אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזו ספקית  סלולר לבחור? צילום: Duke Photography

איזו ספקית סלולר לבחור?

פרופסור יקר, מאז המהפכה הסלולרית האחרונה אני מתקשה להישאר לקוח של ספקית סלולר אחת. המבצעים גורמים לי להרגיש כל הזמן שאני משלם יותר מדי ומשלם "הכל כלול" על דברים שאני לא צריך. בקרוב אעביר את הקו לחברה החמישית (!) בשנה וחצי. איך לבחור מסלול שאשאר בו? אמיר

03.04.2014, 09:09 | דן אריאלי

אמיר היקר,

אתה מתאר את אחת הבעיות הכי מעניינות שהשוק החופשי פספס. בהצהרת העצמאות האמריקאית מדברים על "הזכות למרדף אחר האושר". הזכות הבסיסית של אדם לרצות משהו טוב יותר היא אחד הדברים שמקדמים את האנושות כולה.

ואולם, ניסויים מראים צדדים שחושבים עליהם פחות. בניסוי שערכנו השמענו לאנשים מוזיקה. ממחציתם ביקשנו סתם להקשיב לה ומהאחרים ביקשנו לחשוב באיזו סיטואציה המוזיקה תעזור להם להיות הכי מאושרים שאפשר. אחר כך, כשחילקנו שאלונים, גילינו שאלה שהיו צריכים לחשוב על האושר נהנו מהמוזיקה הרבה פחות: הם כל הזמן שאלו את עצמם אם הם מאושרים עכשיו וכמה הם מאושרים. דמיין שאתה היית יושב על חוף הים מול השקיעה ובכל שלוש דקות בודק עם עצמך אם אתה באמת מאושר. זה לא יעשה לך טוב.

טלפונים סלולריים טלפונים סלולריים טלפונים סלולריים

זה מה שאתה עושה לעצמך במעבר בין חברות הסלולר. אני בטוח שכל עסקה חדשה שאתה עושה טובה מקודמתה וחוסכת לך יותר כסף. אבל הפקפוק התמידי שלך בחברה שאתה מנוי לה והמחשבה שאולי מסדרים אותך הם בעיה שאתה צריך לשאול את עצמך אם היא שווה את הכסף שחסכת. האם תהיה מסוגל להישאר שנתיים אצל ספקית אחת? אפילו לחתום על התחייבות - כן, הדבר הזה שהוציא לחברות שם רע - פשוט כדי לא להתפתות לעבור?

אני יודע שזה נשמע מוזר. אין הרבה דוגמאות למצבים שבהם אנשים בעלי הזכות לרדוף אחר האושר מחליטים לכבול את עצמם, מרצונם, בחוזה ארוך טווח כדי למנוע מעצמם אפשרויות אחרות. אבל אנחנו כן עושים את זה, לדוגמה, כשאנחנו מתחתנים. אני לא חולם להשוות בין נישואים וחבילת סלולר, אך הם דומים בהצהרה המחייבת שתדבוק במשהו. ההצהרה הזאת מקשה עליך להתפתות, והרבה פעמים היא שעוזרת לך להיות מרוצה יותר מהבחירה שלך.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.i

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ל-1: המונח "מרדף אחרי האושר" מנסה לומר משהו קצת אחר
ראשית, המלה "מרדף" היא יותר במשמעות של "לנסות להשיג" או "לפעול כדי להשיג" ולא במשמעות של "להיות בחוסר סיפוק תמידי" (אם כי גם זה כמובן עלול לקרות). שנית, המלה "מרדף" נועדה לומר שאם האושר שלך תלוי בהיענות מצד אחרים (למשל זוגיות), יש לך זכות להציע אבל לא לכפות. נניח שיש מישהו שמאוד מוצא חן בעיניך ושקשר איתו יעשה אותך מאושרת. אם יש לך "זכות לאושר" זה אומר שאסור לו לסרב כי סירוב יפר את זכותך לאושר. אם יש לך זכות "לחפש את האושר" אז מותר לך להציע ומותר לו לסרב, ואין בכך הפרת זכויות של אף אחד מכם. מתי תהיה הפרת זכויות? כאשר שניכם מעוניינים וצד שלישי מונע מכם. לסיום רק אציין שהאושר שלנו קשור לא רק בזוגיות אלא גם בדברים נוספים שאנחנו מקבלים מאחרים (אוכל, בגדים וכו'), תמורת דברים אחרים שאנחנו נותנים להם, הרבה פעמים בתיווכו של כסף. הגישה של "מרדף אחרי האושר" אומרת שזכותם של הקונה והמוכר לבצע עסקאות כאלה והם לבדם צריכים לקבוע את תנאי העסקה, כולל המחיר. אסור לצד שלישי למנוע מהם את זה במחשבה שהוא יודע טוב יותר מהם מה טוב בשבילם.
ערן  |  05.04.14
13.
1, אנשים היו מאושרים לפני הסלולארי, ובתנאים קשים לאין ערוך
אפילו משיא העוני . זכות לאושר יש לך, חופשי. אין מי שיכול לקחת את זה ממך, כי תמיד יש לך היכולת לבחור איך להגיב למצבים. אין "מותר ואזור" לזה. מרדף אחרי האושר משמעו הזכות לבחור באיזו דרך תלכי לאושר הזה. וזה לא מובן מאליו כלל, אם קוראים קצת היסטוריה..
עמית  |  04.04.14
11.
למה דופקים את הלקוח הישראלי? בדיוק בגלל הגישה הזו!
תעזוב אותי, נח לי לקנות בסופר ליד הבית, לסוע בשביל לחסוך 5 אגורות פה ושם? אז זהו, שזה לא 5 אגורות, וזה לא רק לך. כולם ככה, באופן סיבובי, יכולים לגרום לירידת מחירים מתמשכת. כן, בהתחלה זה דורש מאמץ, כי הזנחנו את המצב שנים. תראו איך בארה"ב מעוז הקפיטליזם, המחירים חצי מישראל. מה ההבדל? לא מונופולים, כי ברוב הערים הקטנות יש רק 2-3 חנויות, כמו בערים הבינוניות פה. אז איך זה פועל? כי כולם יודעים שאם המחיר יעלה, הלקוח לא נאמן ולא כלום, יסע לחנות אחרת.כן, כולל פיצול קניה. אבל הלקוח הישראלי נשטף בדעות מהסוג של אריאלי, ובמקרה הזה הוא טועה לחלוטין. יש החזר של אושר, כשלפתע יש לך כסף לשלם לחינוך טוב יותר לילד שלך. לשלוח אותו לחוג. לא לדאוג לאוברדרפט, זה לא שלווה? ועוד איך! וזה בידים שלנו. מחאת הקוטג', כמה שהיתה חלשה, הצליחה והראתה את המסלול שפועל!
עמית  |  04.04.14
לכל התגובות