אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזן: המנכ"ל יערי התפטר, החברה רשמה הפסד של 167 מיליון דולר ב-2013 צילום: סיון פרג'

בזן: המנכ"ל יערי התפטר, החברה רשמה הפסד של 167 מיליון דולר ב-2013

לחברה חוב פיננסי של 2 מיליארד דולר וגירעון של 405 מיליון דולר בהון החוזר. במסגרת מהלך ההתייעלות הוציאה החברה 20 מיליון דולר על תוכנית פרישה מוקדמת

24.03.2014, 10:50 | יניב רחימי

בזןמסכמת את שנת 2013 עם הפסד של 167 מיליון דולר, מול 198.4 מיליון דולר ב-2012. נסיקת מחירי הנפט הגולמי והמשך החולשה במרווחי הזיקוק גררו את בזן לשנה שלילית רצופה של הפסדים וחייבו את בעלי השליטה, החברה לישראל ופטרוכימיים, ליישם מתווה שיבטיח את המשך פעילותה.  

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת המתווה הוזרם בדצמבר 2013 הון של כ-151 מיליון דולר באמצעות הנפקת זכויות לבעלי המניות וייושמה תוכנית התייעלות. החברה מצפה שהמהלכים שבוצעו יביאו לשיפור של כ-100 מיליון דולר בתוצאות הפעילות של בזן בשנת 2014.

תחום פעילות הדלקים סבל מירידה המרווח הזיקוק (מרווח הייחוס עבור בית זקוק טיפוסי בים התיכון) שעמד בממוצע על כ-1.6 דולר לחבית, כשברבעון הרביעי הוא צנח ל-0.3 דולר בלבד. נראה שכל הקשור למרווח הזיקוק אין בשורות חיוביות למשקיעים שכן מתחילת שנת 2014 מרווח הייחוס המשיך את המגמה השלילית של הרבעון הרביעי של 2013.

בבזן הצליחו לנטרל חלק מהפגיעה שנגרמה עקב הירידה במרווחי הזיקוק הודות לניצול הזדמנויות שוק ושיפורים תפעוליים שנעשו בחברה, ובראשם הפעלת במידן והמעבר לשימוש בגז טבעי מלא.

מעבר לפעילות השוטפת של בזן, בשנת 2013 נרשמו הפחתת עודף עלות והפסדים מירידת ערך נכסים של 24 מיליון דולר והוצאה של כ-20 מיליון דולר לנוכח תוכנית פרישה מוקדמת שיזמה הנהלת החברה.

במקביל לפרסום הדו"חות הכספיים דווח על פרישה בולטת במיוחד, של מנכ"ל החברה, אריק יערי, שהחליט להתפטר מתפקידו אחרי שנה אחת בתפקיד. ההתפתטרות של יערי תכנס לתוקף ביולי השנה. יערי, שמונה למנכ"ל בזן ביולי 2013, נהנה בתמורה לשירותיו בחצי השני של 2013 מתגמולים של 2.5 מיליון שקל, מתוכם 1.3 מיליון שקל בשכר והיתרה באופציות.

לבזן חוב פיננסי נטו של 2 מיליארד דולר ולנוכח סימני האזהרה שעולים מדו"חות החברה, לרבות גרעון של 405 מיליון דולר בהון החוזר וחוות הדעת של רואה החשבון הכוללת הפניית תשומת לב המתיייחסת למצבה הפיננסי של בזן, לדו"ח הכספי של בזן צורף תזרים המזומנים החזוי לשנים 2014-2014. בתזרים החזוי לא נכללת תחזית לחלוקת דיבידנדים עתידית בשנתיים הקרובות.

לדו"ח השנתי צורפה חוות דעת של יצחק סוארי, שמטרתה להעריך את סכום בר ההשבה של נכסי מגזר הדלקים בקבוצת בזן. סוארי הגיע למסקנה שהסכום בר ההשבה של נכסי מגזר הדלקים נאמד בטווח של 2.380-2.488 מיליארד דולר, בעוד שערכו בספרי בזן הוא 2.093 מיליארד דולר. לפיכך לא חלה ירידה בערך נכסי מגזר הדלקים ומבזן נחסך הצורך לבצע הפחתת שווי נוספת.

חמשת נושאי המשרה שקיבלו את השכר הגבוה ביותר בקבוצת בזן נהנו מתגמולים מצטברים של 9.4 מיליון שקל. בחמישייה הפותחת מככבים המנכ"ל לשעבר, פינחס בורכיס שכיהן בתפקידו עד יולי 2013, עם תגמול של 2.9 מיליון שקל והיו"ר לשעבר, עקיבא מוזס שזכה לתגמולים של 2.1 מיליון שקל.

מפעלי בזן, צילום: אלעד גרשגורן מפעלי בזן | צילום: אלעד גרשגורן מפעלי בזן, צילום: אלעד גרשגורן

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
רק כ"יל שמרויחה ממשאבי הטבע של ישראל מחזיקה את האחים עופר
מדינת ישראל צריכה לממש את זכותה כמחזיקת מניית הזהב ולהחזיר לעצמה את כי"ל , בכל חברות של עופר יש רק הפסדים בסדרי גודל של תקציב המדינה לשנה שלמה . משכורות ענק יש אבל תוצאות כלכליות "אין" ובסוף רק העובדים ישלמו את המחיר . גן עדן של שוטים
תושב הנגב  |  24.03.14
4.
ישראל גן עדן לטייקונים
יש מיליון חוקים ואין אף אחד שאוכף את החוקים. למה? כי כל גופי האכיפה בכל המשרדים הממשלתיים קוצצו ולא נשאר שם אף אחד למעט מנהלים שעושים הכל חוץ מאכיפה אז כל טייקון יכול לעשות מה שרוצה כשהו יודע שאין אף גורם מבקר וגם אם יש אז אין לו שיניים דוגמאות לא חסר
ישראלי  |  24.03.14
3.
בתור משקיע במניה
הוכח פעם אחר פעם שמנכ"ל עם שכר גבוה ותנאים חלומיים אינם ערובה להצלחה. לכן הגיע הזמן ליישם את מה שהשכל הישר אומר, מנכ"ל מתחום האנרגיה, אחד שליכלך את הידיים ועשה משהוא חוץ מלהעביר ניירות מצד לצד, שכר הוגן ובונוס על רווחים בלבד ובלי שום תוספות, ויפה שעה אחת קודם.
נתי_4 , קריות  |  24.03.14
לכל התגובות