אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר לכיל: בחינת מדיניות לגבי משאבי טבע אינה נושא לבוררות צילום: דמיטרי שבצינקו

האוצר לכיל: בחינת מדיניות לגבי משאבי טבע אינה נושא לבוררות

המדינה מתנגדת לדרישת כיל לדון בכל הגדלה של הנתח הכספי של המדינה מאשלג וברום במסגרת הליך בוררות ולא במסגרת ועדת שישנסקי 2

27.03.2014, 13:32 | תומר גנון

משרד האוצר מתנגד לבקשת כיל לדון בכל הגדלה של הנתח הכספי של המדינה מאשלג וברום במסגרת הליך בוררות ולא במסגרת ועדת שישנסקי 2. כך עולה ממכתב ששלח היועץ המשפטי של המשרד, יואל בריס, לבא כוחה של כיל, עו"ד דודי תדמור. "הקמת ועדה ציבורית שמטרתה לבחון את המדיניות הפיסקאלית של ישראל אינו עניין שיכול לשמש נושא להסכם בין המדינה לכיל, ומשכך עניין זה גם אינו יכול לשמש נושא לבוררות", כותב בריס.  

קראו עוד בכלכליסט

כיל דורשת להפנות את סוגיית הגדלת חלקה של המדינה במשאבי הטבע לבוררות, כפי שנקבע לדבריה בשטר הזיכיון שעוגן בחוק. היא מבקשת למנות כבורר מטעמה את שר האנרגיה לשעבר, עו"ד משה שחל. כן היא מבקשת בנוסף לקבוע שעל המדינה יהיה לפצותה על כל שינוי במשטר התשלומים בגין השימוש באשלג וברום. בימים אלה מנהלת כי"ל בוררות אחרת מול המדינה בגין תמלוגים בהיקף של כמיליארד שקל שלטענת המדינה לא שולמו בין השנים. לאור התנגדות המדינה לבוררות נוספת, כי"ל צפויה לפנות לבית המשפט ולדרוש לכפות עליה הליך בוררות שינהל הבורר מטעמה.

מפעל המגנזיום של כיל (ארכיון) מפעל המגנזיום של כיל (ארכיון) מפעל המגנזיום של כיל (ארכיון)

"ועדת שישנסקי בוחנת באופן רחב את המדיניות הפיסקלית של ישראל לגבי משאבי הטבע הלאומיים, מלבד גז ונפט", כתב בריס במכתב התשובה לכיל. "מדובר בתהליך שהמדינה מקיימת בעצמה מכוח סמכותה השלטונית לבחינת מדיניותה. אין מדובר במחלוקת או בסכסוך בין הצדדים לזיכיון. הועדה אינה נדרשת לפרש את שטר הזיכיון או לקבל החלטה הנוגעת לביצועו, וכן לא דנה בזכויות או בחובות של הצדדים לשטר. על כן סעיף הבוררות בשטר הזיכיון אינו חל בענייניו".

בריס מוסיף כי "הבוררות אינה המקום המתאים לתקיפת הקמתה של הועדה ועבודתה. מרשתך מנסה ליצור עילת תביעה מלאכותית כאילו הופרו הוראות שטר הזיכיון, אך עילה זו אינה קיימת". בריס כותב בנוסף כי אם רצתה כיל לתקוף את עצם הקמת הועדה, היא הייתה יכולה לפנות כבר כאשר הוקמה, ביוני 2013, לערכאות משפטיות.

מכיל נמסר בתגובה: "כמפורט בכתב התביעה, המדינה בחרה להתעלם מהוראות הסכם הזיכיון בכל הנוגע לאופן בו יש לפתור סכסוכים בין הצדדים לו, ובכך גרמה נזק לכיל ולמפעלי ים המלח. המדינה גם הקימה ועדה המורכבת כולה מעובדיה (זולת היו״ר), על מנת לקבל המלצה צפויה מראש, שגם היא תהווה בנתינתה, ולא כל שכן אם ייעשה ניסיון ליישומה, הפרה בוטה של הסכם הזיכיון".

עוד נמסר כי "בתגובתה מהיום ממשיכה המדינה להתעלם מהוראות הסכם הזיכיון, שאף עוגנו באופן מחייב בחוק זיכיון ים המלח. מעבר לכך שכיל פנתה למדינה מבעוד מועד על מנת להחריג את תקופת הזיכיון מדיוני הוועדה, מדובר בתביעה כספית שמועד הגשתה בוודאי אינו מאוחר. מי"ה תפעל למיצוי זכויותיה המשפטיות לעניין זה, וכמפורט בכתב התביעה, תבקש להיפרע על מלוא נזקיה - הן אלה שכבר נגרמו, והן אלה הצפויים להיגרם, מהפרת הוראות הסכם הזיכיון בידי המדינה".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
עובד שהולך לעבודה ורצה להרוויח ולא מעניין אותו אם החברה תרוויח או תפסיד - בושה לעובד
עובד שהולך לעבודה ורצה להרוויח ולא מעניין אותו אם החברה תרוויח או תפסיד ייקח בחשבון שלא יהיה לו עתיד כי עסק ריווחי יש לו עתיד ועסק כושל יסגר, לעומת זאת עובד שרוצה להרוויח ואכפת לו שהחברה בה הוא עובד תרוויח ושהוא מייצר ייקח בחשבון שיש לו עתיד. במקרה הנוכחי המדינה מתעלמת מהתחרות העולמית בתחום ומהשפל בו נמצא הענף כמו אותו עובד שרוצה להרוויח ולא מעניין אותו אם החברה תרוויח או תפסיד, אם יש למישהו טענות שיביע את טענתו למדינה אנו רוצים את כיל חברה תחרותית רווחית מתפתחת ולא כושלת כמו צים, בטר פלייס ועוד
המומחה  |  29.03.14
לכל התגובות