אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיקון עולם: טקסס, ארץ השמש העולה

תיקון עולם: טקסס, ארץ השמש העולה

אפילו בבירת הנפט האמריקאית מחיר החשמל שמופק מאנרגיית השמש נמוך ממחיר החשמל מדלק. אז למה לא בישראל?

26.03.2014, 09:30 | איתי להט
בשבוע שעבר התעורר מישהו בבנק ההשקעות גולדמן זאקס כדי לבשר למשקיעים את הברור מאליו: "אנרגיה סולארית סוגרת את פער המחירים במהירות בינה לבין דלקי מאובנים", הכריז הדו"ח של הבנק. "אנו צופים כי עד 2033 מחירי החשמל מאנרגיה סולארית יהיו נמוכים יותר מאלה של דלקי מאובנים". יופי של תחזית. גם אם היא מגיעה קצת באיחור מהבנק שיודע כמעט בכל יום מימות השנה לרשום רווח. גולדמן מעסיקים את טובי האנליסטים בעולם, אבל כדאי להם אולי להתעדכן בעסקה אחת גדולה שמוכיחה שהמציאות שהם צופים ל־2033 כבר מתקיימת ב־2014. ומכל המקומות בעולם, היא התרחשה בחצר האחורית של ג'יי.אר יואינג, בטקסס.

ב־2009 הסכימה חברת החשמל של אוסטין בטקסס, Austin Energy, לשלם16.5 סנט לשעת קילו־ואט ממפעל אנרגיה סולארית בהסכם של 25 שנה. כעבור חמש שנים בלבד חותמת Austin Energy על הסכם עם מפעלים סולאריים חדשים במדינה, שיספקו לה אותה כמות אנרגיה תמורת 5 סנט. זה קרה מהר. מהר מדי עבור גולדמן זאקס.

במדינה שהיא כור מחצבתו של ג'ורג' בוש וביתם של רפובליקנים גאים, נפל האסימון - אנרגיה סולארית משתלמת יותר מכל דבר אחר. היא כל כך משתלמת, שאף כי המכרז המקורי עמד רק על 50 מגה־ואט תפוקה, Austin Energy החליטה לקפוץ על המציאה ולרכוש 100 מגה־ואט נוספים.

פאנל סולארי. ספקיות האנרגיה חוששות מהתנתקות פאנל סולארי. ספקיות האנרגיה חוששות מהתנתקות פאנל סולארי. ספקיות האנרגיה חוששות מהתנתקות

אבל האם מה שטוב לטקסנים לא טוב לישראלים? איך זה שבישראל מוכת השמש מחירי הסולאר לא מתחרים בדלקי מאובנים? אפשר לטעון שהתשובה נעוצה בסובסידיות האמריקאיות, אבל בטקסס אין סובסידיות כאלה. נכון שהפרויקט נהנה מהטבת מס פדרלית, אבל גם בלעדיה מחיר החשמל היה 8 סנט - עדיין נמוך יותר מפחם ואנרגיה גרעינית, ויקר רק בסנט אחד יותר מגז. וכשמשקללים את עלויות הנזק הסביבתי מגז, פליטות הפחמן ומקומות העבודה המקומיים שמספקת אנרגיה סולארית, מחיר אנרגיית הגז עולה פלאים.

ומה עם אנרגיית רוח? ההצעות שקיבלה Austin Energy למחיר שעת קיל־ואט חשמל מאנרגיית רוח פשוט שוברות שוק: 2.8–3.8 סנט. אך האתגר של אוסטין הוא צריכת שיא באמצע היום, ומקור החשמל האמין ביותר ליום הוא אנרגיה סולארית, למרות ההצעה האטרקטיבית של תחנות רוח.

המקרה של אוסטין מדגים כיצד התחזיות של גולדמן זאקס, כמו גם זו של משרד האנרגיה האמריקאי שהעריך כי מחירי הסולאר יהיו נמוכים יותר ב־2020, כבר מיושנות. אבל הדו"ח של גולדמן זאקס מעלה נקודה נוספת - צמד מילים שהן אימתן של כל ספקיות האנרגיה - עריקה מהרשת. "בסופו של דבר", כותבים מחברי הדו"ח, "הגביע הקדוש של אנרגיה סולארית הוא מצב שבו הלקוח לא זקוק כלל לרשת החשמל. אף שהדרך לשם עדיין ארוכה העלויות הצונחות של סוללות ופאנלים סולאריים, הרצון להפחית פליטות פחמן והתשתיות המזדקנות של רשת החשמל יביאו המוני לקוחות לערוק".

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
פשוט חבל שבארץ לא מנצלים את השמש, ומה עושה שר האנרגיה סילבן בנושא? כלום
יש המון גגות ללא שימוש גם של תחנות אוטובוס, גם של סככות בים, גם של המון בנינים, אפשר גם על צידי הבנינים לשלב קולטים סולרים, יש אפילו טכנולוגיה שמאפשרת לנצל את השמש שפוגעת בכבישים, וברור כמובן שיש המון המון שטחים לא מנוצלים בנגב
יש אנרגיה כמעט בחינם  |  27.03.14
23.
כמה בורות והטעיות אפשר להכניס לכתבה אחת קטנה
המתכון המנצח של העיתונאים. להראות כמה טוב אצל אחרים וכמה רע אצלנו. והעובדות? והמספרים ? והנתונים? ויציבות הרשת ? אהה... שטויות. אז קדימה. כל מי שיש לו כבר פאנלים סולריים עם אגירה מוזמן להתנתק מהרשת. חברת החשמל אפילו תהייה מוכנה בעתיד לשלם לו על זה.
27.03.14
22.
שקרים
לפני כ-5 שנים הייתה מגמה של התקנת מתקנים פוטו-וולטאים בארץ, כאשר היעד שהממשלה הציבה היה להגיע ל10% מהפקת החשמל באנרגיה סולארית עד שנת 2020. כמובן שלא נגיע ליעד והמצב היום שונה כי חברת החשמל לא מספקת מספיק מכסות ובכל מקרה המחיר שמוצע לקוטש נמוך ולא משתלם כמו פעם.
מ , מ  |  27.03.14
לכל התגובות