אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שחיקת הדולר ומחירי הדלקים הנמוכים הורידו את הוצאות האנרגיה

שחיקת הדולר ומחירי הדלקים הנמוכים הורידו את הוצאות האנרגיה

משקי הבית ישלמו החודש כ־0.3% פחות על דלק וחשמל עקב ירידה במחירי הדלקים. לעומת זאת, מרכיב המיסוי במחיר הדלק ממשיך לעלות

03.04.2014, 08:45 | ליאור גוטמן

הוצאות האנרגיה של משקי הבית בישראל צפויים לרדת באפריל ב־0.3% לעומת החודש הקודם - כך עולה מניתוח נתוני הדלקים שמרכיבים את מדד האנרגיה החודשי שמפרסם המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.

קראו עוד בכלכליסט

מדד האנרגיה מפורסם בתחילת כל חודש במטרה לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק, ובכך לשמש כלי לקביעת מדיניות האנרגיה בישראל. לפי מכון האנרגיה, הסיבה העיקרית לירידה הקלה במחירי האנרגיה היא ירידה של 0.77% ברכיב הדלקים, שמשקלו במדד עומד על 35%, לעומת החודש הקודם. בנוסף, חלה ירידה של 0.6% במחיר הגז הטבעי, שחלקו במדד עומד על 5%.

יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן, צילום: עמית שעל יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן | צילום: עמית שעל יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן, צילום: עמית שעל

למרות הבשורה המעודדת, שיעור רכיב המיסוי הממוצע מכלל מחיר הדלק ממשיך לעלות: בחודש מרץ המסים השונים הגיעו לרמה של 52.7% מכלל מחיר הדלק לעומת 52% בינואר. בעת שהחל המכון לפרסם את המדד, בינואר 2013, עמד שיעור המיסוי על 50.5% ממחיר הדלק בממוצע.

יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה יוסי רוזן אמר בתגובה לנתון זה כי "נתוני מדד האנרגיה של אפריל מוכיחים שוב כי הורדה משמעותית של מחירי האנרגיה לצרכנים בישראל תלויה בעיקר במעורבות של הממשלה. על אף השינויים התקופתיים במדד האנרגיה, המדד נותר ברמה גבוהה יחסית, ומסרב לרדת משמעותית. כמו כן, שיעור הכנסות המדינה ממסים לא יורד אף הוא משיעור של 52% ממחיר הדלקים".

אחד השינויים הבולטים במדד אפריל, שלו גם השפעה רבה על הציבור בישראל, הוא הירידה במחירי הבנזין. אתמול נרשמה הפחתה של 3 אגורות במחיר ליטר בנזין בשירות עצמי, שנקבע על 7.5 שקלים לליטר. מחיר ליטר בנזין בשירות מלא יחייב תוספת תשלום של 18 אגורות לליטר. באילת נטולת המע"מ נרשמה ירידה זהה במחיר הבנזין, והמחיר בה נקבע על 6.35 שקלים לליטר. לפי משרד האנרגיה, ההפחתה במחיר מיוחסת לירידה של כ־0.2% במחיר הבנזין באגן הים התיכון ולירידה נוספת של כ־0.5% בשער הדולר.

בחודש אפריל הפחיתה המדינה אגורה אחת ממרווח השיווק של חברות הדלק. כתוצאה מכך צפויות חברות הדלק לאבד כ־2.5% מהרווח הקבוע שלהן, והן מעריכות שבחישוב שנתי יסתכם הפסדן בכמה מיליוני שקלים. מרווח השיווק הוא הפער בין מחיר הרכישה של בנזין לבין מחיר המכירה בתחנות הדלק, לאחר ניכוי הוצאות הובלה. בחודש מרץ עלות השיווק של חברות הדלק מכלל המחיר של ליטר בנזין עמדה על 8.6%, ואילו החודש היא ירדה ל־8.4%.

פילוח של סל הדלקים במשק הישראלי מעלה כי מחירי כמעט כל מוצרי הדלק ירדו. השינוי הניכר ביותר נרשם במחיר הדלק למטוסים קרוסין, שמחירו ירד ב־2%. מחיר הסולר ירד ב־1.3%, מחיר המזוט ב־0.7% ומחיר הבנזין ב־0.4%. למעשה, הדלק היחיד שמחירו עלה הוא הגז לבישול (גז פחממני מעובה).

במרכיב הגדול ביותר במדד, החשמל (50%), לא חל שינוי. השינוי במדד נובע מהירידה במחירי הדלקים, משחיקה נוספת בשער הדולר ומצמצום מרווח השיווק של חברות הדלק המקומיות. תעריף החשמל לצרכן הביתי נותר 63.76 אגורות לקילו־ואט לשעה (כולל מע"מ). על פי הערכות מוקדמות במשק האנרגיה, תעריף החשמל עלול לרשום עלייה השנה בשיעור של 2%–5%, כפיצוי על הפסדיה של חברת החשמל בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים, החל משנת 2011, שחייבה את החברה לרכוש סולר במקום גז שמחירו נמוך בהרבה.

תגיות