אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנשיא אובמה יפציר באירופים: "עזרו לי לעצור את פוטין" צילום: רויטרס

הנשיא אובמה יפציר באירופים: "עזרו לי לעצור את פוטין"

הביקור הנשיאותי ביבשת, שתוכנן מראש, צפוי עתה להתמקד בעיקר במתיחות באוקראינה. הבית הלבן רוצה להבטיח תמיכה אירופית במהלך של החרפת הסנקציות על רוסיה. אובמה: "חייבות להיות השלכות להתנהגות הרוסית"

25.03.2014, 09:49 | שירות כלכליסט
נשיא ארה"ב ברק אובמה הגיע אתמול לסבב פגישות באירופה. מדובר בביקור שתוכנן מראש, אך בעקבות המתיחות של השבועות האחרונים באוקראינה, על הפרק צפויות להיות בעיקר הסנקציות על רוסיה.

אתמול הודיעה אוקראינה כי פינתה את כל כוחותיה מחצי האי קרים, מעט אחרי שכוחות צבא רוסיים השתלטו על אחד הבסיסים האחרונים שנותרו בשליטה אוקראינית לאחר סיפוח האי בשבוע שעבר.

אובמה אתמול בהאג, צילום: רויטרס אובמה אתמול בהאג | צילום: רויטרס אובמה אתמול בהאג, צילום: רויטרס

בראיון לטלוויזיה ההולנדית עם נחיתתו בהאג, התייחס אובמה למתיחות עם רוסיה ואמר כי "חייבות להיות השלכות, ואם רוסיה תמשיך לדרדר את המצב אנחנו צריכים להיות מוכנים להטיל עליהם מחירים גדולים יותר".

המטרה העיקרית של אובמה כעת היא להוביל מהלך בידוד של רוסיה, ולהניא את פוטין מלפלוש לחלקים נוספים של אוקראינה. אתמול אמרה היועצת לביטחון לאומי של אובמה, סוזן רייס, שהמטרה של הממשל האמריקאי היא לנסות להימנע מהתלקחות המצב באזור. "המטרה שלנו היא לראות פתרון דיפלומטי, רגיעה במצב ותמיכה כלכלית לאוקראינה, וככל שיהיה צורך בכך גם המשך בסנקציות נגד רוסיה", אמרה רייס במסיבת עיתונאים.

אובמה פתח את השבוע האירופי שלו בפגישה עם מנהיגי שבע המעצמות המתועשות (G7) בהאג. בהודעה שפרסם הבית הלבן טרם הפגישה נכתב כי היא "תתמקד במצב באוקראינה ובצעדים הבאים שמנהיגי ה־G7 עשויים לנקוט בתגובה להתפתחויות וכדי לתמוך באוקראינה". לאחר מכן הצטרף אובמה לפסגה לביטחון גרעיני המתקיימת גם היא בהאג. בפסגה, המתקיימת השנה בפעם השלישית, נאספו יותר מ־50 מנהיגי מדינות כדי לדון במניעת הפצת נשק גרעיני וחיזוק הביטחון הגרעיני. עם זאת, גם הנושאים האלה צפויים לקחת מקום צדי לטובת המשבר באוקראינה.

מחר ייפגש אובמה בבריסל עם נשיא המועצה האירופית הרמן ואן רומפוי ונשיא יו"ר הנציבות האירופית חוסה מנואל ברוסו. בין הנושאים העתידים לעלות בפגישה - החרפת הסנקציות של האיחוד האירופי על רוסיה, והסכם סחר עתידי בין ארה"ב ואירופה. בעוד ארה"ב כבר פרסמה הוראה שמאפשרת לה להרחיב את הסנקציות האישיות שהטילה לסנקציות כלכליות מקיפות, אם התוקפנות הרוסית תימשך, האיחוד האירופי עדיין מפגין היסוס בנוגע להמשך הצעדים שיבחר לנקוט כנגד רוסיה. רוסיה היא היצואנית הראשית של אנרגיה לאיחוד האירופי כיום, ומספקת שליש מכמות הנפט ו־40% מכמות הגז הטבעי שמגיעה לאיחוד. בפגישה של מנהיגי האיחוד בבריסל ביום שישי הסכימו ראשי המדינות להאיץ את החיפוש שלהם למקורות אנרגיה חלופיים כדי להקטין את התלות שלהם באנרגיה הרוסית. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל העלתה בפגישה את האפשרות שגז טבעי מארה"ב, שכיום יש הגבלות חוקיות שונות על יצואו, יוכל להפוך בהדרגה לאופציה עבור מדינות אירופיות - והנושא צפוי לעלות בפגישה של אובמה עם בכירי האיחוד.

מחר ייפגש אובמה גם עם מזכ"ל נאט"ו אנדרס פוג רסמוסן, והוא צפוי לנאום לאחר מכן בנאט"ו. בהודעה של הבית הלבן נכתב כי "האירועים באוקראינה רק מדגישים את הצורך במחויבות של ארה"ב לברית הטרנס־אטלנטית".

לצד האתגרים בזירה האירופית, לאובמה יש השבוע גם שתי פגישות חשובות עם בכירים אסייתים, כהכנה לקראת ביקורו באסיה בחודש הבא. אתמול נפגש הנשיא עם מקבילו הסיני שי ג'ינפינג, והיום ייפגש עם ראש הממשלה היפני שינזוֹ אבֵּה ועם נשיאת דרום קוריאה פארק גן־הייאה.

תגיות