אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מועצת מקרקעי ישראל תדון בהעברת בעלות על בתים פרטיים אחרי פסח צילום: דורון גולן

מועצת מקרקעי ישראל תדון בהעברת בעלות על בתים פרטיים אחרי פסח

במועצה נמצאים בשלבים מתקדמים של העברת הבעלות בטאבו בדירות במגזר העירוני, אך נמנעים מלקבל החלטות דומות במגזר הכפרי; בשלב ראשון יעלו לדיון בתים המשתרעים על שטח של עד 540 מ"ר

31.03.2014, 16:00 | דותן לוי

מועצת מקרקעי ישראל צפויה לדון לאחר חג הפסח בשלב נוסף של הרפורמה בניהול מקרקעי ישראל הכרוך בהעברת זכויות הבעלות על בתים פרטיים. מטרת ההצעה לפי הרשות היא עידוד העברת הבעלות והרחבת אוכלוסיית הזכאים לבעלות באזורים שאינם בעדיפות לאומית. הדבר נעשה על ידי הגדלת הפטור לבעלות עד 540 מ"ר תמורת תשלום ערך נוסף בשיעור של 6% בלבד מערך הקרקע.

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף, ההחלטה מעניקה בעלות בנכס מקרקעין שהוחכר על פי חוזה חכירה למטרת תעסוקה מהוון בהנחות מרחיקות לכת ובתשלום של 6% בלבד בנכסים עד לדונם אחד. כאמור, מדובר בשלב נוסף של העברת הבעלות לתושבי המדינה שהינו חלק מהרפורמה ברשות.

שטח חקלאי. בהשוואה למגזר העירוני, מדובר בהיקף קרקעות בשווי  100 מיליארד דולר, צילום: אוראל כהן שטח חקלאי. בהשוואה למגזר העירוני, מדובר בהיקף קרקעות בשווי 100 מיליארד דולר | צילום: אוראל כהן שטח חקלאי. בהשוואה למגזר העירוני, מדובר בהיקף קרקעות בשווי  100 מיליארד דולר, צילום: אוראל כהן

מאז שנת 2011 אפשרה רשות מקרקעי ישראל להעביר נכסים לרישום בטאבו כאשר רוב הנכסים שנרשמו בטאבו בבעלות מלאה קיבלו מהמדינה את הבעלות על הנכס שלהם ללא כל תשלום (בעיקר דירות). מדובר אמנם בהבדל חוזי בלבד, אך הוא מתבטא גם בהיעדר צורך לתשלום של דמי הסכמה לרשות בעת ביצוע עסקת מכירה.

המהלך אף מוריד את העומס מהרשות, שעד כה נדרשה לאשר כל פעולה בנכסים הרשומים אצלה. כאמור, עד כה דובר על נכסים בבנייה רוויה ונמוכה מהוונת (במגרשים שגודלם עד 280 מ"ר במרכז הארץ, ועד 3 דונם בפריפריה). בסך הכל נרשמו עד היום בטאבו בבעלות 312,088 נכסים.

במושבים ובקיבוצים מתלוננים על אפליה

בתוך כך, עד כה נותר המגזר הכפרי מחוץ למעגל בעלי הנכסים שיכולים להירשם בבעלות מלאה. הסיבה לכך היא שבהשוואה למגזר העירוני מדובר בהיקף גדול של קרקעות אשר חלקן יכולות להניב זכויות בניה נוספות. בנוסף, ברשות העריכו כי מהלך כזה יגבה סכום חד פעמי של כ-33% מערך הקרקע. זאת בניגוד לבעלי בתים פרטיים בקרקע עירונית ששילמו עד 4.5% בלבד, ולתשלום כזה הייתה התנגדות גורפת של ראשי תנועות המושבים והקיבוצים.

הסיבה הרשמית לכך שעד כה סירבו לדון בכך הייתה כי מדובר בנושא מורכב מדי שאי אפשר לטפל בו כעת. אך בקרב המושבים והקיבוצים סבורים כי מדובר בחלק ממדיניות ארוכת טווח שמפלה בין יישובים עירוניים לבין יישובים במגזר החקלאי. בין היתר רואים את העברת האדמות למגזרים הללו כהענקת מתנה ששוויה המוערך עומד על למעלה מ-100 מיליארד שקל.

באגודה לצדק חלוקתי דרשו היום להשעות את קבלת ההחלטה בנושא בטרם תפורסם הערכה תקציבית לגודל ההטבה שתוענק. האגודה טענה בפני חברי המועצה כי הצעת החלטה זו אינה עולה בקנה אחד עם עקרונות של שוויון וצדק חלוקתי. "אם המדינה בוחרת להעניק מתנות ראוי שתעניק אותן לאוכלוסיות החלשות בחברה, למחוסרי הדיור ולנזקקים ולא תטיב עם החזקים באוכלוסייה", נמסר מהאגודה.

תגיות