אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרחב ציבורי: כסף לא צומח על חשבון העצים צילום: אי פי איי

מרחב ציבורי: כסף לא צומח על חשבון העצים

בפעם הראשונה זה חמש שנים, אזרחי ארה"ב מציבים את ההגנה על הסביבה מעל לצמיחה הכלכלית בסדר העדיפויות

26.03.2014, 09:35 | איתי להט
לראשונה מאז 2009, האמריקאים מדרגים את הגנת הסביבה כחשובה יותר מצמיחה כלכלית. הבשורה מגיעה מהסקר השנתי של מכון גאלופ שבודק כמה מהאמריקאים מסכימים עם המשפט הבא: "הגנת איכות הסביבה צריכה לקבל עדיפות אפילו במחיר של ריסון הצמיחה הכלכלית". לפי תוצאות הסקר שהתפרסמו בתחילת השבוע, נכון ל־2014 50% מהאמריקאים מסכימים עם הקביעה הזו, בעוד 41% מתוכם מעדיפים צמיחה כלכלית על חשבון הסביבה. את הסקר עורך המכון מאז 1984, ועד 2009 זכתה הסביבה לתמיכתם הגורפת של האמריקאים. אבל מיד אחרי המשבר הכלכלי של 2008–2007 חלה התהפכות במגמה, שנמשכה עד לסקר האחרון. עכשיו לאמריקאים חשוב לחזור לתובנות הישנות, אלה שקובעות שבלי סביבה אין כלכלה, ושהכלכלה היא לא הדבר החשוב ביותר באמריקה.

הנשיא אובמה במרכז אנרגיה סולארית בפלורידה. העלה את המודעות בציבור, צילום: אי פי איי הנשיא אובמה במרכז אנרגיה סולארית בפלורידה. העלה את המודעות בציבור | צילום: אי פי איי הנשיא אובמה במרכז אנרגיה סולארית בפלורידה. העלה את המודעות בציבור, צילום: אי פי איי

1. כשיש כסף יש אקולוגיה: התאוששות כלכלית עוזרת לסביבה

בדרך כלל הסקר השנתי של גאלופ קשור קשר הדוק למצב הכלכלי בארה"ב. הצניחה הגדולה של איכות הסביבה בדעת הקהל האמריקאית התרחשה במשבר הכלכלי של 2001, וכאשר הכלכלה התאוששה האידיאולוגיה חזרה. אבל ב־2009 התרחש נוק־אאוט של ממש: 53% מהאמריקאים סברו שהכלכלה היא הדבר החשוב ביותר, לעומת 38% בלבד שחשבו שדווקא הסביבה היא המפתח. מניתוח לאחור של הנתונים האלה אפשר להסיק, בזהירות כמובן, שהמשבר הכלכלי הארוך האחרון הסתיים.

2. הנשיא משפיע על התפיסה: בוש היה אנטי־סביבתי, אובמה ירוק

הבעיה היא שהתיאוריה הזו מלאה בחורים היסטוריים. למשל כשארה"ב חוותה משבר כלכלי ב־1990–1991, התמיכה הסביבתית בסקר של גאלופ היתה בשיאה. לפיכך, תמ"ג צונח שווה זלזול בסביבה היא לא המשוואה הנכונה. מה שכנראה משפיע יותר הם טרנדים תפיסתיים וזהות הנשיא המכהן בבית הלבן. כשג'ורג' בוש סירב לחתום על אמנת קיוטו הסביבתית ויזם מדיניות אנטי־סביבתית צנחה התמיכה בסביבה, בעוד יורשו אובמה, שנחשב לנשיא הירוק ביותר בהיסטוריה של ארה"ב, הביא עמו רוחות של שינוי.

3. הקשר בין סביבה למפלגה: לדמוקרטים ולצעירים אכפת יותר

גם לפילוחים המפלגתיים השפעה על התוצאות. הרפובליקנים עדיין חושבים שסביבה היא מותרות וכלכלה היא הנושא הבוער. גם כשקליפורניה מתייבשת בבצורת האיומה בהיסטוריה שלה וסופות שלגים הופכות לעניין שבשגרה בארה"ב, 59% מהם חושבים שהכלכלה צריכה לבוא על חשבון הסביבה. אצל הדמוקרטים מדובר ב־66% שחושבים שהכלכלה היא משנית לסביבה. אבל הנתון המעודד באמת הוא מה שקורה בקרב צעירים: שני שלישים מדור העתיד קובעים נחרצות כי הכלכלה היא משנית לשיקולים סביבתיים.

4. משתכנעים מהשטח: המים אוזלים ומזג האוויר מקצין

מומחים שהתייחסו לתוצאות הסקר מדברים על שלוש סיבות למגמה: אי־היכולת של האמריקאים להתעלם ממזג האוויר ההולך ומקצין; השיפור בתמ"ג שמאפשר להם להתמקד שוב בסביבה; וסביבתם המיידית. בסעיף האחרון קיבלו אזרחי ארה"ב שיעור מאלף בשנים האחרונות - אזורים מוכי בצורת מוכרים את המים שלהם לקידוחים בשיטת פראקינג, במחוזות בטקסס אזלו המים, ואזרחים גילו שמעגל הפראקינג מסתיים בזיהום מאגרי המים שנשארו. ייתכן שהאמריקאים מתעוררים למציאות חדשה המאפשרת חשיבה מחדש על הסביבה.

תגיות