אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה חדה בשוק ההנפקות; עלייה באג"ח ללא ביטחונות צילום :משה שי

ירידה חדה בשוק ההנפקות; עלייה באג"ח ללא ביטחונות

ברבעון הראשון של 2014 גויסו 6.7 מיליארד שקל, ירידה של 35% מהרבעון המקביל. מרבית ההנפקות היו ללא ביטחונות. מנכ"לית S&P מעלות: "גם רוב האג"ח שמגובות אינן נהנות מביטחונות איכותיים שיכולים להוביל לשיקום חוב גבוה בעת כשל פירעון"

31.03.2014, 09:36 | אסף גילעם

האם נגמר הדלק לשוק הנפקות האג"ח? מסיכום שביצעה חברת הדירוג S&P מעלות לרבעון הראשון של 2014 עולה כי בשוק האג"ח הקונצרניות גויסו 6.7 מיליארד שקל בלבד, היקף הגיוס הרבעוני הנמוך ביותר מאז הרבעון השלישי של 2012. רמת פעילות זו משקפת ירידה של 35% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

במעלות מציינים כי היקף הגיוס בחודש מרץ הסתכם ב־700 מיליון שקל, ירידה של 76% לעומת הממוצע החודשי בשנה שעברה. ממוצע הגיוס החודשי ב־2013 עמד על 2.9 מיליארד שקל. את התמתנות קצב הגיוסים מייחסים במעלות לפרסום הדו"חות השנתיים המתבצע במהלך מרץ.

רונית הראל בן־זאב, מנכ"לית S&P מעלות: "יש להניח כי הירידה בהיקף ההנפקות הנה נקודתית, ומושפעת ממועד פרסום הדו"חות השנתיים ומהפעילות הערה בשוק האג"ח במהלך 2013 ובמיוחד ברבעון האחרון. הפעילות בשוק האג"ח נהנית משיעורי הריבית והמרווחים הנמוכים, המעודדים חברות רבות להנפיק. מרבית החברות ניצלו זאת בעיקר למיחזור חוב והחלפת מימון יקר במימון זול יותר. מעטים המקרים שבהם גויסו כספים לטובת מימון השקעות ופעילויות חדשות, שיסייעו להגברת הצמיחה במשק".

ברבעון הראשון, 26% מההנפקות בוצעו על ידי חברות נדל"ן בהשוואה ל־50% ב־2013. אך במונחים של מספר ההנפקות, חברות הנדל"ן המשיכו להיות דומיננטיות וריכזו מעל למחצית ממספר המנפיקים. הירידה בהנפקות הנדל"ן הושפעה גם משתי הנפקות גדולות של חברות מסקטורים אחרים, בנק מזרחי טפחות ובי קומיוניקיישנס, שגייסו 1.7 מיליארד שקל ומיליארד שקל, בהתאמה.

מרבית הסדרות שהונפקו ברבעון הראשון לא כללו ביטחונות ואינן מלוות בשעבוד שלילי, והמשקיעים נאלצו להסתפק בהתניות פיננסיות שונות לצורך עמידת האג"ח בכללי חודק. מתחילת 2014 כ־65% מהסדרות הונפקו ללא ביטחונות וללא שעבוד שלילי, עלייה קלה מהמחצית השניה של 2013, וזינוק חד לעומת 42% במחצית הראשונה של 2013. במעלות מציינים כי כמחצית מהאג"ח הנסחרות אינן מגובות. "להערכתנו, גם מרבית האג"ח שמגובות אינן נהנות מביטחונות איכותיים וחזקים שיכולים להוביל לשיקום חוב גבוה בעת כשל פירעון", לפי הראל בן־זאב.

רונית הראל בן-זאב, צילום :משה שי רונית הראל בן-זאב | צילום :משה שי רונית הראל בן-זאב, צילום :משה שי

תגיות