אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים בוול סטריט מפזרים הלוואות - אבל עדיין יושבים על הררי מזומנים צילום: רויטרס

הבנקים בוול סטריט מפזרים הלוואות - אבל עדיין יושבים על הררי מזומנים

אף שקצב ההלוואות חזר לימים שלפני המשבר הפיננסי, מאגרי המזומנים של הבנקים טיפסו לרמות שיא והם גבוהים ב־2.5 טריליון דולר מסכום ההלוואות. אנליסט במודי'ס: "הבנקים מאמינים כי הלווים יעמדו בהתחייבויות שלהם"

29.03.2014, 20:05 | בלומברג

סכום ההלוואות שבנקי וול סטריט יקצו לחברות אמריקאיות ברבעון הנוכחי צפוי לעלות בשיעור הגדול ביותר מאז 2007, ערב המשבר. כך לפי נתונים שגיבש הבנק הפדרלי המרכזי של ארצות הברית.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, אף שסכום ההלוואות חוזר לימים שלפני המשבר, במאגרי הבנקים יש מזומנים בהיקף של 10 טריליון דולר, הגבוה ב־2.5 טריליון דולר מההלוואות שהקצה, כך לפי נתוני פברואר.

העלייה בהיקף ההלוואות משקפת את הביטחון הגובר בקרב בנקי ארה"ב להקצות עתה יותר אשראי ברקע צמצום ההקלה הכמותית של הפד שנכנס להילוך גבוה בחודשים האחרונים.

 , צילום: אי פי צילום: אי פי  , צילום: אי פי

לפני שבע שנים, כאשר הבנקים העניקו הלוואות בקצב מהיר יותר, היקף האשראי היה גדול ממאגרי המזומנים שלהם. "הבנקים לא מתקרבים לשפל המזומנים שהוביל למשבר, וזאת למרות העלייה בהלוואות", כך לפי ג'ון לונסקי, כלכלן ראשי בקבוצת המחקר של מודי'ס קפיטל מרקטס. "יכולת ההלוואות שלהם גבוהה, והם מאמינים כי האקלים העסקי יישאר חיובי ושהלווים יעמדו בהתחייבויות שלהם", כך בשיחה עם סוכנות בלומברג.

מאגרי המזומנים בבנקים הגיעו לרמות שיא בשבוע שהסתיים ב־12 במרץ לעומת סכום ההלוואות שהגיע ל־7.5 טריליון דולר, כך לפי נתוני הפד. מדובר בהיפוך של מגמת אוקטובר 2008, אז ההלוואות היו גבוהות ב־205 מיליארד דולר ממאגרי המזומנים.

זינוק של יותר מ־68 מיליארד דולר בהלוואות במגזר המסחר והתעשייה (I&C) של בנקים לחברות אמריקאיות העלה את סך ההלוואות שבידי תאגידים ל־1.7 טריליון דולר.

סוג זה הוא אחד הרכיבים המרכזיים בתיק ההלוואות של בנקים. סוגים אחרים כוללים הלוואות מגובות נדל"ן וחובות כרטיסי אשראי פרטיים. התרחבות ההלוואות הללו ב־38.3 מיליארד דולר בפברואר משקפת את העלייה החודשית הגדולה ביותר מאז 2008.

בנק אוף אמריקה, צילום: יונתן קסלר בנק אוף אמריקה | צילום: יונתן קסלר בנק אוף אמריקה, צילום: יונתן קסלר

ההלוואות האלה מאפשרות לבנקים להקצות אשראי למטרות עסקיות כמו סיוע במימון פרויקטים, השקעה בציוד והרחבת הפעילות העסקית. היקף ההלוואות גדל ב־7.3% ב־2013, העלייה השנתית השלישית ברצף אחרי התכווצות של 5.5% ב־2010 ושל 19% ב־2009.

"מדובר ברמות שלא נצפו מאז שנות הבום", אמרה לבלומברג מריה־רוסה ורדה, אנליסטית בפיץ'. "בהינתן העובדה כי הכלכלה מתקיימת על אשראי, אלה נתונים טובים", ציינה. הנכונות של בנקים להקצות הלוואות עלתה גם לנוכח הירידה בהיקף חדלויות הפירעון. שיעור חדלויות הפירעון צנח ל־0.87% בדצמבר, שפל של כל הזמנים (מאז החל איסוף הנתונים ב־1987).

כלכלת ארצות הברית צמחה ב־2.6% בחישוב שנתי ברבעון הרביעי, לעומת הערכות מוקדמות של 2.4%.

הבנק הפדרלי המרכזי צמצם את רכישות האג"ח מגובות המשכנתאות ב־10 מיליארד דולר ל־55 מיליארד דולר וצפוי להמשיך במגמה הזאת בפגישות המדיניות הבאות.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בישראל זה לא המצב
אולם בארצות הברית הבנקים נותנים הלוואות לכל כיס וזוהי גם הסיבה הראשונית למיתון שהיה אך בישראל לא כך הדבר, ואפילו מדקדקים ובודקים את הלקוח טוב טוב לפני האישור לקבלת הלוואה. טוב שיש הלוואות חוץ בנקאיות של חברות פרטיות כמו "הלוואות ישראל", אחרת במצב של המדינה שלנו, לא היינו יכולים אפילו לקנות מקרר לבית.
מירי , רחובות  |  30.03.14
3.
זוהי אחת הכתבות החשובות ביותר שתקראו ב'כלכליסט'.
לכאורה, מדובר בעוד כתבה אינפורמטיבית שגרתית אודות המתרחש בשוק האשראי בארה"ב. אולם למעשה, עבור מי שמכיר את הנתונים ומסוגל להעריך את חשיבותם, מדובר בכתבה חשובה ממעלה ראשונה. ראשית, מגלים לנו שלבנקים בוול סטריט יש רזרבות ענק של 2.5 טריליון דולר. מהיכן הגיע הכסף הזה? זהו הכסף שהפד הדפיס בשנים האחרונות, במסגרת תוכנית "ההקלה הכמותית". הבנקים "ישבו" עליו עד עכשיו, ולכן הוא טרם הגיע לשווקים. מה קורה עכשיו? הבנקים מתחילים לחלק הלוואות בקצב מוגבר. מהי המשמעות של זה? שהכסף שהפד הדפיס משתחרר סוף סוף לשווקים. עכשיו, קחו בחשבון שלפי עקרון הרזרבה החלקית הבנקים יכולים להלוות כ-10 דולרים על כל דולר שיש להם ברזרבה. תכפילו בגודל הרזרבה ותגלו לתדהמתכם ש-25 טריליון דולר עלולים להציף את השווקים.
"מבוא לקלקלה" , בלוג כלכלי  |  30.03.14