אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השופט כבוב פסל את עצמו מתיק בן זקן צילום: שאול גולן

השופט כבוב פסל את עצמו מתיק בן זקן

פרשת ההרצה של מניות מנופים פיננסים חזרה לביהמ"ש. כפי שהעריך כלכליסט בדצמבר האחרון, החליט השופט כבוב לפסול את עצמו. ככל הנראה משום שבתו, עו"ד מרים כבוב, עובדת בגולדפרב זליגמן המייצג נאשם נוסף בפרשה

24.03.2014, 09:07 | תומר גנון

שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב פסל את עצמו מלדון בתיק מנופים פיננסים, שבו מואשמים אנשי העסקים ג'קי בן זקן ואיתן אלדר ופעיל שוק ההון צביקה קולנברנר בהרצת מניות. כבוב העביר את התיק לנשיאת המחוזי דבורה ברלינר כדי שתנתב אותו לשופט אחר.

קראו עוד בכלכליסט

כבוב לא פירט בהחלטתו את סיבת הפסילה, אך כפי שהעריך משה גורלי ב"כלכליסט" עם פרסום הפנייה לגישור, העובדה שבתו של השופט, עו"ד מרים כבוב, עובדת במשרד גולדפרב זליגמן המייצג את קולנברנר, עשויה להיות הסיבה להחלטה של השופט להחזיר את התיק לנשיאת המחוזי.

הגישור התפוצץ

תיק מנופים התנהל עד תחילת השבוע שעבר בהליך גישור פלילי בפני השופט גלעד נויטל. הגישור נועד להביא להסדר שייתר את הצורך לנהל משפט. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הגישור כשל בשל התעקשותה של הפרקליטות להטיל עונשי מאסר בפועל על המעורבים. כבוב היה זה שהפנה את הצדדים לגישור, והתיק חזר אליו כעת כדי שיקבע מועד להקראת כתב האישום.

השופט חאלד כבוב, צילום: אוראל כהן השופט חאלד כבוב | צילום: אוראל כהן השופט חאלד כבוב, צילום: אוראל כהן

אלא שכבוב, באקט מפתיע ובלי שאיש מהצדדים ביקש זאת, הודיע שהוא מעביר את התיק לנשיאה כדי שתקבע מותב אחר שיישב בו. ההחלטה עשויה לגרום לקושי במחלקה הכלכלית, שבה שתי שופטות מלבד כבוב - רות רונן ודניה קרת־מאיר. לפי החוק, תיקים שעוסקים בעבירות ניירות ערך צריכים להישמע בפני אחד משופטי המחלקה, אולם רונן וקרת־מאיר אינן דנות בתיקים פליליים, ולכן הנשיאה ברלינר תצטרך למצוא פתרון לסבך שנוצר.

האזנות לחיזוק הראיות

נגד בן זקן, אלדר וקולנברנר הוגש באוקטובר 2013 כתב אישום על הרצת מניות של חברת מנופים פיננסים. על פי כתב האישום, בין 18 ל־30 בנובמבר 2010 ביצעו אלדר וקולנברנר שורה של עסקאות מתואמות במניית החברה כדי להכניסה למדד ת"א־100. העסקאות הזניקו את שער המניה ב־5%.

ג ג'קי בן זקן. מהלך מסיבי | צילום: עמית שעל ג

על פי כתב האישום, בן זקן היה אחראי על מימון התוכנית להרצת המניות, בכך שדאג "לחלץ" את אלדר מהאחזקה במניות שרכש לצורך העלאת השער. הוא עשה זאת באמצעות קישור שערך בין אלדר לבין איש העסקים טימור בן יהודה, שרכש ממנו בשלוש עסקאות מחוץ לבורסה מניות מנופים שהורצו, ובכך הושג מימון לתוכנית.

בן יהודה לא הואשם בדבר. לאחרונה צירפה אותו הפרקליטות כעד תביעה נגד בן זקן.

חקירת רשות ניירות ערך בפרשה כללה האזנות סתר, שעל פי מקורבים לחקירה סייעו להשיג ראיות חזקות לכאורה להרצת המניות.

על פי כתב האישום, במהלך כל תקופת ההרצה עדכן אלדר את בן זקן בטלפון בכל הפעולות בניירות הערך של מנופים. כך, למשל, נטען בכתב האישום שבמהלך אחת משיחות הטלפון הרבות שלו עם אלדר בתקופת ההרצה, כאשר נודע לו על כוונתו לפעול לקראת סוף יום המסחר, ביקש בן זקן מאלדר לעשות "מהלך מסיבי אקטיבי".

בשל הליך הגישור שנערך בפני השופט נויטל, המעורבים בפרשה טרם הגיבו לכתב האישום. עם זאת, בתצהיר שהגיש בן זקן במסגרת תביעה ייצוגית נגדו בגין פרשה זו הוא טען: "לא הייתי שותף לפעולה כלשהי להעלאת שער מניית החברה בדרכי מרמה או בכל דרך לא חוקית אחרת".

את בן זקן מייצגים עורכי הדין נבות תל־צור וירון ליפשס; את אלדר מייצגים עורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן־עזור; את קולנברנר מייצג עו"ד אילן סופר.

מדוברות בתי המשפט לא נמסרה תגובה לידיעה.

תגיות