אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שונאים להיתקל באקסית או בבוס ברחוב? יש אפליקציה גם לזה

דו"ח טכנולוגי

שונאים להיתקל באקסית או בבוס ברחוב? יש אפליקציה גם לזה

האנשים שפיתחו יישום שמעלים את תמונות ילדי חבריכם מהפיד יצרו כלי שמבטיח שלא תפגשו אנשים נבחרים, מדוע רוצה מנכ"ל גוגל לדעת מתי ביקרתם לאחרונה אצל הרופא וכיצד רימתה פייסבוק את מפעילי העמודים המסחריים

20.03.2014, 13:20 | יוסי גורביץ
אין לך כוח לפגוש אנשים? אין בעיה

מכירים את המצב המעיק הזה שבו יש מישהו שאיתו אתם נאלצים לבוא במגע, בעיקר מסיבות מקצועית, אבל הייתם שמחים לראות אותו מקבל ג'וב אחר? רצוי, על פלנטה אחרת? מכירים את המצב שבו למרבה הזוועה אתם פוגשים ביצור ברחוב באקראי וצריכים להתייחס אליו? או גרוע מזה - לצאת לדייט ולפגוש שם אקס שנוא?

כמובן שאתם מכירים. ואם אתם אנשים מחוברתים כיאות, אתם תחייכו, תלחצו לו את היד, תגידו "טוב לראות אותך, אולי נשב פעם לקפה" ותדחיקו בהצלחה את הפסיכופט הקטן הפנימי שלכם שלוחש שיש גרזן לא רחוק. אחר כך אתם תפגשו עם הפסיכולוג שלכם ותנסו להסביר למה אתם חשים מועקה רבה כל כך.

לא עוד! התקינו כבר היום את Cloak. האפליקציה תתחבר מיד לחשבון האינסטגרם והפורסקוור שלכם ותציג את מיקום אנשי הקשר שלכם על מפה. מיד לאחר מכן, תוכלו לומר לקבוע את מי אתם לא רוצים לראות עוד לעולם. ואם וכאשר הוא ייכנס לרדיוס מסוים מכם, האפליקציה תתריע בפניכם על האסון המתקרב.

"זהו? היא כבר הלכה?", צילום: שאטרסטוק "זהו? היא כבר הלכה?" | צילום: שאטרסטוק "זהו? היא כבר הלכה?", צילום: שאטרסטוק

יוצרי האפליקציה, ברייאן מור וכריס בייקר, טוענים שהגל של הרשת החברתית כבר עבר את שיאו ושבקרוב נראה עליה באפליקציות אנטי-סוציאליות. המדור בעד. בייקר כבר יצר כמה וריאציות על תמה מיזנטרופית בריאה: תוסף שמעלים את תמונות הילדים והתינוקות של חברים שלך מפייסבוק, כמו גם כלי שמאפשר לך לדעת האם אתה וחבר פייסבוק מסוים למעשה מתעבים זה את זה, כשהכלי מעדכן אותך כשאותו אדם מביע שנאה כלפיך.

ברוח יעילה זו, יעלה המדור באוב את רוחו של טימון האתונאי, המיזנטרופ המתועד הראשון. הלז התפרסם, בין השאר, כשיום אחד הגיע לאסיפה ציבורית וביקש את רשות הדיבור. הציבור הופתע, משום שמר טימון התפרסם בהיותו שונא אסיפות ואנשים באופן כללי. טימון נשא דברים קצרים: יש באדמותיו, הוא אמר, עץ חסון שרבים מטובי האזרחים השתמשו בו בעבר כדי לשים קץ לחייהם; יש בדעתו לכרות את העץ; על כן הוא מעדכן את הציבור בנושא - כדי שמתכנן לתלות את עצמו ימהר לעשות זאת. לשם שינוי, האסיפה האתונאית מצאה את עצמה ללא מילים.  

תנו לי את המידע הרפואי שלכם

מנכ"ל גוגל, לארי פייג', לא מתראיין יותר מדי ולכן הופעתו בכנס TED משכה הרבה תשומת לב. פייג' לא אמר כמעט שום דבר בעל משמעות, אבל הוא יצא בתקיפות נגד הטענות שגוגל פוגעת בפרטיות המשתמשים. לדעתו, טענות כאלה "שופכות את התינוק יחד עם המים". ואם בתינוקות עסקינן, פייג' ביקש על הדרך שתתנו לו את המידע הרפואי שלכם ושל ילדיכם.

לארי פייג לארי פייג' | צילום: בלומברג לארי פייג

למרות שמחקר קבע לאחרונה שרוב הציבור ידבר על כל דבר ברשתות החברתיות על כל דבר חוץ מאשר על מצבו הבריאותי, פייג' חושב שאם תתנו את המידע הרפואי שלכם לגוגל, הכל יהיה יותר טוב. פייג' מבטיח שגוגל תשמור על המידע "באופן אנונימי" וטוען שאם המשתמשים יבטחו בגוגל ויתנו לה את המידע הרגיש ביותר שיש להם, אז "אפשר יהיה להציל חיי 100,000 אנשים השנה".

אני לא מאמין במספרים עגולים ו-100,000 הוא מספר עגול מאוד, עגול כל כך שאני חושד שפייג' בדה אותו ממוחו הקודח. פייג' אמר שהוא עצמו לקה בבעיית קול אחרי הצטננות לפני 15 שנים וששותפו להקמת גוגל, סרגיי ברין, שכנע אותו לחלוק את המידע עם אחרים.  

וואלה. אם גוגל היתה חברה אחרת, אולי היה מקום לשקול את זה. כשגוגל היא אחת משתי החברות המובילות בתחום בזיזת הפרטיות, יש לקוות שלאנשים יהיה מספיק שכל לא לתת לה לגעת במידע הזה במקל.

בהתייחסו לריגול של ה-NSA, אמר פייג': "זה מאכזב שהממשלה עשתה את הדברים האלה בחשאי ולא סיפרה לנו על כך". מה, באמת? ל-NSA יש גרסה משלה לסיפור.

לא עוד שק חבטות

כל אדם שעיניו בראשו יודע שה-NSA לא היתה מצליחה להשיג את כמויות המידע שלה ללא שיתוף פעולה מצד חברות הטכנולוגיה. כן, היא ריגלה אחריהן קצת, אבל את רוב המידע שהיא אספה, היא פשוט קיבלה מהן. חברות הטכנולוגיה העבירו את החודשים האחרונים בשבועה בנקיטת חפץ שהן לא ראו, לא שמעו, לא ידעו, רימו אותן, אכלו להן, שתו להן.

במשך החודשים האלה, ה-NSA ישבה שם וחרקה שיניים בזמן שהשותפים שלה זרקו עליה את כל הזבל. עכשיו זה נגמר: בשימוע שנערך השבוע בוושינגטון, אמר היועץ המשפטי של ה-NSA, חד וחלק, שהאיסוף שביצעה ה-NSA בכפוף לחוק FISA (חוק בתי הדין החשאיים למודיעין) נעשה "בידיעה ובסיוע של כל החברות שמהן קיבלה ה-NSA מידע".

מרכז ניטור איומים של ה-NSA. חברות הטכנולוגיה - שותפות שקטות, צילום: איי אף פי מרכז ניטור איומים של ה-NSA. חברות הטכנולוגיה - שותפות שקטות | צילום: איי אף פי מרכז ניטור איומים של ה-NSA. חברות הטכנולוגיה - שותפות שקטות, צילום: איי אף פי

ראג'ש דה, היועץ המשפטי האמור, ציין שכאשר חברות הטכנולוגיה הכחישו בכל תוקף ביוני שעבר שהם שיתפו פעולה עם תוכנית PRISM של ה-NSA, הן שיקרו קלות. הן אכן לא הכירו את השם PRISM (כי הוא היה שם פנימי של ה-NSA) אבל הן ידעו היטב במה מדובר הרבה לפני שנחשף קיום התוכנית. המסמכים שפרסם סנודן, נזכיר, נקטו בשמן של שורה של חברות כשותפות ב-PRISM: גוגל (היי, לארי!), מיקרוסופט, יאהו, פייסבוק, PalTalk, יוטיוב (עוד חטיבה של גוגל), סקייפ (לאחרונה, חטיבה של מיקרוסופט), אפל ו-AOL.

כשפנה הרג'יסטר הבריטי לבקש את תגובת החברות, אף אחת לא היתה מוכנה להגיב רשמית. מעניין.  

בעל עמוד מסחרי בפייסבוק? עבדו עליך

לפני מספר שנים, הבטיחה הנהלת פייסבוק חגיגית לחברות וארגונים שהיא תהיה המקום הטוב ביותר עבורן לפעילות קידום ומכירות. היא הבטיחה שכל ארגון יוכל לפתוח לעצמו עמודים מסחריים ושהיא לעולם לא תדרוש מהם כסף על כך. הארגונים, מצידם, הוציאו זמן וכסף על עיצוב העמודים והצגת תוכן.

ואולם, בעלי עמודים שמו לב שבשנה האחרונה התעבורה שלהם צונחת - כמו גם שיעור פעילות המבקרים בעמודים. כולם חושדים שפייסבוק משחקת עם האלגוריתם אבל לאף אחד אין הוכחות. מה הסיבה לכך? פייסבוק ממש רוצה שישלמו לה. היא מבטיחה להפיץ כל פוסט בכל עמוד מסחרי לכל דורש, אם רק תקבל כמה גרושים.

כמה מהגולשים נחשפים לתוכן של העמודים שלכם? כמה מהגולשים נחשפים לתוכן של העמודים שלכם? כמה מהגולשים נחשפים לתוכן של העמודים שלכם?

פייסבוק נהגה לנמק זאת בכך ששיעור החשיפה של עמודים הוא נמוך באופן כללי ורק 16% מהמשתמשים של העמוד אכן רואים את התוכן. עכשיו היא הולכת לצמצם גם את זה: על פי מקור של וואליוואג, פייסבוק כבר נמצאת בתהליך שבסופו, שיעור החשיפה של עמודים יהיה אחוז אחד בלבד (1%). כלומר, מי שהשקיע בעמוד - תאגיד ענק, חברה קטנה או בלוגר פרטי - רומה בידי צוקרברג וחבר מרעיו. אולי הגיע הזמן להתחיל לחפש אמצעי קידום אחרים.

קצרצרים

1. החיפוש של גוגל באנדרואיד השתפר: כעת אפשר לומר "אוקיי גוגל" והמילים הללו יפעילו מיד את החיפוש הקולי, גם בלי לחיצה על האייקון הנדרש. לאחר מכן, אמרו Take Picture או Take Video, והאפליקציות הרלוונטיות יפתחו מיד. זה נשמע מגניב מאוד, אבל כמה זה שימושי? נסו בבית: מה מהיר יותר, ללחוץ על אייקון או לקרב את הטלפון לראשכם ולהגיד לו Take Video?

משתדרגת. גוגל, צילום מסך: Google משתדרגת. גוגל | צילום מסך: Google משתדרגת. גוגל, צילום מסך: Google

2. מכירים את ראקוטן היפנית? מדובר בחברת ענק שהשוותה לאמזון ורכשה לאחרונה את Viber. ובכן, כעת מסתבר שראקוטן היא חברה בעייתית בכל הנוגע לאתיקה עסקית. היא עוסקת בסחר בשנהב, כמו גם בבשר לווייתנים. מי שמתנגד להריגת בעלי חיים, עשוי להתקשות בלתמוך בה. מעניין עד כמה האתיקה הזו תקרין על חברת הבת החדשה שלה. 

3. שני חלאנים שמפעילים את אתר פורנו הנקמה You got Posted הולכים לגלות שלפשעים שלהם יש מחיר. פורנו נקמה, נזכיר, הוא העלאת תמונות עירום של מישהי שנפרדה מכם במטרה לפגוע בה על כך. במקרה זה, גולשת גילתה שהאתר פרסם תמונות עירום שלה כקטינה, מה שהעלה את כל העסק לרמה של קידום פורנו ילדים. שני הנאשמים ישלמו 385,000 דולר כפיצויים - ויש לקוות שזו תהיה הצרה הקטנה ביותר שלהם: השניים כבר עומדים לדין פלילי ולא מן הנמנע שיזכו לגלות עד כמה אוהבים פדופילים בבתי כלא.  

4. הבנק המרכזי של הולנד השווה את בהלת הביטקוין של ימינו לבהלת הצבעונים של המאה ה-17, כדי להמחיש את הסכנה שבהתלהבות ממוצר חסר תועלת. עתה מצטרף אליו הבנק הלאומי של דנמרק ומשווה אותו לחרוזי זכוכית. הוא שב ומזכיר שהערך של הביטקוין נובע מכך שאחרים חושבים שיש לו ערך, ושזה יכול להשתנות מדי שניה, ושבניגוד למטבעות שמדינות מתחייבות לשלם את ערכם - מאחורי ביטקוין לא עומד אף אחד.

   

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מה יותר מהיר כפתור או חיפוש קולי
כמובן שזה תלוי באיזה מנשק אתה משתמש. אם אתה אוחז את הטלפון ביד, ומקרב אותו לפה, אז אכן כפתור יותר מהיר. אם אתה כמוני משתמש באוזניית בלטוס' שתקועה לכך באוזן כל הזמן (לא, אין בעיה של קרינה, כי אני מדבר 75% מהזמן בטלפון, וכך חוסך פליטת קרינה גדולה יותר), או משתמשים דומים אחרים (כגון נהגים, או כאלו שחיברו את הטלפון לפרטי טכנולוגיה לבישים (שם נאה יותר ל"גלאסהולס"), אז יותר מהיר חיפוש קולי. שלא לדבר על כך שתמיד פיתוח תחום אחד של טכנולוגיה מוביל לפיתוח אחר, ודוגמה מענייננו פיתוח זיהוי קולי חכם יותר, יאפשר בזמן כל שהוא תרגום סימולטני אוטומטי של דיבור וישפר את התקשורת הבינ"ל (נכון הוא לא יאפשר לך לקחת קורס במרקסיזם באוניברסיטה זרה, אבל הוא יאפשר לך להזמין מונית/קערת אורז בכפר נידח בתאילנד).
החושב  |  23.03.14
4.
חברים, תבינו שגוגל לא פועלת ממניעים טהורים
היא לא באמת מחפשת לשפר את חווית השימוש, אלא אם נגזרת שלה היא זלילת מידע אישי נוסף. אז לא צריך ללחוץ על כפתור בשביל לדבר אל המכשיר. מה זה אומר? שהאנדרואיד מאזין לכל מה שקורה סביבך בכל עת ואם הוא מזהה פקודה כלשהיא הוא מגיב. בהתחשב בחברה ועברה, לא מופרך יהיה לתאר שהיא מקליטה את כל מה שקורה בכל עת ושומרת את המידע על שרתיה. פרנויה? אולי. מזכיר שזו אותה חברה שגנבה מידע מרשתות אלחוטיות לא מוצפנות. שזו אותה חברה שבקומבינה הצליחה לעקוף הגדרת פרטיות של ספארי בשביל לאסוף מידע נוסף על הגולש. שזו אותה חברה ששומרת ומרכזת את כל המידע אודות גולשיה, מכל השירותים הענפים שלה, במקום אחד ואף נותנת (לא שיש לה ברירה בנושא הזה) גישה ישירה ומלאה לכל ממשלה שמרגלת אחר אזרחיה. שזו אותה חברה שיש לה אובססיה בלי נדלית למידע שלכם ושלתאר אותה כחברה אתית זה כמו לתאר את בני הזוג נתניהו כסגפנים. אנדרואיד / גוגל = מוות לפרטיות.
אלעד  |  20.03.14
2.
הערך של *כל* מטבע נובע מכך שאחרים חושבים שיש לו ערך - לכן מטבעות קורסים
העובדה שמדינות מגבות את המטבעות שלהם עוזר ברמה מסוימת - אבל כאשר מי שמדפיס את הכסף זה הבנקים חסרי האחריות המינימלית (מלבד אחריות לרווחי בעלי המניות) לא הייתי סומך על זה. ראינו מה קרה ב-2008. במצבים מסויימים ביטקוין יכול להיות עדיף על מטבעות של מדינות, כי הוא לא נתון לחסדי הבנקים, רק לחסדי האנשים שמשתמשים בו.
אסף  |  20.03.14
לכל התגובות