אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלאקרוק משנה כיוון ומתחנפת למוסדיים: "איך נוכל לסייע?" צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

בלאקרוק משנה כיוון ומתחנפת למוסדיים: "איך נוכל לסייע?"

ענקית ההשקעות שהובילה את המאבק נגד תקרת דמי הניהול, נזכרה פתאום שהיא משווקת תעודות סל גם בדמי ניהול נמוכים של 0.07%–0.25%

03.04.2014, 06:55 | רחלי בינדמן

ענקית תעודות הסל Ishares שבבעלות קרן ההשקעות הבינלאומית בלאקרוק נערכת למנף את מגבלת כפל דמי הניהול לטובתה, לאחר שהיתה בין הגופים הבולטים שהתנגדו למגבלה שהובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.  

קראו עוד בכלכליסט

לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלחה Ishares למנהלי ההשקעות של גופי הפנסיה שכותרתה: "מתכוננים למגבלת כפל דמי הניהול — כיצד בלאקרוק יכולה לסייע?". השבוע קבעה ועדת הכספים תקרה של 0.25% לדמי הניהול הכפולים שגופי הפנסיה יכולים לגלגל על החוסכים עבור רכישת שירותי ניהול השקעות חיצוניים. במכתב שעליו חתום בין היתר אלכס פולק, האחראי על השוק הישראלי ב־Ishares, מציגה בלאקרוק 15 תעודות סל עם דמי ניהול שנעים בין 0.07% ל־0.25%.

הלחץ על בנימין נתניהו

בלאקרוק היתה בין המתנגדים ליוזמה והפעילה לחצים על מקבלי ההחלטות בממשלה לעצור אותה. "כלכליסט" חשף לפני כחודש כי בלאקרוק יחד עם מנהל נכסים ענק נוסף – שרודרס – שמנהלים יחד סכום עצום של 4.7 טריליון דולר — שיגרו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בעיצומו של המאבק בחקיקה המתגבשת, ובו הביעו התנגדותם למגבלה: "אנו מאמינים כי לתקרה המוצעת יהיו השלכות שיקשו על חוסכים להשיג את התשואות להבטחת עתידם הכלכלי".

כעת בלאקרוק ממהרת להתאים עצמה למציאות העגומה החדשה מבחינתה. "לאור החלטת משרד האוצר להגביל את דמי הניהול הנוספים ל־0.25% בשנה, רצינו להציג בפניכם כמה נקודות מרכזיות לשקול כיוון שהרגולציה החדשה עשויה להשפיע על יכולת ההשקעה שלכם. Ishares מחויבת לספק את בחירת המשקיע. זו הסיבה שאנחנו מציעים 189 תעודות סל במחירים של 0.25% או פחות שעוקבות אחרי שלל שווקים, משווקים מתפתחים ועד חוב אמריקאי".

בלאקרוק , צילום: בלומברג בלאקרוק | צילום: בלומברג בלאקרוק , צילום: בלומברג

בבלאקרוק מבינים כי תקרת כפל דמי הניהול תגרום למנהלי הפנסיה לחשוב פעמיים לפני ביצוע השקעה נוספת במנהלים חיצוניים כיוון שאף גוף פנסיוני לא ירצה לספוג את העלות על עצמו. המשמעות היא שמנהלי ההשקעות גם יבחרו בקפידה את המנהלים החיצוניים שבידיהם יפקידו את ההשקעות וגם יתמקחו יותר על דמי הניהול שהם משלמים לאותם גופים, דמי ניהול שהעלות שלהם היתה מושתת עד כה על החוסך ללא מגבלה.

לפיכך, בלאקרוק ממהרת להדגיש את היות התעודות שלה מוצר זול, שמא מנהלי הפנסיה יעדיפו תעודות של גוף מתחרה או לחלופין להשקיע ישירות בחוזים על המדדים המובילים ובכך להימנע מדמי ניהול. במכתב שכותרתו "למשקיעים מתוחכמים בלבד" נכתב: "כשבוחרים תעודת סל, משקיע צריך לשקול את העלות "האמיתית" (ההדגשה במקור – ר"ב) של החזקת תעודת סל במהלך שנה בודדת. שיקולים כמו עלויות עמלות קנייה ומכירה, מסים ואיכות העקיבה של התעודה על המדד צריכים להיכלל בבחינת העלות הכוללת של התעודה.

"כיצד Ishares יכולה לעזור?", ממשיך המכתב. "צוות החברה יוכל לעבוד איתכם לבחור את תעודת הסל שתתאים לדרישות הרגולציה החדשות. כמו כן, מומחים של החברה יכולים לסייע לכם להעביר את כספי ההשקעה לפתרונות השקעה זולים יותר בביצוע הטוב והיעיל ביותר".

גם קרנות השקעה מחזרות

מנהלי השקעות בגופי פנסיה אמרו ל"כלכליסט" כי לא קיבלו פניות פורמליות נוספות ממנהלים חיצוניים, אך הם חשים שמנהלי קרנות מבינים שכללי המשחק השתנו. כך, למשל, ציין אחד ממנהלי ההשקעות, כי מנהל קרן השקעה פרטית (פרייבט אקוויטי) סיפר לו על הקמת קרן חדשה ועל יכולתו להתאים את מודל העמלות לחקיקה החדשה, כך שהקרן תגבה, למשל, דמי ניהול אפסיים אך תיקח חלק גדול יותר מהתשואה החיובית אם תהיה.

המודל השכיח כיום הוא של 2% דמי ניהול שוטפים ועוד 20% מהתשואה של הקרן כדמי הצלחה. סלינגר לא כללה את דמי ההצלחה במסגרת התקנות החדשות בנושא תקרת דמי הניהול הכפולים.

תגיות