אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת שירותי הענן בוקס יוצאת להנפקה צילום: Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH

חברת שירותי הענן בוקס יוצאת להנפקה

בזמן שוול-סטריט מחכה להנפקת דרופבוקס השולטת בנתח משמעותי בשוק, המתחרה הקטנה מתכננת לגייס 250 מיליון דולר למרות שהיא עדיין מדווחת על הפסדים ניכרים

25.03.2014, 11:29 | עומר כביר

עוד הנפקה של חברה טכנולוגית מתוכננת ל-2014: ספקית שירותי האחסון בענן בוקס (BOX) הגישה אמש (ב') לרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) את התשקיף הראשוני שלה לקראת הנפקה. החברה, המתחרה בדרופבוקס וגוגל דרייב, מתכננת לגייס 250 מיליון דולר. שווי השוק המיועד עדיין אינו ידוע. חתמי ההנפקה עתידים להיות מורגן סטנלי, קרדיט סוויס וג'יי.פי. מורגן.

קראו עוד בכלכליסט

עם יותר מ-25 מיליון משתמשים רשומים ו-34 אלף ארגונים המשלמים בעבור שירותיה, בוקס עדיין לא מתקרבת לפופולריות של המתחרה הגדולה דרופבוקס, שנכון לנובמבר 2013 דיווחה על 200 מיליון משתמשים. עם זאת, בוקס מדווחת על קצב גידול מרשים: ב-12 החודשים שהסתיימו ב-31 בינואר 2013 עמדו הכנסות החברה על 58.8 מיליון דולר. כיום, שנה לאחר מכן, צמחו ההכנסות ב-111% ל-124.2 מיליון דולר.

אהרון לוי, מייסד בוקס, צילום: Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH אהרון לוי, מייסד בוקס | צילום: Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH אהרון לוי, מייסד בוקס, צילום: Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH

אולם למרות שיעור הצמיחה המהיר, לבוקס יש עדיין הפסדים ניכרים. ב-12 החודשים שהסתיימו ב-31 לינואר, 2014, החברה דיווחה על הפסד בגובה 168.6 מיליון דולר. למרות העליה בהכנסות, ההפסדים עדיין צמחו - ב-2013, חברה דיווחה על הפסדים בגובה 112.6 מיליון דולר. עיקר הגידול בהפסדים נובע מעלייה של 73% בהוצאות החברה על מכירות ושיווק (171.2 מיליון דולר).

בוול-סטריט ג'ורנל מציינים, עם זאת, שכמעט שלושה-רבעים מהחברות שהונפקו בארה"ב בחודשיים הראשונים של 2014 לא היו רווחיות, ובכך בוקס אינה שונה מהן משמעותית. בניגוד לחברות אחרות שהונפקו או נרכשו לאחרונה (ובראשן וואטסאפ שנמכרה לפייסבוק בסכום מגוחך של 19 מיליארד דולר), לבוקס יש לפחות מודל עסקי אמיתי שיכול להפוך אותה לרווחית בעתיד הלא רחוק.

"המסע של בוקס החל ב-2004 ברעיון קטן. בראייה לאחור, הרעיון גם מובן מאליו: אנשים צריכים לגשת לקבצים שלהם בקלות מכל מקום", אמר מייסד ומנכ"ל בוקס, אהרון לוי, אמריקאי-יהודי בן 29 שנחשב למולטי-מיליונר. את הדברים אמר במכתב למשקיעים פוטנציאליים, והוסיף: “בשנים האחרונות בוקס ומגוון שירותים דומים זכו לדריסת רגל בשוק. אנחנו מתקדמים לכיוונה של כלכלת מידע, שבה כל עובד יעסוק במידע ושבה כל עסק, ללא קשר לתעשייה, יהיה בעסקי המידע. כדי לשגשג, חברות חייבות לחמש את עצמן עם הבנה חדשה של היכולת שיש לטכנולוגיית המידע לקדם את הצלחתן".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
לא ממש שווה השקעה
אני מסכים שעתיד (אם לא ההווה) המידע שלנו נמצא בענן, אבל לחברות האלו לא תהיה זכות קיום כאשר מהצד יש חברות אחרות שמשתמשות במידע שלנו ושם נמצא הכסף שלהן. אני אסביר: - בוקס עושה את הכסף שלה מלקוחות שמשלמים עבור שטח אכסון. - גוגל עושה את הכסף שלה מניתוח מידע אנושי ומכירת פרסומות. בוקס תמשיך לדרוש כסף עבור האכסון כי שם נמצא המודל העסקי שלה. אבל העניין הוא שככל שהזמן עובר, מחירי האכסון יורדים והופכים זניחים יותר ובוקס תאלץ להוריד את המחירים כדי להישאר בתחרות (גוגל מורידה כבר בתחילת החודש הבא, אפריל, את המחירים ושוברת את המתחרים מהבחינה הזאת). בוקס תוריד את המחירים ותרוויח פחות או שלא תוריד אבל תספוג נטישת לקוחות לענן של גוגל שתוריד מחירים כי הכסף שלה בכלל לא נמצא שם. לפיכך, השקעה בחברה כמו בוקס, או דרופבוקס אינה כדאית במיוחד. היתרון יכול לבוא בדמות של פרטיות המידע, שירות לקוחות וכלים סופר חדשניים לשיתוף מידע בתוך ארגונים - אבל זו תחרות קשה מאוד ושם מיקרוסופט וגוגל כבר אוכלות נתח לא קטן ויש להן שליטה אדירה. אז אני לא אומר שבוקס תעלם, אבל בהחלט יש חשש כבד שהיא לא תהיה רווחית לאורך זמן ולא יהיה לה זכות קיום ממשי בעוד 5-10 שנים. ובכל מקרה - זו דעתי ואיני יועץ השקעות בשום בחינה, רק צופה מהצד.
אבנר התותח  |  25.03.14