אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת קרקעות המלח: האם הדין מוצה עם כולם? צילום: אוראל כהן

פרשת קרקעות המלח: האם הדין מוצה עם כולם?

הכרעת הדין במשפט הולילנד חשפה כי רשת הלחצים שהפעיל דני דנקנר לאישור הסכם הקרקעות עם מינהל מקרקעי ישראל חרגה מעבר למנהל לשעבר יעקב אפרתי ואחיינו מאיר רבין. מי הדמויות הנוספות בפרשה?

04.04.2014, 08:13 | תומר גנון

687 עמודי הכרעת הדין במשפט הולילנד מגוללים הרבה יותר מאשר מערכת היחסים המושחתת בין עד המדינה, שמואל דכנר, לבכירים לשעבר בעיריית ירושלים, ולמי שיהפוך לימים לשר התמ"ת ולשר האחראי על מינהל מקרקעי ישראל - אהוד אולמרט. בצל הרשעתו של ראש הממשלה לשעבר, הוסתה תשומת הלב מהפרשה שבעיני רבים הייתה חמורה לא פחות מבחינה ציבורית. פרשה שהוכיחה שמי שיש לו כסף וקשרים יכול לעשות במשאב קרקע ציבורי כבשלו. הכרעת הדין מותירה את התחושה שהדין בפרשה זו לא בהכרח מוצה.

קראו עוד בכלכליסט

באקט סימבולי, פרסם בג"ץ ערב הכרעת הדין את פסק דינו בעתירות שהוגשו לפני עשר שנים נגד הסכם קרקעות המלח, שנחתם בין מנהל מקרקעי ישראל לבין חברת תעשיות המלח שהייתה בשליטת משפחת דנקנר. הסכם שהעניק למשפחה זכויות בניה מפליגות בשווי עשרות מיליוני שקלים תמורה ביטול הסכם חכירה על קרקעות בשימוש תעשייתי בעתלית ובאילת. בג"ץ קבע שנחשפו כשלים בהתנהלות המינהל והמדינה באישור ההסכם.

 

דני דנקנר. השופט הזכיר שני אנשים נוספים שקיבלו ממנו סכומי כסף נדיבים, צילום: עידו ארז, ynet דני דנקנר. השופט הזכיר שני אנשים נוספים שקיבלו ממנו סכומי כסף נדיבים | צילום: עידו ארז, ynet דני דנקנר. השופט הזכיר שני אנשים נוספים שקיבלו ממנו סכומי כסף נדיבים, צילום: עידו ארז, ynet

בהכרעת הדין של השופט דוד רוזן מיום שני נקבע בנוסף שיו"ר חברות המלח, דני דנקנר, העביר כספי שוחד בהיקף של 1.3 מיליון שקל למאכר מאיר רבין, אחיינו של מנהל המינהל דאז יעקב אפרתי, כדי שיניע אותו לסייע באישור הסכם במועצת המינהל. דנקנר ורבין הורשעו במתן וקבלת שוחד. אפרתי זוכה מחמת הספק, למרות שהשופט רוזן דחה את הסבריו על 45 אלף שקל שהופקדו בחשבונו מבלי תיעוד, ובסמיכות למכתב ששלח ליועהמ"ש ובו בקשה לאשר את ההסכם.

צריך להבין מה קרה כאן: המינהל רצה לפתח פרויקטים של דיור על הקרקעות, ומשפחת דנקנר רצתה לגזור מזה קופן שמן. דני דנקנר היה מוכן לעשות כל מה שאפשר כדי לאשר את ההסכם. וחקירת המשטרה בפרשת הולילנד, כך הכרעת הדין, חשפה כי רשת הלחצים שהפעיל חרגה מעבר לציר רבין-אפרתי.

100 אלף דולר למקורב לליכוד

 

כבר במהלך הדיונים דיבר השופט רוזן על תחושת הגועל שאחזה בו כששמע את העדויות על הכספים ששפך דנקנר על מכריו של זה ועל מקורביו של ההוא, כדי שיסיעו לו לאשר את ההסכם. רוזן הזכיר בהכרעת הדין שני אנשים נוספים שקיבלו מדנקנר סכומי כסף נדיבים כדי לנסות לקדם את ההסכם. האחד הוא דודו של רבין, פעיל הליכוד רו"ח שלמה בן עמרה, שהוא כוכב פרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה שממנה זוכה צחי הנגבי. בן עמרה, על פי עדותו שלו, קיבל 100 אלף דולר מדנקנר. גם דנקנר בעצמו אישר שנתן לו 100 אלף דולר. על מה? גם דנקנר אומר שעל כלום.

בן עמרה העיד על התמורה שנתן. מסמך שחיבר לטענתו עבור עד המדינה, שמואל דכנר, שסוקר את שווי הקרקעות. רוזן ביטל את ההסבר וכתב בהכרעת הדין שבן עמרה "גמר בדעתו שלא להעיד אמת בבית המשפט". ורוזן קבע משהו חמור מכך: "מכל שאמרתי בעניינו של בן עמרה ניתן, בזהירות רבה, לסכם כי הכספים שהועברו על ידי דנקנר לבן עמרה אינם דווקא בבחינת כספים לגיטימיים". ועכשיו השאלה, שגם רוזן בעצמו שאל במהלך המשפט: למה בן עמרה לא עמד לדין כמו רבין?

רוזן כתב בהכרעת הדין שלדנקנר סיפרו שבן עמרה מכיר את שר האוצר דאז בנימין נתניהו, את סילבן שלום, את אהוד אולמרט. רבין עצמו העיד שבן עמרה קיבל גם ממנו עוד 250 אלף שקל כדי לעשות עבודת לובינג. בין היתר, טען, כדי לנסות להשיג את חתימתו של שר האוצר דאז. נזכיר כי "כלכליסט" חשף לפני כשנה וחצי עותק של הסכם הקרקעות שעליו חתום שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, על אף שהמדינה טענה שההסכם הזה מעולם לא נחתם.

50 אלף דולר לשיחת טלפון

 

ויש אדם נוסף שקיבל מדנקנר כסף כדי לסייע בקידום ההסכם. ח"כ לשעבר מיכה גולדמן קיבל ממנו 50 אלף דולר. על מה? גולדמן טען שכדי שיסדר לו פגישה עם יו"ר קק"ל דאז, יחיאל לקט, שהתנגד להסכם קרקעות המלח. לקט העיד בבית המשפט שהיה פוגש את דנקנר גם אם גולדמן לא היה מצלצל אליו ומבקש פגישה.

"הדעת אינה נותנת כי מיכה גולדמן זכה לשכר של 50 אלף דולר עבור הסדרת פגישה עם לקט", כתב רוזן. הוא הוסיף כי: "התמונה שנצטיירה לפני מצביעה כי מיכה גולדמן זכה בתמורה נאה זו נוכח המטלה שהוטלה עליו על ידי דנקנר, מטלה שאינה דווקא קביעת פגישה עם לקט. ובכך זיל גמור". 50 אלף דולר לשיחת טלפון. מה חשבה הפרקליטות, שואל רוזן, כששמעה את גולדמן מספר את זה?

תגיות