אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"חות 2013 מסכנים חלוקת הדיבידנד באלקטרה צריכה צילום: אוראל כהן

דו"חות 2013 מסכנים חלוקת הדיבידנד באלקטרה צריכה

המנכ"ל יקי ודמני עוזב אחרי הפסד של 29 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2013. השאלה כעת היא מתי נודע לדירקטוריון על ההרעה במצב החברה

06.04.2014, 07:58 | יניב רחימי

יקי ודמני מתפטר מתפקידו כמנכ"ל אלקטרה צריכהאחרי שבע שנים, והותיר אחריו חלוקת דיבידנד שנויה במחלוקת. התפטרותו של ודמני הסתכמה בהודעה לקונית של אלקטרה צריכה שבשליטת (60%) אלקו של גרשון זלקינד, שלא פירטה את הסיבה להתפטרות או את המועד שבו יסיים ודמני את תפקידו. לא מן הנמנע שהתוצאות המאכזבות של אלקטרה צריכה ברבעון הרביעי של 2013 שפורסמו בסוף השבוע, עם הפסד של 29 מיליון שקל, הן אלו שעמדו מאחורי התפטרותו של ודמני.

קראו עוד בכלכליסט

יתרת רווחים שלילית

 

ב־20 בינואר השנה החליט דירקטוריון אלקטרה צריכה על חלוקת דיבידנד של 40 מיליון שקל על בסיס דו"חות הרבעון השלישי של 2013, שלפיהם יתרת הרווחים הראויים לחלוקה הסתכמה ב־40.9 מיליון שקל. חלוקת הדיבידנד בוצעה ב־10 בפברואר. ההפסד שנרשם ברבעון הרביעי הקטין את יתרת הרווחים הראויים לחלוקה בגובה ההפסד. בהתחשב בחלוקת הדיבידנד שבוצעה בפברואר, ומבלי להביא בחשבון את תוצאות הרבעון הראשון של 2014, יתרת הרווחים הראויים לחלוקה של אלקטרה צריכה שלילית, ועומדת על מינוס 28.3 מיליון שקל. לו ההחלטה על חלוקת הדיבידנד היתה נעשית בסוף מרץ, ניתן היה לחלק פחות מ־12 מיליון שקל, וחלוקה של 40 מיליון שקל היתה נחשבת לאסורה.

על חשיבותו של הדיבידנד ניתן אולי ללמוד מהנתון הבא. אלקו מחזיקה באלקטרה צריכה באמצעות החברה־הבת (100%) איליאסי, שיתרת ההלוואות הבנקאיות שלה בסוף 2013 הסתכמה ב־172 מיליון שקל. בדו"ח השנתי של אלקו צוין שבמרץ, לאחר חלוקת הדיבידנד, הבנקים המממנים את איליאסי אישרו את ביטול השעבוד הקיים לטובתם על מניות אלקטרה מוצרי צריכה.

התקדים של אי.די.בי

 

על הבעייתיות לכאורה של חלוקת הדיבידנד באלקטרה ניתן ללמוד מקבוצת אי.די.ביבנובמבר 2013 אישרה השופטת רות רונן תביעה נגזרת נגד אי.די.בי פתוח שהוגשה על ידי עו"ד רונן להב. רונן קבעה שבעת החלטה על חלוקת דיבידנד, על הדירקטורים להתייחס לאירועים שכבר אירעו בעבר ולהשלכה הידועה שלהם על המצב החשבונאי של החברה, ובכך דחתה את עמדתה של אי.די.בי פתוח שלפיה מבחן הרווח לחלוקת דיבידנד הוא חשבונאי וצופה פני עבר.

גרשון זלקינד, צילום: אוראל כהן גרשון זלקינד | צילום: אוראל כהן גרשון זלקינד, צילום: אוראל כהן

במקרה של אי.די.בי, היה ברור מעל לכל צל של ספק שהדירקטורים ידעו היטב במעמד ההחלטה על חלוקת הדיבידנד שאי.די.בי פתוח עומדת לעבור ליתרת רווחים שלילית. האם הדירקטורים של אלקטרה צריכה ידעו על ההפסד הצפוי ברבעון הרביעי בשעה שהדיבידנד חולק או בעת שקיבלו את ההחלטה על חלוקת הדיבידנד ב־20 בינואר? שאלה זו נותרה פתוחה.

הדיבידנד המיוחד מתרחק

 

במקרה של אלקטרה, ההרעה במצבה צפויה להערים קשיים על בקשתה של החברה מבית המשפט לאישור חלוקת דיבידנד, שאינה עומדת במבחן הרווח. בבקשה שהוגשה בסוף 2013 דובר על דיבידנד בהיקף של 150 מיליון שקל, אך לאחר חלוקת דיבידנד של 40 מיליון שקל הופחת הסכום ל־110 מיליון שקל. בקשתה זו של אלקטרה טורפדה על ידי כונס הנכסים הרשמי, והנהלת אלקטרה מנסה עדיין להביא לאישורה.

תגובתו של יקי ודמני: "ההתפטרות אינה קשורה לתוצאות הרבעון האחרון". מאלקו ומאלקטרה מוצרי צריכה לא נמסרה תגובה.

תגיות