אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפיד ימנה את ראש מטה יש עתיד לחבר בוועדת לוקר צילום: אלכס קומולויסקי

בלעדי לכלכליסט

לפיד ימנה את ראש מטה יש עתיד לחבר בוועדת לוקר

שר האוצר ישלים את איוש נציגיו בוועדה עם מינויו של הלל קוברינסקי, תא"ל במילואים ומי שניהל את המו"מ הקואליציוני מטעם יש עתיד. הקבינט הביטחוני החליט לפני חמישה חודשים על הקמת הוועדה, אבל היא לא צפויה להשפיע על התקציב הקרוב

03.04.2014, 06:51 | שאול אמסטרדמסקי

שר האוצר יאיר לפיד מתכוון להביא בקרוב מינוי נוסף מטעמו לוועדת לוקר, שתדון במרכיבי תקציב הביטחון – הלל קוברינסקי, שמשמש כיום כראש המטה של מפלגת יש עתיד והיה ראש צוות המו"מ הקואליציוני שלה. כך נודע ל"כלכליסט". קוברינסקי הוא תא"ל במילואים ושירת כמפקד עוצבה במלחמת לבנון השנייה. על רקע עברו הצבאי הבכיר, משרד הביטחון יתקשה להתנגד למינויו. הוועדה צפויה למנות שישה חברים, כולל היו"ר לוקר.

קראו עוד בכלכליסט

בחודש אוקטובר בשנה שעברה, אחרי דיונים ארוכים ואינטנסיביים, החליט הקבינט הביטחוני על תוספת של 2.75 מיליארד שקל לתקציב מערכת הביטחון. בנוסף הוחלט על הקמת ועדה ציבורית שתבחן את כל מרכיבי תקציב הביטחון.

חמישה חודשים חלפו, דיוני התקציב ל־2015 עומדים להתחיל, במשרד הביטחון כבר אותתו השבוע כי הם מבקשים תוספת של 8 מיליארד שקל והוועדה הציבורית הזו עדיין לא קמה. למה? בתחילת הדרך משרד האוצר לא מיהר לתת את ידו להקמת הוועדה. באוצר חששו כי ועדה כזו תמליץ למשל, להגדיל את תקציב מערכת הביטחון בצורה משמעותית או על פי נוסחה קבועה, גם בתקופות של האטה כלכלית או מיתון, מה שיפקיע מידי אגף התקציבים את הגמישות שבניהול התקציב.

בפברואר הציעו במשרד ראש הממשלה שבראש הוועדה יעמוד אלוף (במיל') יוחנן לוקר, מזכירו הצבאי לשעבר של רה"מ ואחיו של מנכ"ל משרד רה"מ בהווה הראל לוקר. הצעה הזו פייסה את משרד האוצר, מתוך מחשבה שאנשי משרד הביטחון לא יוכלו "לסובב" אחד משלהם.

חצי שנה של דיונים

 

גם מרגע שנקבעה זהות היו"ר, תהליך מינוי חברי הוועדה אורך זמן. גורם במערכת הביטחון הסביר השבוע ל"כלכליסט" כי התהליך דומה לבחירת המושבעים לפני משפט בארה"ב: כל צד רוצה שבוועדה יישבו "אנשים שלו", ולכן במקרה של מועמדים שנתפסו כבעייתיים מדי משרדי האוצר והביטחון הזדעקו, כל אחד בתורו.

התמשכות הקמת הוועדה עלולה להיות בעלת משמעות קריטית לגבי תקציב מערכת הביטחון לשנת 2015, וגם לתקציב המדינה כולו. לוועדת ברודט נדרשה קצת יותר מחצי שנה לבחון את תקציב הביטחון. בהנחה שוועדת לוקר תצטרך פרק זמן דומה, המשמעות תהיה קרוב לוודאי שהמלצות הוועדה לא יחולו על תקציב 2015.

הלל קוברינסקי, צילום: שאול גולן הלל קוברינסקי | צילום: שאול גולן הלל קוברינסקי, צילום: שאול גולן
המלכוד בתכנון התקציב

 

נתחיל מנקודת הסיום: האוצר צריך להניח את התקציב על שולחן הממשלה עד תחילת אוגוסט. לשם כך הוא צריך לקבל לפני כן את אישור רה"מ לגבי תחזית הצמיחה, היקף ההוצאה וההכנסות של הממשלה וגובה תקציב הביטחון.

משרד האוצר צריך בערך חודש כדי להכין את התקציב, מה שמביא אותנו לתחילת חודש יולי לדיון אצל ראש הממשלה. כדי להגיע מוכנים לדיון הזה משרד האוצר צריך לעבוד על גיבוש התקציב, וגם זה תהליך שדורש לפחות חודש, כך שהגענו לתחילת יוני. אפריל הוא חודש די אבוד, בגלל חופשת פסח, וכך נישאר עם חודש מאי. אין שום סיכוי שוועדה ציבורית רצינית, שצריכה לדון בנושא מסובך ורגיש כמו תקציב הביטחון, תסיים את עבודתה בתוך חודש.

כך, סביר יותר להניח שהמלצות הוועדה יחולו על התקציב לשנים 2016 ואילך. אלא שכאן טמון מעין מלכוד 22: הוועדה צריכה להתחיל מנתון בסיסי כלשהו. בהנחה שהיא תמליץ המלצות רק משנת 2016 ואילך, היא צריכה לבנות אותן על בסיס תקציב 2015, אבל זה ייקבע רק בעוד כמה חודשים. פלונטר. 

תגיות