אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וודסייד נפגשה עם משה אשר לדון בעסקת לווייתן

בלעדי לכלכליסט

וודסייד נפגשה עם משה אשר לדון בעסקת לווייתן

מנהל רשות המסים נועד עם ענקית האנרגיה האוסטרלית כדי ללבן את חילוקי הדעות על היקפי המס שעליה לשלם, לאחר שתרכוש 25% ממאגר הגז לווייתן

07.04.2014, 06:51 | ליאור גוטמן

מנהל רשות המסים משה אשר נפגש אתמול עם נציגי וודסייד במטרה לסכם מתווה מס לעסקת לווייתן. כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת העסקה ענקית האנרגיה האוסטרלית מבקשת לרכוש מדלק, נובל אנרג'י ורציו 25% ממאגר לווייתן תמורת כ־2.7 מיליארד שקל. הפגישה בין הצדדים נערכה על רקע ביטול טקס החתימה על העסקה ברגע האחרון לפני כשבועיים בשל חוסר הסכמה על היקף המס שתשלם וודסייד למדינת ישראל על חלקה בבעלות המאגר.

קראו עוד בכלכליסט

עד כה, היו אלה סמנכ"לי רשות המסים ערן יעקב ואהרון ליאור, שניהלו את רוב השיחות מול וודסייד. הפגישה המורחבת אתמול נועדה לשדר את רצינות הכוונות של אנשי הרשות "לסיים את ההליך", כלשון אחד מהם.

"פער שלא הולכים עליו לרב"

על פי ההערכות בענף האנרגיה, רשות המסים תגיע למתווה מיסוי מוסכם מול האוסטרלים שמשמעו פחת מואץ על השקעות במאגר (קיצור תקופת ההכרה בפחת על השקעותיה כהוצאה) על פני תקופה של 14-9 שנה במקום 25–30 שנה שדרשה הרשות במקור, ו־0–3 שנים, שדרשה וודסייד. להערכת בכיר בדלק, הפערים בין המדינה לאוסטרלים נעים סביב 120–150 מיליון שקל, היקף ש"לא הולכים בגללו לרב", כלשונו.

מנהל רשות המסים, משה אשר. כוונות רציניות מנהל רשות המסים, משה אשר. כוונות רציניות מנהל רשות המסים, משה אשר. כוונות רציניות

למרות ההתקדמות במגעים, החתימה הרשמית על חוזה הרכישה תתקיים ככל הנראה רק אחרי פסח, היות שמסתמן כי הצדדים לא יספיקו ללבן את סוגיות המס עד לתחילת שבוע הבא, אז יצאו משרדי הממשלה לחופשה של כשבועיים. על פי תקנות המס, חתימת העסקה תחייב את המוכרות במס רווחי הון בגובה 26.5%, כלומר קרוב ל־720 מיליון דולר.

תגובות אדישות לפרסומים

בתוך כך, שוק ההון הגיב אתמול באדישות לדיווחים השונים בכלי התקשורת, שלפיהם נפח הגז במאגר לווייתן קטן בעד 10% מהדיווחים שפורסמו בידי השותפות שמחזיקות בו, כאשר מקור ההערכה החדשה יוחס לחברת SGS, שנשכרה על ידי משרד האנרגיה כדי לאמוד את שווי המאגרים.

בימים כתיקונם ידיעה על רמאות לכאורה של שותפות לווייתן מול רשות ניירות ערך או של נובל אנרג'י מול הנסדא"ק, היתה מפילה את המניה בעשרות אחוזים. אולם אתמול יחידת ההשתתפות של אבנר ודלק קידוחים סיימה את יום המסחר דווקא בעלייה של כאחוז, ואילו זאת של רציו רשמה ירידה מזערית של כ־0.4%.

 , צילום: אלבטרוס צילום: אלבטרוס  , צילום: אלבטרוס

הסיבה לכך היא שאחד מבנקי ההשקעות הזרים הבחין כי הדיווח לא כלל תאריך ייחוס לממצאי SGS. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הפרסומים התבססו על נתוני 2012, אז היה ידוע שמאגר לווייתן מכיל 16 טריליון רגל מעוקב (TCF) של גז, ואילו ההערכה של SGS עמדה על 14.5 TCF בלבד - פער של 10%. אולם ניתן להסביר את הפערים בכך ששיטת המדידה של כל גוף היא שונה.

הבעיה החמורה יותר בהסתמכות על הערכת SGS, היא שמאז שהיא התבצעה, נערכו קידוחי אימות נוספים שלא נכללו בהערכת SGS, כך שהיא כבר אינה רלוונטית. ההערכות החדשות של נובל אנרג'י האמריקאית עומדות כיום כבר על כ־19 TCF . בכירים במשרד האנרגיה הזדרזו לשלול אתמול את הדיווח, והחברות ששותפות במאגר פרסמו הודעת הכחשה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מוכרים את המדינה בנזיד עדשים
אם ביבי היה יכול היה מוכר חתיכות מהר הבית לכל המרבה במחיר. מחר נצטרך את הגז הזה כדי לשמור על בטחון המדינה? אין בעיה - נקנה אותו מרוסיה או סעודיה או איראן. אצל מי אתם חושבים שנמצאים עתודות הגז של העולם? ארה"ב לא רוצה לייצא את הגז שלה ובצדק מבחינתם, יש להם יותר שכל מאשר לקבל היום 720 מיליון דולר ולשלם מחר 200 מיליארד דולר.
שי  |  07.04.14
3.
רוצים או לא רוצים. על ממשלת ישראל להחליט. לא רוצים, לא צריך
פיטר קולמן לא הגיע כי הוא חלק ממשלחת אוסטרלית ליפן, דרום קוריאה, סין. ר"מ טוני אסוט מבקר כדי לנהל שיחות כלכליות חשובות. בין היתר סביב לייצוא LNG אוסטרלי של $15 מיליארד בשנה. בישראל מעוניינים בידע, נסיון, כסף האוסטרלים, בסדר. לא רוצים? לא צריך
פול  |  07.04.14
לכל התגובות