אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מועצת מקרקעי ישראל אישרה הרחבת הסכמי הגג ל-7 ערים נוספות צילום: אלכס קולומויסקי

מועצת מקרקעי ישראל אישרה הרחבת הסכמי הגג ל-7 ערים נוספות

ההסכמים ייחתמו מול ראשון לציון, יבנה, הרצליה, ירושלים, באר שבע, חיפה ואשקלון ויביאו לשיווק של כ-100 אלף יחידות דיור במסלול מואץ; במקביל אישרה המועצה את ביטול מחיר המינימום במכרזים חוזרים

01.04.2014, 16:20 | דותן לוי ועינת פז פרנקל

מועצת מקרקעי ישראל אישרה בישיבה שקיימה אתמול (ב') כי הסכמי הגג יורחבו גם לערים ראשון לציון, יבנה, הרצליה, ירושלים, באר שבע, חיפה ואשקלון, זאת בנוסף להסכמים שכבר נחתמו עם ראש העין, קרית גת, מודיעין ובקרוב (בשבועות הקרובים) גם קרית ביאליק. כלל הסכמי הגג צפויים להערכת משרד השיכון להוביל לשיווק של כ-100 אלף יח"ד במסלול מואץ.

בניין בראשון לציון. שיווק של אלפי יחידות דיור במסלול מואץ, צילום: אוראל כהן בניין בראשון לציון. שיווק של אלפי יחידות דיור במסלול מואץ | צילום: אוראל כהן בניין בראשון לציון. שיווק של אלפי יחידות דיור במסלול מואץ, צילום: אוראל כהן

מטרת הסכמי הגג להעניק מימון להסרת חסמים בתחומי התשתית (כגון הקמת מחלפים) ובניית מבני ציבור לרשות מקומית שתבנה בתחומיה אלפי יחידות דיור. במסגרת ההחלטה ובדומה ל-3 ההסכמים שנחתמו עד כה, הסכמי גג מפורטים ייערכו מול רשויות מקומיות שבתחומן קיימות תוכניות מפורטות בהיקף שלא יפחת מ- 5,000 יחידות דיור, שמכוחן ניתן להוציא היתרי בנייה, או תוכניות אשר צפויות להיות מאושרות על ידי מוסדות התכנון המוסמכים לכך, תוך לא יותר מ-18 חודשים ממועד חתימת ההסכם. הסכמי הגג התקבלו במסגרת החלטת ממשלה מספטמבר 2013 והחלטת מועצת מקרקעי ישראל מנובמבר, שהתקבלה בעקבותיה, התוו עקרונות להסכמי הגג בין רשות מקרקעי ישראל ו/או משרד השיכון לבין רשויות מקומיות, אך במסגרת החלטות אלו, נקבע כי הסכמי הגג ייערכו מול ארבע רשויות מקומיות לכל היותר ולכן היה צורך לקבל את אישור המועצה להרחבת ההסכמים. לכן תידון מחר הצעת ההחלטה החדשה בנושא.

במסגרת ההסכמים, תקצה רשות מקרקעי ישראל קדם מימון לרשות המקומית על חשבון תקבולי השיווק – ההכנסות משיווק קרקעות לבנייה למגורים ליזמים. וזאת, לצורך ביצוע עבודות התכנון במקרקעין, עריכת אומדנים לעלויות הפיתוח, ביצוע תשתיות על ותשתיות צמודות ובגין תקורות הרשות המקומית הנגזרות מכך. בתמורה, תתחייב הרשות המקומית "לאפשר שיווק קרקע בתחומה בקצב שלא יפחת מ- 2,000 יחידות דיור לשנה". מסלולי השיווק יקבעו על ידי המדינה. הרשות המקומית אף תתחייב להשלים את הקמת מוסדות החינוך הנדרשים, לא יאוחר ממועד אכלוס יחידות הדיור.

בהחלטה נוספת של המועצה אושר ביטול מחיר המינימום במכרזים חוזרים במטרה להביא לאחוז גבוה יותר של הצלחה במכרזי רשות מקרקעי ישראל. הכללים החדשים שקבעה המועצה הינם ביטול מחיר המינימום במכרז חוזר, כלומר, בשיווק חוזר של מגרש שבמכרז ראשון לא נקבע זוכה לגביו בשל אי עמידה במחיר המינימום תוכל הרשות במהלך 12 חודשים מסיום המכרז הקודם, לשווק את המגרש ללא מחיר מינימום. ההצעה תהיה תקפה בעיקר לקרקעות בפריפריה ובאזורים בהם הביקושים אינם גבוהים ולכן לא פעם קורה שמכרז נכשל בשל היעדר הצעות או בשל הצעות נמוכות מדי.

במכרזים באזורי עדיפות לאומית מחיר המינימום מהווה כ־25% ממחיר השומה, כך שאם מחיר השומה הוא 100 אלף שקל לכאורה, גם הצעה של 25 אלף שקל תעמוד בתנאי המכרז. זאת בכפוף לשורה של כללים נוספים: במקרה שרק קבלן אחד ניגש למכרז, הצעתו של המציע הבודד חייבת להיות כ־35% ממחיר השומה כדי לזכות במכרז. כמו כן, באזורי הביקוש הוחלט להוריד את מחיר המינימום ל־50% מהערכת השמאי.

כמו כן, המועצה אישרה הסדר היסטורי עם שבטים בדואים להעתקתם לישוב ביר הדאג'. מהות ההסכם היא שכל משפחה המתגוררת בפזורה, הממוקמת בשטח שבין קיבוץ רביבים, שמורת חולות משאבים כביש 22 ושטחי האש של צאלים, תקבלנ בתמורה לחתימה על ההסכם בתוך 45 יום מגרש מגורים בגודל 1.5 דונם וכן מגרש חקלאי בגודל 3 דונם כל אחת- כל זאת ללא כל תמורה. המצטרפים נדרשים לשאת ב- 10% מעלות הפיתוח אולם תשלום זה יקוזז מהפיצויים שיקבלו בתמורה למחוברים שיפנו. בפזורה המשתרעת על כ- 20 אלף דונם התאגדו 480 משפחות להצטרף להסדר המיוחד ובמועצה אמרו אתמול כי מקווים שבעקבותיהם יצטרפו יתר בני השבט. שר הבינוי והשיכון אורי אריאל אמר בעקבות ההחלטה, "חשוב לציין שאפשר להגיע להסדרים עם הבדואים גם ללא החוק החדש ולא ניתן לקיצוניים לשבש את המעבר לישוב החדש".

עוד אישרה המועצה שינוי מדיניות בנושא ביטול עסקאות בפטור ממכרז ומתן אורכות לביצוע הסכמי פיתוח. מדובר במקרים של הקצאות מגרשים בהליך של פטור ממכרז שהוקצו למטרת מגורים או תעסוקה. במקרים בהם אישרה הרשות את ביטול העיסקה במקרה של הפרת הסכם הפיתוח יחזיר היזם את הקרקע תוך קיזוז דמי שימוש בשווי 0.5 אחוז לחודש מהתמורה וכן פיצויים מוסכמים בשיעור של 5% בלבד מהתמורה בהשוואה ל- 15% שהיו נהוגים לפני כן. הוצאות הפיתוח ששולמו על ידי היזם יוחזרו לו רק לאחר שיווק המגרש ולאחר גביית הוצאות הפיתוח מבעל הזכויות שיבוא במקומו. בנוגע להסכמי פיתוח הוחלט כי בבניה למגורים בהרחבות או בהקצאות אחרות בפטור ממכרז בהם נדרשת מהרשות מתן אורכה ליזם במגורים שלא עמדו בתנאי הסכם הפיתוח ולא בנה במועדים הנדרשים תהיה הרשות רשאית לתת אורכות להסכם הפיתוח תמורת תשלום של 6% ממלא ערך הקרקע (ללא הנחת אזור) או 20 אלף שקל הגבוה מביניהם לכל תקופה בת שנתיים. במגרשים שהוקצו למטרת תעשייה ותיירות בפטור ממכרז קבעה המועצה כי רמ"י תהיה רשאית לתת אורכה אחת בלבד בת שנתיים לביצוע העסקה זאת בכפוף לקבלת המשרד המקצועי הרלוונטי אשר אישר את ביצוע ההקצאה. בכל מקרה לא תחרוג תקופת הסכם הפיתוח כולל אורכות על 6 שנים. במגרשים לתעסוקה תותנה האורכה בתשלום של 12% ממלוא ערך הקרקע (ללא הנחות אזור) או לחילופין 75 אלף שקל הגבוה מביניהם.

שר הבינוי והשיכון אורי אריאל, "קיבלנו במועצה מספר החלטות נוספות שמשמעותן המשך הגדלת היצע הקרקעות, הקלה על שיווק קרקעות והאצת קצב הבנייה. ביטול מחיר המינימום במכרזים חוזרים, הרחבת הסכמי גג לעשרות אלפי יחידות נוספות, זאת לצד החלטות שהתקבלו בקבינט הדיור - מחיר מטרה ומע"מ בשיעור אפס - יסייעו להורדת מחירי הדיור".

תגיות