אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם לא תאושר הכרייה: מנכ"ל כיל הורה להיערך לסגירת רותם אמפרט צילום: נמרוד גליקמן

אם לא תאושר הכרייה: מנכ"ל כיל הורה להיערך לסגירת רותם אמפרט

כיל התייחסה להחלטת שרת הבריאות להתנגד לכרייה בשדה בריר וטענה כי היא תגרום ל"אובדן מקור פרנסה של כ-9,000 משפחות". לעומת זאת, בקרב תושבי ערד מברכים: "החלטה שקולה וראויה"

03.04.2014, 12:27 | מיקי פלד

ההחלטה של שרת הבריאות יעל גרמן להתנגד לפיילוט כריית הפוספטים של כיל בשדה בריר, שליד ערד, עוררה זעם בקרב ההנהלה והעובדים של מפעל רותם אמפרט, ושמחה בקרב התושבים המקומים, החוששים מהסכנות הבריאותיות של הכרייה. מנכ"ל כיל, סטפן בורגס, הגיב בחריפות להחלטתה של גרמן ואף הורה להיערך לסגירת המפעל. כמו כן נמסר מכיל כי "ההחלטה לא לאפשר כרייה בשדה בריר כמוה כהחלטה לסגור את תעשיית הפוספט בישראל תוך אובדן מקור פרנסה של כ-9,000 משפחות".

קראו עוד בכלכליסט

מוקדם יותר הבוקר, בעודו מנהל משא ומתן עם ההנהלה של כיל על תוכנית הקיצוצים בחברה, אמר ל"כלכליסט" משה חדד, יו"ר ועד עובדי רותם אמפרט, כי ההחלטה הינה "גזר דין מוות לכלכלת 5,000 משפחות בנגב". מנגד, עמותת התושבים המתנגדים לכרייה בירכו את גרמן ובכירי משרדה.

מנכ"ל כיל, סטפן בורגס, צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל כיל, סטפן בורגס | צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל כיל, סטפן בורגס, צילום: נמרוד גליקמן

למרות הההתטאויות, שני הצדדים יודעים היטב שהמאבק ביניהם לא לא צפוי להסתיים עם ההחלטה הזו של גרמן. עתה הכדור עובר לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז דרום שאמורה לדון בבקשה של כיל לכרות פוספטים בשדה בריר, שמכיל על פי הערכות פוספטים בשוי של 25 מיליארד דולר. מכיוון שזהו אזור הכרייה היחיד בישראל, אומרים בכיל כי ללא אישור ייאלצו לסגור בתוך 6 שנים את מפעל רותם אמפרט לאחר שייגמרו הפוספטים באיזורי הכרייה הנוכחיים.

למרות שלא מדובר בסוף פסוק, בכיל מבינים כי להחלטה של גרמן משקל רב בעיני חברי הוועדה המחוזית, כך שאלא אם כן כיל ועובדיה יצליחו להטיל דופי בממצאי הדו"ח עליו מסתמכת גרמן יהיה להם קשה להשיג רוב בוועדה בעד הכרייה. עם זאת, לא מן הנמנע כי הנושא יוכרע בסופו של דבר לא על ידי הוועדה אלא על ידי הדרגים הפוליטיים, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-2010 התערב משרד רה"מ במחלוקת כאשר מינה את פרופ' שמואל שפירא כדי לבחון את ההשפעות הבריאותיות של הכרייה והוא פסק כי אין סכנה שכזו.

יעל גרמן שרת הבריאות, צילום: עמית שעל יעל גרמן שרת הבריאות | צילום: עמית שעל יעל גרמן שרת הבריאות, צילום: עמית שעל

לאור המחלוקת בין המומחים השונים הוחלט לבסוף על פשרה לפיה מומחה לא ישראלי יבדוק האם ניתן או לא ניתן לבצע פיילוט במסגרתו ייבדקו ההשלכות של כרייה מלאה. גרמן למעשה הביעה בתשובה לוועדה התנגדות גם לפיילוט וגם חיזקה את ההתנגדות המקורית של משרד הבריאות לכרייה מלאה. ההתנגדות לפיילוט נעשתה על בסיס דו"ח של מומחה חיצוני ששכר משרד הבריאות, פרופ' ג'ונתן סאמט האמריקאי, שקבע כי פיילוט לא יוכל ללמד דבר על הסכנות הבריאותיות של כרייה מלאה. בנוסף, הדו"ח מצא כי הסיכון למוות כתוצאה מכרייה מלאה בערד לבדה - תחת ההנחה שתושבי כסייפה ואל-פורעה יועברו להתיישב במקום אחר - הוא 6.6 נפטרים ל-10,000 נפטרים במצב רגיל, או במקרה של ערד מדובר על נפטר נוסף כל 9 שנים. בעולם סיכון סביר נחשב כיחס של נפטר נוסף ל-10,000 נפטרים במצב רגיל.

למרות זאת, מבחינתו של חדד, אין שום סיכון בריאותי: "לא הגיוני שאנחנו עובדים במשטח המכרות 60 שנה והעובדים שלנו בריאים ולא קורה להם כלום והפעלה של מכרה במרחק קילומטרים מהעיר מהווה סכנה בריאותית. הרי מה אנחנו מבקשים? בסך הכל מבקשי פיילוט שמלווה ברמה יומיומית על ידי משרד הבריאות". לדבריו, מדובר ב"החלטה פופוליסטית שנועדה לרצות את הארגונים הירוקים. זו החלטה שמוכיחה שהאנשים במרכז מנותקים מהדרום ולא מודעים לחשיבות של המפעלים האלה בנגב. בלעדיהם אין פרנסה לאף אחד".

בעמותת "רוצים לחיות בלי מכרות" המאגדת את תושבי ערד, כסייפה ואל-פורעה המתנגדים לכרייה, מסכמים עד כה את מאבקם בסיפוק: "מסקנתו של פרופ' סאמט ובעקבותיו הכרעתה של שרת הבריאות מאשרות את טענותינו כי עריכתו של ניסוי כרייה במטרה לאמוד את השפעות הכרייה בסביבת הר בריר הסמוך לערד ולישובים אל-פורעה וכסייפה משולל כל בסיס מדעי או מוסרי ואינו יכול לשמש קנה מידה כלשהו להערכת הסיכון מכרייה מלאה של פוספט באזור.

"נזכיר, כי לכריית פוספט השלכות הרסניות על בריאות הציבור, בין היתר בשל פליטת חלקיקים רדיואקטיביים שיש בהם כדי לגרום למחלות נשימתיות שונות ומסוכנות ובכללן סרטן הריאות, סרטן הלוע וסרטן קנה הנשימה. אנו סבורים, כי הכרעתה של שרת הבריאות לשלול את הכרייה בשדה בריר מטעמים של סכנה לבריאות הציבור הינה שקולה וראויה במיוחד בהינתן קיומן של חלופות כרייה אחרות באזורים בהם כורים כיום פוספט ובאזורים אחרים בנגב ובערבה. לדברים אלה מתווספת העובדה כי אישור כרייה באזור הר בריר מחייב פינויים של אלפי תושבים בדוואים מבתיהם והדבר כשלעצמו מהווה צעד בלתי מוסרי ובלתי מידתי.

אנו מקווים כי כעת, משהסכנה הבריאותית בכרייה ברורה וצפויה, יצטרפו יתר גורמי השלטון למסקנה כי אין לאשר את התוכנית לכריית פוספט בשדה בריר וכי התוכנית המפורטת העומדת לדיון בעניין בפני הועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז דרום של משרד הפנים תידחה. בכל מקרה, אנו נמשיך להיאבק על זכותנו לחיות בערד וביישובי הסביבה ללא סיכון בריאותי מכרייה באזור הר בריר ואנו סבורים כי הכרעה על גניזת תוכנית הכרייה תסיר, סוף סוף, את איום הכרייה באזור ותאפשר את העיר שגשוגה של העיר".

תגובת כיל

כיל הגיבה בחריפות להחלטת שרת הבריאות ומסרה כי החברה "תדע להתמודד עם החלטה שכזאת בעיקר באמצעות אלטרנטיבות בחו"ל. כעת על ממשלת ישראל להחליט האם גם הנגב ותושביו יידעו להתמודד עם החלטה שכזאת".

מהחברה נמסר עוד כי "פרופסור סאמט קובע למעשה שלשדה בריר אין כל השפעה מהותית על בריאות תושבי האזור. לפי המחקר של סאמט, שדה בריר לא יגדיל את התחלואה באזור ובמקרה החמור ביותר השפעתו על התחלואה תגיע למקסימום זניח של ב 0.06%. המחקר שולל מכל יסוד את הנתונים עליהם התבסס משרד הבריאות עד היום, שהצביעו על השפעה גדולה פי מאה ממה שקובע פרופ' סאמט. למרות הקביעה הברורה של סאמט, ולמרות הצהרותיה בעבר, שרת הבריאות אינה מבססת את החלטת המשרד על המחקר של סאמט, והיא מעדיפה לקבל החלטה צרה ומצומצמת, לא מאוזנת בעליל וחסרת אחריות ביחס לאינטרס הלאומי והחברתי הכולל של מדינת ישראל בכלל ושל הנגב בפרט".

כמו כן נמסר כי "השרה גרמן מעבירה בעצם את ההחלטה לממשלת ישראל שתצטרך לקבל החלטה מאוזנת ואחראית. אם ממשלת ישראל תנהג על פי העיקרון של גרמן יצטרכו לסגור את כל המפעלים בערים, למנוע תחבורה ציבורית ונסיעת מכוניות, למנוע את ירידת צה"ל לנגב, לאסור על הקמת מרכז הסייבר בבאר שבע, לאסור ייצור אנרגיה ושימוש בה ועוד. החלטה לא לאפשר כרייה בשדה בריר כמוה כהחלטה לסגור את תעשיית הפוספט בישראל תוך אובדן מקור פרנסה של כ 9,000 משפחות".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
הנהלת רותם אמפרט מקובעת מחשבתית ועל הנהלת כי"ל להעיף אותם
נראה שהנהלת רותם אמפרט נגב מנסה להונות את הציבור במסע המלא בפרסומים מגמתיים המסתירים את האמת. הרי כמה מהנקודות: 1. יש אלטרנטיבות למכרה פתוח - בארה״ב, קנדה, פינלנד, מצרים ועוד כורים פוספאטים גם במכרות תת קרקעיים. אם כל כך חשוב להם אז שירדו מהרעיון של כרייה פתוחה. אם ההנהלה של רותם אמפרט נגב אינה מסוגלת להתמודד עם האתגר ביצירתיות על הנהלת כי"ל פשוט להעיף אותם החוצה ולהביא הנהלה יצירתית המסוגלת להשתחרר מהקבעון המחשבתי של ההנהלה הנוכחית. 2. חברות כריית פוספאטים בארה״ב שנתקלו בבעיה דומה התחילו לקנות עופרות פוספאטים מארצות המקיימות כריה פתוחה. מה, חברות אלו אינן יודעות לעשות תחשיב כלכלי? 3.כל המליונים שהם שופכים על חברות ליחסי ציבור לא ייעזרו להם. תושבי ערד לא יהיו שפני נסיון לטובת רותם אמפרט נגב!!! 4. כל הסיפורים שלהם שכריית פוספאטים במכרה פתוח אינה מסוכנת לציבור היא שקר גס המתעלם ומדחיק את העובדה שיש מולקולות אורניום בעופרות ואם אלו מתמקמות בגופנו אנחנו ״זוכים״ במקור של קרינה רדיואקטיבית בגופנו לא רק עד מוות אלא גם אלפי שנים לאחר מכן. קרינה זאת מובילה להווצרות תאי סרטן בגופנו היכולים להתפתח לגידולים סרטניים קטלניים. 5. חברת רותם אמפרט נמצאת כיום בהפסדים בגלל ניהול משאבי אנוש כושל ולא יעיל. 6. כדאי שלא יאיימו עלינו בחיסול כריית הפוספאטים בישראל. אם תחליט כי"ל לסגור את רותם אמפרט נגב יהיו קופצים אחרים על ההזדמנות לקבל את הזכיון, אז שלא ינסו לעשות עלינו רושם בעניין, לא נתפשר על הבריאות של תושבי, ילדי ונכדי ערד וסביבתה!!!!
שרגא קלסון , ערד  |  05.04.14
16.
מכתב לסטפן מעובד רותם
צר לי שזו הדרך שעובד צריך לתקשר עם מנכ"ל החברה שבה הוא עובד , אבל זוהיא אולי הבעיה המרכזית , חוסר תקשורת עם עובדיך , אתה מעל שנה בתפקיד וכל מה שאתה יודע על רותם , אתה יודע מפיהם של קומץ מנהלים שסביבך , אני מצפה שתפתח קשרים בלתי פורמליים עם עובדיך במתקני הייצור בחברה , אחד ממנכלי רותם עשה זאת לפניך ועד היום העובדים הותיקים זוכרים אותו , שמו עמנואל סקל ,תהיה בקשר איתו והוא יספר לך איך היה מגיע לבד ברכבו למפעלי רותם ללא הודעה או ליווי של מנהל המפעל ומבלה משמרת שלמה עם נהג משאית ענק במכרה, או מפעיל בחדר בקרה . אבל לא על זה רציתי לכתוב אלא לאמר לך שאינני זוכר התדרדור כל כך חמורה בין העובדים להנהלה , זה כבר גובל באיבה וחבל מאוד שזה כך , 200 איש ותיקים פרשו בשנה האחרונה מרותם , מה אתה רוצה עוד ?????? להפתעתי הרבה מאוד גיליתי שבקרב חברי העובדים ישנה נחישות ומוטיבציה גבוהה להילחם על מקום עבודתם ויותר מכך על כבודם , כן סטפן כבודם שנרמס בשנה האחרונה באופן קשה וזאת למרות שכבר כמעט חודש 2000 עובדים יושבים בבית ונחושים לחזור בקומה זקופה ושמירה על זכויותיהם וכבודם . יש לך עובדים נהדרים ומסורים לעבודה , אף אחד לא חולק סטפן על כך שחברה צריכה להתייעל , חברת רותם הינה אולי אחת החברות העילות ביותר בנושא זה , אבל הדרך צריכה להיות בשיתוף פעולה , כן סטפן גם אתה צריך לתת דוגמא אישית ולקצץ משכרך הכל כך גבוה , עפ"י תחקיר של "כלכליסט" אתה משתכר פי 59 מהשכר הממוצע של עובדיך , סטפן זה מוגזם , סטפן זה לא מוסרי להופיע בועידה הכלכלית בבא-שבע ולספר כמה קשה לכי"ל , והמשנים שלך (למה יש כל כך הרבה) אחד מטפל באנרגיה , שני בקשר חוץ , שלישי באסטרטגיה וכל אחד מהם גורף 7 מליון שקל בשנה , כולנו קוראים עיתונים וחשופים למספרים , סטפן זוהיא הפקרות . ועכשיו יותר מכל פעם צריך שיתוף פעולה של העובדים וההנהלה בנושא "בריר" חג הפסח בפתח , סטפן , אם השביתה תימשך , זה יהיה מאורע מכונן עבור העובדים , שום פיוס לא יחליק את הסריטה הזו . תתחבר לעובדים , תשמע אותם , הם דוברים אנגלית , צרפתית . ואני יכול להבטיח לך שתתאהב בהם , הם ישירים , כנים ובעיקר חרוצים . אני לא יודע איך עושים זאת , אבל ההתחלה היא החזרה העובדים לעבודה כמה שיותר מוקדם , סטפן הייתי ממשיך אבל אני אדם דתי , ועוד מעט נכנסת השבת , זהו יום שבו אדם יהודי מאמין מתנתק למשך יממנ מהנושאים החומריים ומתמקד בנושאים רוחניים ומשפחתיים . אז סטפן שבת שלום ותחשוב היטב על מה שכתבתי , אפשר לתקן ולהתפייס
עובד רותם  |  04.04.14
15.
מכתב לאדוני ראש הממשלה
העיר ערד שוכבת על אדמה הפולטת גז רדון שהוא גורם מסוכן ביותר לבריאות התושבים. שרת הבריאות מעבירה החלטה כה חשובה לעובדי רותם-אמפרט להכרעתך. בעת שהוחלט להפריט את מפעלי כי"ל נלקחו בחשבון השלכות מהחלטה זו. כעת השרים רוצים לחסל חברות המפרנסות את תושבי הדרום. זה יהיה תגובת שרשרת. נודה להפעיל את כובד משקלך להנחות להתחיל מיד בפיילות בשדה בריר ולמנוע סגירת מפעל רותם אמפרט המפרנס 10,000 משפחות. הירוקים השתלתו על המדינה כי זו הכנסתם ומזה הם מתפרנסים. אבל עובדי הנגב השקיעו את נשמתם ודור ההמשך של ילדיהם נכנסו כדי להמשיך ולפרנס גם משפחות של צעירים שכל בקשתם היא להתפרנס בכבוד. השבוע צפיתי בכלכליסט נאום שר הכלכלה המבשר כי מפעלים גדולים קורסים ועל הנגב לפתוח עסקים קטנים. ריבונו של עולם לאן הגענו עם מחשבות עתידיות מסוג זה ע"י שר בכיר בממשלתך. רק אתה אדוני ראש הממשלה יכול להציל את הנגב עכשיו. מחר יהיה מאוחר מדי!!!! כיל כבר בונה על סגירת רותם אמפרט ולהקים עסק זה בחו"ל.
איציק , באר-שבע  |  04.04.14
לכל התגובות