אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזן: 22 מיליון שקל לארבעה מנהלים בשלוש שנים צילום: סיון פרג'

בזן: 22 מיליון שקל לארבעה מנהלים בשלוש שנים

לפעילות של בתי הזיקוק בחיפה יש תוצר לוואי חדש ומפתיע – מיליונרים. בשנים האחרונות סבלה החברה מתחלופת בכירים גבוהה הכוללת שלושה מנכ"לים ויו"ר. כל אחד מהם פרש עם חבילת שכר נדיבה. האחרון לעזוב הוא המנכ"ל אריק יערי שהודיע אתמול על עזיבתו לאחר פחות משנה בתפקיד

25.03.2014, 09:37 | אסף גילעם

שנים לא טובות עוברות על בית הזיקוקהגדול בישראל. מאז הופרט ב-2006 והועבר לשליטתם של החברה לישראל ומפעלים פטרוכימיים, חווה בית הזיקוק מעט שנות חסד. ההשקעה המסיבית שאותה ביצע בית הזיקוק יחד עם קריסת מרווחי הזיקוק מתחילת 2010 ועד היום, הובילו את בית הזיקוק לייצר בעיקר הפסדי עתק בשנים האחרונות — מעל ל־1.5 מיליארד בשלוש שנים. אך זה לא כל מה שבזן יודעת לייצר. בשנים האחרונות מייצרת החברה גם תוצר לוואי אחר — מיליונרים. 

קראו עוד בכלכליסט

לאחר יותר מעשור של יציבות בצמרת, התחילה בתחילת 2011 בזן לחוות זעזועים עם עזיבת המנכ"ל המיתולוגי שלה — ישר בן מרדכי. ההודעה אתמול על התפטרותו של המנכ"ל אריק יערי היא רק המשך המגמה המטרידה שעוברת על בית הזיקוק. יערי סיים אתמול את חרושת השמועות סביב עזיבתו שנפוצה בחודש האחרון, והודיע באופן רשמי שיעזוב את תפקידו ביולי הקרוב "מסיבות פרטיות". יערי יסיים בקושי שנה בתפקידו ויאלץ את בזן למצוא מנכ"ל רביעי בשלוש שנים, לאחר עזיבתם של ישר בן מרדכי במרץ 2011 ופנחס בוכריס בפברואר 2013. במקביל חווה החברה גם חוסר יציבות בדירקטוריון, לאחר ששני יו"רים התחלפו בשנתיים — האחרון הוא עקיבא מוזס שפינה את מקומו לבעל השליטה דיוויד פדרמן.

לחצו כאן לטבלת השכר המלאה של 2013

 

עוזב למרות התנאים

יערי הגיע לבזן ללא רקע בתחום משק האנרגיה. הוא כיהן שנים רבות בתפקידים בכירים בענקית הפארמה טבע, וככל הנראה התפקיד בבזן לא תאם את ציפיותיו. בכירים במשק האנרגיה מעריכים כי יערי לא רווה נחת מהעבודה בבזן, ממצבה של החברה ומציפיות הדירקטוריון ממנו. בזן נמצאת בתקופה לא קלה בשלוש השנים האחרונות עם ירידה במרווחי הזיקוק באגן הים התיכון, שצימקה את הכנסותיה, ומנגד, השלמת תוכנית השקעות מסיבית במתקני הובילה אותה להפסדים הולכים וגדלים: מאז 2011 ועד סוף ספטמבר של 2013 רשמה בזן הפסד מצטבר של 436 מיליון דולר. "הוא הרגיש מיואש מאי־יכולתו להבריא את החברה", מסרו המקורבים.

ללא ספק, לא היו אלה תנאי העסקתו של יערי שהובילו לפרישה. יערי נהנה משכר חודשי של 160 אלף שקל, רכב מקבוצת שימוש 7 ונהג צמוד. בנוסף הוקצו לו במועד העסקתו 15.4 מיליון אופציות למניות במחיר מימוש של 1.97 שקלים, כמעט כפול משווי המניה כיום בבורסה. המנה הראשונה של האופציות הספיקה עוד להבשיל בטרם עזיבתו, אך על שתי המנות הנוספות ייאלץ יערי לוותר. העסקתו בשנת 2013 עלתה לבזן כ־2.5 מיליון שקל.

אך זה לא הכל. יערי יסיים את תפקידו ביולי, אך לפי הסכם העסקתו, יהיה זכאי לתשלום עבור שלושה חודשים נוספים לאחר מכן — 480 אלף שקל. בנוסף, בהסכמו של יערי קיים "מענק התמדה" שאמור היה לתמרץ אותו להישאר בתפקיד. לפי התנאים, זכאי יערי למענק נוסף בגובה משכורתו האחרונה, כפול לשנות העסקתו (שנה אחת) ובשיעור של 25% שעלה בכל חצי שנה. כך יוצא שיערי זכאי ל־80 אלף שקל נוספים. סך הכל 560 אלף שקל שיעזרו ליערי עד למציאת התפקיד הבא.

עקיבא מוזס, צילום: אוראל כהן עקיבא מוזס | צילום: אוראל כהן עקיבא מוזס, צילום: אוראל כהן

מסורת של פינוק

לפני יערי, כיהן בתפקיד פנחס בוכריס. בוכריס ששרד בתפקיד מעט יותר משנתיים — ממאי 2011 ועד יולי 2013 — היה הבטחה גדולה לבזן כשכיהן טרם מינויו כמנכ"ל משרד הביטחון במשך שלוש שנים, וכשותף בקרן אייפקס במשך ארבע שנים. בוכריס נהנה מתנאים זהים לאלו של יערי, מלבד מענק הפרישה המפנק. במקום זאת ובהסכמתו של בוכריס, בזן הכניסה סעיף שציין כי אם יפוטר בטרם ימלאו לו שנתיים בתפקיד, החברה תיאלץ לשלם לו משכורת של שנתיים. בסך הכל בזמן כהונתו גרף בוכריס שכר ותנאים בעלות כוללת של 14.8 מיליון שקל.

לפני בוכריס נהנתה בזן מיציבות בתפקיד המנכ"ל עם ישר בן מרדכי, שכיהן כמנכ"ל החברה במשך 11 שנה עד ל־2011. בן מרדכי נהנה משכר בעלות של 2.8 מיליון שקל בכל שנה, ובזן התקשתה להיפרד ממנו. עם עזיבתו הוחלט לחתום על הסכם ייעוץ עם בן מרדכי בעלות של 217 אלף שקל לשנתיים, שעלה לחברה 5 מיליון שקל נוספים. מה שנקרא, השאירו לו טעם לעוד.

גזרת היו"ר רעועה

מעבר לחוסר היציבות בכיסא המנכ"ל, גם בגזרת היו"ר לא חווה בזן נחת. עקיבא מוזס היה גם אחת ההבטחות הגדולות של בזן. המנכ"ל האגדי של כימיקלים לישראל, שבנה אותה במהלך 13 שנות כהונתו כפרת המזומנים של החברה לישראל, הובא על ידי עידן עופר בספטמבר 2012 לעזור לבזן להפוך את המגמה. מוזס היה אמור להצליח לעשות את המהפך בבזן, במקומו של היו"ר הוותיק יוסי רוזן.

והתנאים שהוצעו למוזס היו נוחים למדי — בעבור היקף משרה של שני שלישים בלבד היה זכאי מוזס לדמי ניהול חודשיים של 158 אלף שקל צמודים למדד (כפול מקודמו בתפקיד), ומענק שנתי בהיקף של עד 2 מיליון שקל. בנוסף הוקצו למוזס 8.2 מיליון אופציות למניות בזן.

מוזס נהנה מתקופת הודעה מקודמת של חצי שנה, שלא קשורה לעובדה שהוא היה זה שבחר לסיים את עבודתו. בסופו של דבר, ההרפתקה של מוזס בבזן היתה קצרת יומין: הוא כיהן בתפקידו כשנה — מספטמבר 2012 ועד אוקטובר 2013. במהלך התקופה גרף מוזס שכר ותגמול מבוסס מניות בעלות של 2.1 מיליון שקל (בשנת 2012 לא פורט לחוד התגמול למוזס). במהלך התקופה של ההודעה המוקדמת נהנה מוזס מכלל ההטבות שהיה זכאי להן מתוקף תפקידו כיו"ר — לשכה, מזכירה, נהג ורכב, וכמובן — דמי ניהול חודשיים בגובה של כ־158 אלף שקל. סך הכל משך לאחר עזיבתו 951 אלף שקל. כל זאת, בעוד הוא עצמו לא חויב לספק שירותים כלשהם בתמורה — או בלשון משפטית: "חברת הניהול זכאית לכל התשלומים, התנאים הנלווים וההטבות הקבועים בהסכם, אך לא תהיה חייבת להעניק את שירותי הניהול לחברה".

מחליף מבפנים

כרגע לא ברור מי יחליף את יערי. לאחר הכישלון של מינוי חיצוני ולאור מצבה הקשה של החברה ההערכות הן כי החברה תצטרך למצוא מחליף מתוך החברה עצמה. ממקורות המקורבים לחברה נמסר כי באופן מקדמי הועלה שמו של שלומי בסון, אלוף משנה במילואים המכהן כסמנכ"ל ביטחון, בטיחות ואיכות בסיבה בבזן בשנתיים האחרונות, שכיהן בצבא כראש מחלקת תכנון וארגון בחיל הים. בורסת השמות צפויה להתחמם במהלך החודשים הקרובים, עד לעזיבתו של יערי בתחילת יולי הקרוב.

תגיות