אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אתה צריך להיות פסיכולוג, כלכלן, ופוליטיקאי" צילום: עמית שעל

"אתה צריך להיות פסיכולוג, כלכלן, ופוליטיקאי"

סמיר משיעל, מנהל פרויקטים בחברת בסט, עובד 15 שעות ביום על הקמת משרדים וחולם לבנות גשרים

08.04.2014, 08:32 | דותן לוי
"התפקיד שלי הוא לצמצם עד כמה שאפשר את הגורמים הבלתי צפויים", מסביר סמיר משיעל, מנהל פרויקטים בחברת בסט. "הסיבה העיקרית להפתעות הוא התכנון: יש פרויקטים שיוצאים לביצוע עוד לפני גמר התכנון, כך שהקבלן מתחיל לעבוד והתכנון מושלם תוך כדי עבודה. אני לא אוהב את זה. במדינות מתקדמות משקיעים בלתכנן נכון, ולא מתחילים לבנות לפני שמסיימים את שלב התכנון".

משיעל מנהל כעת שני פרויקטים בהיקף מצטבר של 300 מיליון שקל ו־100 אלף מ"ר: בניין קומברס ברעננה, שנמצא בשלבי סיום, ובית מנורה ברחוב ז'בוטינסקי ברמת גן, מגדל של 36 קומות ועוד שש קומות מרתף. "מנהל פרויקט זה קודם כל ניסיון", הוא מסביר. "אף אחד לא מתחיל בתפקיד הזה, והוא גם לא מתאים לכל אחד. זה מחייב כריזמה ונוכחות בשטח. ההשקעה שלך נמדדת בתוצאות, ולא בשעות עבודה, וכדי לקדם את הפרויקט הראש כל הזמן חושב קדימה. אתה מקבל לידיים אחריות ענקית, מאות מיליוני שקלים שצריך לנהל גם מבחינה תקציבית וגם מבחינת לוחות זמנים. בסוף אתה צריך גם לקבל משוב חיובי מהלקוח ומהספקים; אתה לא יכול לשמור על תקציב ובסוף להביא ללקוח איכות גרועה. כך שמנהל פרויקט צריך להיות במקביל איש ביצוע, פסיכולוג, פוליטיקאי וכלכלן".

סמיר משיעל בבניין קומברס ברעננה. "למזלי, אשתי בעלת עסק והיא מבינה את המנטליות של לתת הכל לפרויקט", צילום: עמית שעל סמיר משיעל בבניין קומברס ברעננה. "למזלי, אשתי בעלת עסק והיא מבינה את המנטליות של לתת הכל לפרויקט" | צילום: עמית שעל סמיר משיעל בבניין קומברס ברעננה. "למזלי, אשתי בעלת עסק והיא מבינה את המנטליות של לתת הכל לפרויקט", צילום: עמית שעל

הוא חייב להיות גם מהנדס?

"מנהל פרויקט לא צריך לחתום על הביצוע. להפך, היום יש מגמה להכניס מנהלי פרויקטים שהם לאו דווקא מתחום ההנדסה אלא מתחומי הכלכלה, כי עיקר ההתעסקות היא כספים, ניהול, עבודה מול לקוחות, חוזים ועוד".

משיעל עובד בענף כבר 15 שנה. את ההכשרה המקצועית שלו החל בלימודי הנדסאי בניין בטכניון, ומשם המשיך ללימודי שמאות מקרקעין ולעבודה בחברות בנייה. "אחרי ארבע שנים בענף התמניתי לראשונה למנהל פרויקט. כשהתחלתי בבסט התמחיתי בענף המגורים. הפרויקט הראשון שלי היה מגדל מגורים בכפר סבא, ולאחר מכן בגבעת שמואל. רק בהמשך עברתי לענף המשרדים".

איזה תחום אתה מעדיף, מגורים או משרדים?

"אשמח להישאר בתחום המשרדים. בתחום המגורים כל דירה היא פרויקט בפני עצמו; במשרדים אתה עובד מול גורם אחד, מזמין העבודה, וזה מאפשר לי לחשוב יותר על העבודה ועל ייעול הביצוע".

מה ההיבט הכי חשוב בתפקיד שלך?

"היכולת לתמרן בין אינספור תחומים ולחשוב קדימה בראייה רוחבית. אני ממונה על כל המשאבים של פרויקט וצריך להביא אותו לשלב הסיום תוך עמידה בכל הקריטריונים. ניהול אומר בעיקר זמן ותקציב. אני אוהב להיות מעורב בכל פרט ומנסה להבין הכל, לצפות איך הדברים יתקדמו ולראות אם אני יכול לייעל. יש גם ניהול המשאב האנושי: מתחתיי יש שלושה מהנדסי ביצוע, שני מנהלי עבודה והרבה קבלני משנה. כדי להצליח בכל אלה אתה חייב גיבוי מלא, ואצלנו זה עובד מצוין. המנכ"ל נותן לי יד חופשית - כל עוד אני מביא תוצאות, לא מתערבים לי בעבודה. זה חשוב מאוד, כי אם עשרה אנשים שמים יד בפרויקט הוא לא יתקדם לשום מקום.

"אנחנו מתחרים על פרויקטים מול חברות אחרות בטווח מחירים צפוף מאוד. לכן, אחרי שאנחנו זוכים בפרויקט, אנחנו חושבים איך אפשר לייעל אותו ולהעלות את הרווחיות. אנחנו חושבים על שיטות הביצוע ועל דרכים לקצר את לוחות הזמנים. פרויקט שנמשך זמן רב מדי מתחיל לאכול לך את הקופה".

איך נראה יום עבודה של מנהל פרויקט?

"אני קם בחמש וחצי ומגיע לאתר בשבע. יש ימים שאני יוצא מוקדם וחוזר כשהילדים כבר ישנים, ואז אני משתדל לפצות אותם למחרת ולקחת אותם לגן. אני נוסע מחיפה למרכז כל יום, וזה אומר גם עמידה פקקים; הייתי שמח אילו היו לי פרויקטים בצפון, אבל אין הרבה פרויקטים בהיקפים כאלה באזור חיפה. הביתה אני חוזר בין שבע לתשע בערב, כי אני לא אוהב לעזוב את העבודה בלי לנקות שולחן. למזלי, אשתי תומכת בי ב־100%. היא בעלת עסק, והיא מבינה את המנטליות הזו. אני מנסה לתמרן ולתת לכולם את מה שמגיע להם".

מחשבות לעתיד?

"הייתי רוצה להיות מעורב בביצוע ובבנייה של בתי חולים וגשרים, שני תחומים שאין לי ניסיון בהם ונראים לי מאתגרים".

תגיות