אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ייצאו לפועל או יישארו על הנייר? תוכניות העבודה של משרדי הממשלה ל-2014 צילום: אוראל כהן

ייצאו לפועל או יישארו על הנייר? תוכניות העבודה של משרדי הממשלה ל-2014

משרד רה"מ פתר את בעיית הדיור ויתמקד בסייבר; משרד התקשורת לא יפרק את רשות השידור; משרד הכלכלה מבטיח תוצאות רק בשנת 2020; משרד התחבורה רוצה להעלות על הפסים את הרכבת לאילת; ומשרד השיכון יתמקד בפריפריה

23.03.2014, 07:14 | כתבי כלכליסט

בישיבתה השבועית של הממשלה הבוקר, יוצג לשרים ספר תוכניות העבודה של משרדי הממשלה ל־2014. מדובר בתוכניות הכוללות מטרות ויעדים עבור כל אחד מהמשרדים לשנה הקרובה. את תהליך התכנון ריכז אגף ממשל וחברה במטה הכלכלי־חברתי במשרד ראש הממשלה בראשות המנכ"ל הראל לוקר.

לצד תוכניות המשרדים, מציג הספר 22 תוכניות המוגדרות "עתירות תקציב", כלומר תוכניות בהשקעה של למעלה מ־450 מיליון שקלים, כמו התוכנית למתן חינוך חינם לילדים בגילאי 3־4 בגנים ציבוריים, התכנית הלאומית "להבאת מוחות לישראל", תכנית לקידום הצמיחה של האוכלוסייה הבדואית, ועוד. עלותן הכוללת של תוכניות אלה ב־2014 עולה על 20 מיליארד שקל, כ־6% מתקציב המדינה.

מבחינת התכניות המוצגות נראה כי חלק ניכר מהיעדים המופיעים הופיעו כבר בספרי היעדים בשנים הקודמות, אך בחלקם לא הושגו שיפורים משמעותיים ונדרשת בהם עוד עבודה. במקרים מסוימים יעדים שהוצבו בעבר, הגיעו לכדי מימוש כעבור זמן רב יותר. כך למשל, תוכנית העבודה לשנת 2012 של משרד ראש הממשלה הציבה בראש יעדיה תכניות שונות בתחום הבנייה ואולם רק לאחרונה מקצת מהתכנית החלו להבשיל ולהגיע לכדי אישור.

בנט יתמקד בתעסוקת חרדים

 

החזון של משרד הכלכלה בראשות השר נפתלי בנט כל כך שאפתני, ששנה אחת לא תספיק כדי לממש אותו. לכן, תוכנית העבודה של המשרד בראשותו מציבה יעדים ל־2020, זאת אף שאם לשפוט לפי ההיסטוריה, הסיכוי שבכירי המשרד יכהנו בו גם אז היא אפסית.

נפתלי בנט, צילום: ענר גרין נפתלי בנט | צילום: ענר גרין נפתלי בנט, צילום: ענר גרין

 

המשרד מציב בפני עצמו כיעד את העלאת שיעור התעסוקה של נשים ערביות מ־30.5% ל־41%, ואת העלאת שיעור ההעסקה של גברים חרדים מ־44.5% ל־63%. הוא גם מבקש להקטין את פערי השכר בין נשים לגברים — מ־17% כיום ל־12% בסוף 2020, למחוק את פערי המחיר בין ישראל ל־OECD (העומדים כיום על 16% לפי נתוני המשרד). נושאים אחרים שזכו ליעד: פיתוח הסחר עם הודו וסין, שיפור הפריון והגדלת מספר המועסקים בעסקים קטנים ובינוניים מכלל המועסקים במשק.

לפיד יקטין את ההון השחור

 

התוכנית שמציג האוצר ל־2014 משלבת יעדים קצרי־טווח וארוכי טווח. הדבר המשותף לכל היעדים הוא השאפתנות שלהם. בתחום התשתיות שואף האוצר להסדיר את התחרות בתחום הנמלים, החשמל והגז. גם החוק לעידוד השקעות הון עומד על הפרק. אמנם רק ב־2011 נעשה בו שינוי, אך די ברור שהוא לא משיג את מטרותיו, וכבר יותר מחודש וועדה בראשות המנכ"לית יעל אנדורן מנסה להבין מה השתבש בדרך.

יאיר לפיד, צילום: אלכס קולומויסקי יאיר לפיד | צילום: אלכס קולומויסקי יאיר לפיד, צילום: אלכס קולומויסקי

גם שוק הדיור הוא חלק מיעדי המשרד. בעוד שר האוצר דיבר לאחרונה רק על הוזלת המס עבור רוכשי הדירות (צד הביקוש), בכירי המשרד מדברים על צד ההיצע – הגדלת מלאי הקרקעות הזמינות, הקמת מוסד תכנון ייעודי לתוכניות גדולות למגורים (ותמ"ל), יצירת הליך פדיון קרקע מהיר, פיתוח שוק דירות להשכרה ארוכת־טווח. השאלה הגדולה היא אם באמת יוכלו גם לקיים את הבטחות אלה.

כחלק מבעיית יוקר המחייה איתה מנסה להתמודד האוצר הוא הציב לעצמו יעדים גם בתחום עידוד התחרות בשוק המזון: לעודד את התחרות בין ספקים ובין קמעונאים, להסיר חסמי הייבוא ולטפל בכשלים בשוק החלב. נושא בוער על הפרק שעליו דיברה בחודש שעבר גם הנגידה, הוא הקטנת ההון השחור. כבר היום פועלת ועדה, בראשות מנכ"ל משרד רוה"מ, הראל לוקר, שעוסקת בנושא.

נתניהו יעסוק בסייבר ובסין

 

בזמן שבו נושא הדיור לוהט מתמיד, תוכנית העבודה של משרד רה"מ אינה עוסקת בנושא, אלא בתחומים אחרים שעליהם מרבה רה"מ נתניהו לדבר, ובהם למשל, תחום הסייבר. מבט בתוכנית העבודה של משרד הראש הממשלה לשנת 2012 מגלה כי התוכנית אז עסקה בהרחבה בקידום תחום הדיור כהגדלת היצע הדירות, קידום פתרונות לדיור בר השגה, צמצום מספר דירות הרפאים ועוד נושאים שרק בימים אלה קיבלו תנופה שתוביל לעשייה.

בנימין נתניהו, צילום: אוראל כהן בנימין נתניהו | צילום: אוראל כהן בנימין נתניהו, צילום: אוראל כהן

תוכנית העבודה של משרד ראש הממשלה לשנה הקרובה מתייחסת ליעדים הבאים: תחת הסעיף פיתוח וקידום משאבים לצמיחה ארוכת טווח מופיע קידום שיתוף פעולה כלכלי עם סין וכן עם מדינות דרום אמריקה הלטינית, צמצום השימוש במזומן, השלמת קרן הון ריבונית לתקבולי נפט וגז, יישום המלצות בתחום כוח אדם בתחום ההנדסה, וקידום מיסוי חברות הארנק.

עוד ביעדים: קידום המיזם הלאומי ״ישראל דיגיטלית״, קידום תכנית הסייבר הלאומית שכוללת עידוד מחקר ופיתוח בתחום וכן השלמת קריית הסייבר בבאר שבע. יעד נוסף שמציב המשרד הוא קידום רשויות מקומיות במגזר הערבי, באמצעות הגדלת היצע התחבורה הציבורית ביישובים הערביים ובתחום החינוך.

ארדן לא יפרק את רוממה

 

תכנית העבודה של משרד התקשורת לשנה הקרובה אינה כוללת באופן מפתיע את פירוק רשות השידור והרכבתה מחדש. עם זאת, היא כוללת את קידום חבילות הערוצים הרזות באמצעות חיוב HOT ו־yes להציע גם חבילות בעלות מספר מצומצם של ערוצים. בתחום השידורים בטלוויזיה מבקשים במשרד לקדם גם את בחינת הוספת ערוצים מבוססי נושא לשירות ה־DTT (עידן פלוס) או הוספת מתחרים חדשים בתחום השידורים על גבי האינטרנט. עם זאת, המשרד לא הציב לעצמו יעד לביצוע הרפורמה.

גלעד ארדן, צילום: נמרוד גליקמן גלעד ארדן | צילום: נמרוד גליקמן גלעד ארדן, צילום: נמרוד גליקמן

אחד מיעדי המשרד לשנת 2014 היא קידום פריסת הדור הרביעי שמתנהלת בעצלתיים. משימתו העיקרית של המשרד היא לסיים את הקצאת התדרים לדור הרביעי, צוואר הבקבוק המרכזי מאחורי עיכוב הפריסה, עד סוף השנה.

במשרד התקשורת מבטיחים גם לטפל בחיובים על שירותי נדידה בחו"ל על ידי תקינה שתמנע מחברות הסלולר לחייב את הגולשים שקיבלו חיובי עתק בגלל גלישה בחו"ל רק מפני שלא חסמו את הגלישה ולא נרשמו מבעוד מועד לתכניות הגלישה.

משרד התקשורת מתייחס גם לרגולציה על שוק הדואר הנמצא בימים אלה במאבק חריף בין העובדים להנהלה על רקע תכניות קיצוץ נרחבות; כחלק מהרפורמה ברשות הדואר מבקש משרד התקשורת להפריד בין פעילות בנק הדואר לבין חברת הדואר, לקבוע את רשימת השירותים שיפוקחו על ידי המשרד בחברת הדואר ובבנק הדואר, ולנסח מחדש את הקריטריונים לפרישת התחנות ברחבי הארץ.

כץ יתמקד בתחבורה ציבורית

 

משרד התחבורה מתכוון להתמקד ב־2014 בתחום הסעת ההמונים: להעלות את מספר הנסיעות ברכבת ל־45 מיליון (5% יותר מהיום), ולהשיג רף נסיעות יומי חדש באוטובוסים שיגיע לכ־4.1 מיליון איש. נושא הטיפול בתחבורה ציבורית ספג ביקורת קשה ממבקר המדינה בשנה שעברה, שגילה שפרויקט המטרונית בחיפה פספס את תקציבו ב־200% והסתכם ב־1.6 מיליארד שקל ואילו זה של הרכבת הקלה בתל אביב כבר הגיע ל־17.3 מיליארד שקל, לעומת 10.8 מיליארד שקל.

ישראל כץ, צילום: אוראל כהן ישראל כץ | צילום: אוראל כהן ישראל כץ, צילום: אוראל כהן

חלק ניכר מהשקעות המשרד יופנו לשיפור מערכת הכבישים שנסללת כיום במסגרת תכנית נתיבי ישראל הכוללת הקמת כבישים ומסילות ברחבי המדינה. התוכנית כוללת, בין השאר, הפעלת קווי רכבת חשמליים כבר ב־2017 והשקת קו הרכבת מתל אביב לאילת כבר ב־2020. יעד נוסף שמשרד התחבורה העמיד הוא הקמת שני נמלים חדשים, כשהראשון שבהם יפתח עד 2020.

שלום יחבר את חדרה לגז

 

תוכניות משרד התשתיות ל־2014 מסמנות כמה מטרות שאפתניות ברמה הלאומית וברמת הצרכן הבודד. בתחום משק הגז משרד התשתיות מצהיר שעד יוני הוא יקבל החלטה אם יש להטיל פיקוח מחירים על גז. השר סילבן שלום כבר הצהיר בעבר שעיקר התוכניות שלו היא הורדת נטל המחייה אל האזרחים, ולפיכך פיקוח על מחיר הגז עשוי להוריד את מחיר החשמל מכאן גם להוזיל את תעריפי המים. פיקוח מסוג זה, שאותו מקדם גם יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן יצמצם את רווחי בעלי המאגרים, לרבות זה של יצחק תשובה.

סילבן שלום, צילום: עמית שעל סילבן שלום | צילום: עמית שעל סילבן שלום, צילום: עמית שעל

במקביל משרד התשתיות יעניק רשיון הפקה (חזקה) למאגר לוויתן ולמאגר שמשון, ירחיב את צנרת הולכת הגז ויחבר את תחנת הכוח אורות רבין שבחדרה למערכת ההולכה. אחת מגולות הכותרת של המשרד היא קביעת תוכנית אב למשק החשמל והגז שתגיע לאחר סיום הרפורמה בחברת החשמל במסגרת ועדת יוגב.

גרמן תעסוק בהזדקנות הציבור

 

תוכנית העבודה של משרד הבריאות לשנה הנוכחית היא כולה בסימן שאלה. סימן זה יעמוד איתן עד שלא תסתיים עבודת הוועדה בראשות שרת הבריאות יעל גרמן שבה צפויים שינויים דרמטיים באופן הפיקוח, התיקצוב ואספקת השירותים של בתי החולים, ועד שלא נראה את אופן היישום של ההמלצות ותוצאותיהן. ועדת גרמן אמורה לדון מחדש גם ברגולציה והשימוש בביטוחי הבריאות הפרטיים, כך שגם הפרק תחת הכותרת "ריסון המימון הפרטי של המערכת הפרטית והציבורית" בעיקר יוצרת נפח לספר תוכנית העבודה יותר מאשר מטרות של ממש.

יעל גרמן, צילום: עמית שעל יעל גרמן | צילום: עמית שעל יעל גרמן, צילום: עמית שעל

 

תוכנית העבודה חושפת את הפן האחר של פעולת המשרד, זו שוועדת גרמן השאירה בצד. כך לדוגמה טיפול במצב הכספי של קופות החולים, הצופות גרעון של 2 מיליארד שקל השנה, לא נמצא בתוכנית העבודה. מה שכן נמצא הוא הקמה של מאגר נתונים לגבי אורך זמני ההמתנה לטיפולים בבתי החולים, תכניות להנגשת שירותי הבריאות לאוכלוסיה ענייה, עולים חדשים ותושבי הפריפריה ועוד. בנוסף, כוללות התוכניות של המשרד את הכנת מערכת הבריאות להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסיה הצפויה בישראל, ופריסה חדשה של מיטות בתי החולים ב־2030.

 

פירון יחזק את מעמד המורים

 

שר החינוך, שי פירון, שואף לחזק את מעמדם של מנהלים ומורים, ולחזק את סמכויותיהם כמו גם את הקשר בין מנהלים, מורים והורים. יעד נוסף מעניין הוא הענקת אוטונומיה למנהלים ולמפקחים. לעובדי הוראה חדשים בשנה שלאחר ההתמחות הוא רוצה להפעיל מערך ליווי אישי.

 

שי פירון, צילום: טל שחר שי פירון | צילום: טל שחר שי פירון, צילום: טל שחר

 

יעדים נוספים שהציב המשרד: שיפור הישגים והגדלת שיעור התלמידים העוסקים בעשייה חברתית.

 

אריאל יקים יישובים חדשים

 

נושא הדיור זכה להתייחסות ביעדים שהציבה לשכת ראש הממשלה לעצמה לפני שנתיים, והשנה הוקם קבינט הדיור, והתכניות הביצועיות מקודמות על ידי לשכות משרדי האוצר והבינוי והשיכון, כשהם זוכים לסיוע מלשכת רוה״מ .

 

תוכנית משרד הבינוי והשיכון, בראשות אורי אריאל, אינה כוללת מדדים שאפתניים מדי אשר המשרד לא יוכל לעמוד בהם. המדדים העיקריים שצפויים לגדול משמעותית הם מספר יחידות הדיור במלאי התכנוני ומספר יחידות הדיור הקטנות. לפי תוכנית העבודה של המשרד, המלאי התכנוני צפוי לגדול השנה בכ-6% ל-65 אלף יחידות דיור. מהתוכנית עולה כי אין ציפיה להגדלת התחלות הבנייה ובמשרד השיכון יהיו מרוצים אם יישארו בהיקפים הקיימים - 44 אלף יחידות דיור בשנה.

 

אורי אריאל, צילום: חורחה נובומינסקי אורי אריאל | צילום: חורחה נובומינסקי אורי אריאל, צילום: חורחה נובומינסקי

בתוכנית יש לא מעט התיחסות גם לפריפריה ולמגזר הכפרי המלמדות. בין המשימות: הקמת יישובים חדשים והמשך הקמה ופיתוח של 263 מגרשים חדשים בההתיישבות החדשה במזרח לכיש הכוללת ברובה מפונים מגוש קטיף.

לבני תפחית הביורוקרטיה

תכנית העבודה של משרד המשפטים, בראשות ציפי לבני, כוללת חקיקה וקידום נושאים כזכויות אדם, הגברת האכיפה, הגברת השקיפות, הפחתת הנטל הביורוקרטי, קידום אכיפה והרתעה. מתחת לכותרות האלה ניתן למצוא נושאי המשך לדברים שעלו בשנה היוצאת על סדר היום. למשל, חיזוק שיתוף הפעולה הבינלאומי בתחום הלבנת הון, התקנת תקנות שכר הטרחה לריסון שכר המפרקים, יישום הרפורמה בלשכת עורכי הדין בהמשך להמלצות ועדת פרוקצ'יה.

ציפי לבני, צילום: נמרוד גליקמן ציפי לבני | צילום: נמרוד גליקמן ציפי לבני, צילום: נמרוד גליקמן

תחום האכיפה וההרתעה יקבל דגש בתחומים נוספים כמו הגברת הגנת המידע והפרטיות בעידן הסייבר והרחבת ההגנה לחושפי שחיתויות. בתכנית העבודה ניתן למצוא גם את קידום הצעת החוק שתביא לבחירת רב ראשי אחד וכן החלת דין משמעתי על רבני ערים.

סער ישפר השירות

 

היעדים בתוכנית העבודה של משרד הפנים, בראשות גדעון סער, ל-2014 אינם שונים בהרבה מהיעדים שהוצבו ב-2012. כך למשל, גם השנה מציב לעצמו המשרד לנסות ולקדם את רשויות השלטון המקומי להגיע לעצמאות ניהולית וכלכלית. גם סעיף שיפור השירות ללקוחות המשרד צוין כיעד כבר ב-2012, אך הסקרים מראים כי ככל הנראה לא חל שיפור. גם סעיף הנגשת מידע לציבור הרחב מופיע השנה, כמו ב-2012, כיעד לשיפור.

גדעון סער, צילום: עמית שעל גדעון סער | צילום: עמית שעל גדעון סער, צילום: עמית שעל

 

כמו כן מציבה תוכנית המשרד כיעד שילוב שש רשויות לפחות עד סוף השנה בפרויקט "הבראה רב תחומי" המבקש לייצב את מצבן הפיננסי. בנוסף, מקודמת תוכנית להנגשה של מבנים ושירותים לבעלי מוגבלויות ברשויות המקומיות.

כהן רוצה להיות קטר

 

למרות ההצהרות של שר הרווחה מאיר כהן עם כניסתו לתפקיד בשנה שעברה, לפיהן יש לשקול החזרה למדינה ולרשויות המקומיות של אספקת חלק מהשירותים של המשרד - מעונות לחוסים, מסגרות טיפול לבעלי צרכים מיוחדים, נוער בסיכון וכדומה - לפחות במסגרת תוכנית העבודה אין לכך אזכור. בהקדמה מסתפק כהן באמירה לפיה המשרד הוא הקטר והעמותות הן הקרונות.

מאיר כהן, צילום: חיים כץ מאיר כהן | צילום: חיים כץ מאיר כהן, צילום: חיים כץ

מה שכן מוזכר הוא שלל תוכניות לשיפור התנאים של האוכלוסיות השונות בהן מטפל המשרד, כולל יישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני שהקים כהן ועתידה להגיש את המלצות הביניים שלה ב-8 באפריל, הפעלת תוכנית הביטחון התזונתי ב-230 מיליון שקל עליה הכריזו שרי יש עתיד בינואר ועד כה לא קודמה בשטח. התוכנית אמורה להקיף בין השאר 75 אלף תלמידים שיקבלו ארוחה חמה. כמו כן מוזכרת גם תוכנית להסדרה רחבה של הטיפול והאחריות באנשים עם אוטיזם, כולל חוק שיגדיר את המחויבויות של המדינה והרשויות המקומיות.

בהכנת הכתבה השתתפו רוני זינגר, עמרי מילמן, ליאור גוטמן, מיקי פלד, דותן לוי, גיל קליאן, משה גורלי, אסף גלעד, תמר וילרפורט

תגיות