אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנדמול לא תוכל להטיל וטו על הפקות של רשת צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

אנדמול לא תוכל להטיל וטו על הפקות של רשת

ענקית התוכן, שרכשה 33% מזכיינית ערוץ 2 רשת, היתה אמורה לקבל זכות וטו שתאפשר לה לקבוע לאילו הפקות תצא הזכיינית ולהתנגד לכל חריגה של 10% מתקציבה. הרשות השנייה סירבה למתן וטו ואישרה את העסקה בכפוף לביטול הזכות

03.04.2014, 07:57 | אופיר דור

מועצת הרשות השנייה אישרה בשבוע שעבר את רכישת 33% ממניות זכיינית ערוץ 2 רשת על ידי ענקית התוכן הבינלאומית אנדמול, בכפוף לסייג מהותי. ל"כלכליסט" נודע כי בטרם ניתן האישור לעסקה הורתה הרשות לבטל את זכות הווטו על החלטות, שניתנה לאנדמול במסגרת ההסכם עם רשת.

קראו עוד בכלכליסט

אנדמול, שאמורה להזרים לרשת כ־100 מיליון שקל, לא הסתפקה במינוי שני נציגים לדירקטוריון רשת, לצד שלושה נציגים של אודי אנג'ל ומשפחת עופר (51%) ודירקטור אחד מטעם מיכאל שטראוס (16%). היא גם ביקשה וקיבלה זכות וטו בשני נושאים: אישור חריגות של יותר מ־10% מהתקציב שנקבע בתחילת השנה, ואישור כל הסכם שנחתם מול מפיקים.

גמר "האח הגדול", 2013, צילום: חיים צח גמר "האח הגדול", 2013 | צילום: חיים צח גמר "האח הגדול", 2013, צילום: חיים צח

לרשות השנייה, שבדקה במשך שלושה חודשים את העסקה, הענקת אופציית הווטו לבעלת מניות המיעוט נראתה מוגזמת ועלה החשש שהיא תפגע בעצמאות המנהלים ברשת. ברשות סברו כי מתן זכות וטו על הסכמים מול מפיקים תגרום למצב שבו האינטרסים של אנדמול יקבלו עדיפות על פני האינטרסים של רשת. בנוסף, ברשות רצו כי השליטה בהחלטות בערוץ תישאר בידי בעלי המניות הישראלים, אנג'ל ושטראוס, ולא תועבר לידי חברה זרה. דרישה זו עולה בקנה אחד עם חוק הרשות השנייה הקובע כי רוב מניות זכייני הטלוויזיה המסחרית חייבות להיות בידי ישראלים.

משקיע מסוג חדש

 

עסקת רשת־אנדמול, שנחתמה שלשום באופן רשמי, היא ציון דרך משמעותי בתולדות הטלוויזיה המסחרית בישראל. בניגוד לרוב המשקיעים הקיימים, אנדמול אינה מעוניינת להשפיע על השיח הציבורי בישראל או לרכוש כוח פוליטי באמצעות אחזקת ערוץ טלוויזיה, היא מגיעה לכאן מסיבה אחת: כדי להרוויח כסף מטלוויזיה ולהשתמש ברשת כפלטפורמה ליצירה ושידור של פורמטים טלוויזיוניים, שאחר כך ניתן יהיה למכור לערוצי טלוויזיה אחרים בעולם.

כניסתה לישראל של ענקית כמו אנדמול, שחתומה על אלפי פורמטים טלוויזיוניים, ובראשם כמובן "האח הגדול", מעידה על המעמד הבינלאומי שרכש שוק היצירה המקומי. רשת היא הרכישה השנייה של אנדמול בישראל, לאחר שרכשה בשנה שעברה את השליטה בחברת קופרמן הפקות, שהפכה לאנדמול ישראל.

יגדיל סיכוי לרישיון

 

העסקה מעוררת גם חששות בקרב יוצרים שביקשו מהרשות השנייה לוודא כי השוק המקומי לא ייפגע. במסגרת ההסכם מתחייבת רשת להפיק את כל הפורמטים שפיתחה בעצמה או רכשה מאנדמול באמצעות הנציגות הישראלית של אנדמול. החוק הקיים מאפשר לרשת להפיק רק 35% מתכניה בעצמה או באמצעות בעלי המניות בה, כלומר אנדמול, ולהוציא את שאר 65% מהתוכניות להפקה חיצונית, והיוצרים ביקשו מהרשות לוודא כי הסדר זה לא יופר בעתיד.

ביום חתימת ההסכם עם אנדמול, בעיתוי שנראה כי יועד להפיג את החששות בתעשייה, פרסמה רשת קול קורא ליוצרים להציע רעיונות לסדרות דרמה, קומדיה וסיטקום. רשת דיווחה שהיא מעוניינת לפתח ולהפיק בשנים הקרובות 40 סדרות מתוך מאגר הרעיונות שייבחר. השפעה משמעותית נוספת של כניסת אנדמול היא שדרוג היכולות הפיננסיות של רשת, שסבלה ממצוקה תזרימית. בדברים שנשא אנג'ל ביום שלישי בכנס של רשת, הוא נשמע אופטימי ביחס לסיכוי שרשת תעבור לשדר בערוץ עצמאי ונפרד במסגרת רישיון, עוד לפני התאריך האחרון שעד אליו היא יכולה להמשיך להתחלק בערוץ 2 עם קשת ב־2017.

נשיא אנדמול, טים הינקס. חשש לפגיעה בעצמאות המנהלים, צילום: בלומברג נשיא אנדמול, טים הינקס. חשש לפגיעה בעצמאות המנהלים | צילום: בלומברג נשיא אנדמול, טים הינקס. חשש לפגיעה בעצמאות המנהלים, צילום: בלומברג

מרשת נמסר בתגובה: "איננו מנהלים את ענייננו מול הרשות השנייה מעל גבי העיתון".

תגיות