרך קבע לדיוני הקבינט. לוקר נחשף לנושא לראשונה רק השבוע, כשהתבקש על ידי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל לכנס דיון דחוף בנושא בלשכת ראש הממשלה. לוקר טרם גיבש עמדתו בנושא, אך לא מן הנמנע כי יגבש עמדה כזו עד ישיבת הקבינט. אם עמדתו תהיה להתנגד לתוכנית, ייתכן שהדבר יקשה על לפיד לאשרה.

בקבינט יעלו עוד ארבע תוכניות שונות, ואחת מהן היא הכוונה לקדם את "חוק שכירות הוגנת": מדובר בהתערבות ראשונה מסוגה של המדינה בשנים האחרונות במחירי השכירות. על פי התוכנית, לא ניתן יהיה להעלות את שכר הדירה שנקבע בחוזה במשך שלוש שנים, אלא רק להצמיד אותו למדד. לאורך התקופה השוכר עדיין יוכל לעבור דירה, אך על בעל הדירה יהיה לשמור על ההתחייבות למחיר שנקבעה בחוזה.

סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר האחראי על תחום הנדל"ן, ערן ניצן, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "המהלך מהווה התערבות מינורית בעולם הפרוץ של שכר הדירה בישראל. הרבה מדינות מתערבות בסוגיה בכל מיני צורות. אנחנו חושבים שצריך לקדם התערבות מינורית, והמחיר עדיין ייקבע בין השוכר למשכיר".

על פי ניצן, בכוונת אגף התקציבים להחיל את הצעד רק באזורי הביקוש החמים ביותר. עם זאת, עדיין לא ברור האם מבחינה משפטית ניתן להחיל את החוק רק באזורים מסוימים. קבינט הדיור צפוי להטיל את האחריות לגיבוש הצעת החוק על שרת המשפטים ציפי לבני, דבר שיכול לארוך חודשים רבים.

בנוסף, האוצר יקדם חקיקה שלפיה רוכשי דירות להשקעה יחויבו לדווח לרשות המסים דיווח מלא על מקורות המימון שלהם לרכישה זו. על פי ניצן, הצעד "אמור להתמודד עם הטענה שלפיה בשוק הדירות להשקעה מסתובב הון שחור".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הבעיה היחידה היא הקבלנים והמשלה
הקבלנים מחזיקים בידיהם קרקעות ל100 אלף דירות ולא מוכנים להתחיל לבנות כדי שלא יצטרכו להוריד מחירים. המגינה לא רוצה שיבנו כדי שהמחירים ישארו גבוהים ואז המיסוי שיתקבל יהיה גבוה. הגיע הזמן להוציא חוק: קבלן שזכה במכרז בקרקע חייב להמציא תבניות תוך מקסימום שנה ולהתחיל לבנות מקסימום אחרי שנתיים. אם לא הקרקע תוחזר למדינה והכסף ישאר אצלה. יום טוב לכולם
אריק , חיפה  |  20.03.14
6.
כבוד השר לפיד מקווה שבעוד שנה המחירים באמת ירדו ואם לא אתה כישלון חרוץ כי אין לך עוד הרבה זמן
הגיע הזמן לבנות באופן אגרסיבי בבריפרייה וגם באיזור ירושלים ותל אביב ומסביב לה בו זמנית אתה חייב להיף את השוק ואם לא המצב יהיה קשה יותר שאפילו הנכדים שלך בעתיד לא יצליחו לקנות דירה בעצם שחכתי שיש לך מספיק בשביל עוד עשר דורות.
ירושלמי , ירושלים  |  20.03.14
לכל התגובות