אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עסקת הגז: בוודסייד ממשיכים להיאבק על הטבות מס עד הדקה ה־90 צילום: עמית שעל

עסקת הגז: בוודסייד ממשיכים להיאבק על הטבות מס עד הדקה ה־90

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי החברה האוסטרלית שרוצה לרכוש רבע ממאגר לווייתן ערכה סבב פגישות עם רשות המסים כדי שתקל עליה בתשלומי המס. הסוגיה העיקרית על הפרק: דרישת החברה לפחת מואץ בשווי מאות מיליוני שקלים

27.03.2014, 08:30 | ליאור גוטמן

הלחצים והפגישות שיובילו לחתימת עסקת הענק באנרגיה במשק הישראלי עלו אתמול מדרגה. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שאנשי חברת האנרגיה האוסטרלית וודסייד ערכו סבב פגישות מרתוני עם רשות המיסים במטרה להבין כמה מס הם ישלמו על רכישת 25% ממאגר לוויתן ב־2.71 מיליארד דולר. 

קראו עוד בכלכליסט

צוות רשות המסים הצליח בשבועות האחרונים להדוף בקשות שלא לשלם מס בכלל תחת הטענה - שהופרכה - שלא מדובר באירוע מס אלא בהשבחת נכס. העסקה קובעת תשלום מיידי של כ-1.3 מיליארד דולר, ואחריו תשלום נוסף שתלוי בייצוא מינימאלי של 10% מנפח המאגר.

האוסטרלים מבקשים שרשות המס תכיר להם בפחת על השקעות במאגר לתקופה הקצרה ביותר שניתן, 4 או 5 שנים. פחת מסוג זה יאפשר להם לקבל החזרי מס על רכישת ציוד ותשלום לקבלני משנה עבור פיתוח מאגר לוויתן בשווי מאות מיליוני שקלים.

קידוח לווייתן קידוח לווייתן קידוח לווייתן

לעומתם, אנשי דלק העלו שתי דרישות שעלולות להקטין עבורם את חבות המס. אחת מהן קשורה למס רווחי ההון מעצם סגירת העסקה והשנייה היא מה יהיה תשלום המס על ייצוא גז נוזלי באמצעות מתקן ימי צף שיוקם מעל למאגר.

רשות המיסים יוצאת מהנחה שמאחר ושווי העסקה הוא 2.71 מיליארד דולר, מס רווחי ההון אמור להגיע לשווי הקבוע בחוק, 26.5 אחוז. לפיכך, השותפות תשלם לרשות המיסים כ־720 מיליון שקל.

מאחר שהתשלומים על העסקה יועברו ביחס לפיתוח ולאורך שנים, אפשרות שנייה שעלתה מצד רשות המיסים היא שבעלי המאגר ישלמו על בסיס מזומן, בכל קבלת תשלום בפועל, כאשר הפער בין מועדי התשלום יחייב אותן בתשלום ריבית של מדד+4% לכל שנה.

נציגי דלק טענו בפני רשות המיסים שהם לא רוצים לשלם את מלוא המס עכשיו אלא על בסיס מזומן, אבל ביקשו הקלות עד כדי ביטול של מנגנון הריבית השנתי.

אחד מבכירי דלק אמר אתמול ש"האוסטרלים לא ישקיעו בישראל 3 מיליארד דולר אם הם לא בטוחים שיבואו לקראתם". בתוך כך, בשעות הערב משרד האוצר הפיץ תזכיר חוק שקובע שהמס על ייצוא גז נוזלי ייגזר מנקודת המכירה האחרונה, מה גם שמחיר הייצוא לא יהיה נמוך ממחיר עסקאות הגז במשק.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לצאת מהגישה של מדינה קטנה ונחשלת
פעם הגיע המשקיע מאמריקה ומיד התקבל לפגישה עם שר האוצר וההטבות התחילו לזרום, מיסים כמובן היו מילה גסה והוא אף קיבל סובסידיות ומכסי מגן. הכל כדי שהגביר לא יעלב וילך עם הדולרים שלו. מאז התקדמנו. ישראל כבר לא צמאה למט"ח (למעשה ישראל מהמדינות עם הכי הרבה מט"ח לנפש), מצב החובות מצוין והאוסטרלים לא עושים כאן טובה לאף אחד חוץ מאשר לעצמם. הם לא בדיוק פותחים מפעל יצרני בנגב, יוצרים אלפי מקומות עבודה או בכלל תורמים במשהו לאוכלסיה כאן. כל וויתור או קומבינה יהיה פתח לשקשוקה שתעלה למשלם המיסים מיליארדים. חשוב שהציבור יזכור כל העת שהגז שייך למדינת ישראל ולא לתשובה ולנובל - החברות המפיקות הן בעלות זיכיון להפקתו בלבד. חשוב גם לזכור שבמדיניות המס הנוכחית הרווחים שלהם בכל מקרה מובטחים ובשיעור לא מבוטל, זאת פריבילגיה שהמדינה לא נותנת לאזרח הפשוט. בנוסף - ההגנה על האינטרסים הכלכליים של ישראל בים התיכון (קרי - שדות הגז) דורשת השקעה של מיליארדי ש"ח בשדרוג יכולות חיל הים וחיל האוויר. את הכסף הזה משלמים אזרחי המדינה ולא מפיקי הגז. האוסטרלים חייבים לשלם מס כדין. אם זה לא מקובל על הגביר, הוא מוזמן לעזוב ולחפש איזה מדינה נחשלת באפריקה שמוכנה שיעשקו אותה.
אזרח  |  27.03.14