אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

סמנכ"ל שפיר הנדסה: "אם המחירים יירדו בבת אחת הקבלנים והבנקים יקרסו"

גד גרשון אמר את הדברים בפאנל בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט". מנכ"ל סולל בונה, ירון קריסי: "יש לנו רצון לבנות דירה עד 1.6 מיליון ש', אבל אין את מספר הפועלים שמסוגל להרים את המטרה שהציבה הממשלה"

08.04.2014, 12:58 | עינת פז-פרנקל
'איך בונים דירה שעלותה עד 1.6 מיליון שקל, על מנת שתעמוד בקריטריונים של הטבת מע"מ אפס?' זו השאלה שעמדה במוקד פאנל קבלנים שערכה סופי שולמן, עורכת שוק ההון של כלכליסט, בוועידת הנדל"ן של כלכליסט. הדיון נסוב על תכניתו של שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור של הממשלה יאיר לפיד, להעניק מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירות לראשונה, במקום מע"מ בשיעור 18%, מה שעשוי להוזיל את מחיר הדירה בעשרות אלפי שקלים.

קראו עוד בכלכליסט

בדיון השתתפו שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד השיכון; ירון קריסי, מנכ"ל שיכון ובינוי סולל בונה תשתיות; גד גרשון, סמנכ"ל ייזום ותכנון נדל"ן בשפיר הנדסה; אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים של תל אביב ובת ים; ושאול דנקור, מנכ"ל מנרב הנדסה.

לדברי שאל דנקור: "פטנט פשוט זה עובדים זרים לבניין. חסרים פועלים זרים. היום פועל סיני לא קם בבוקר בלי 1,000 שקל נטו ליום, הסיני מרוויח 25-30 אלף שקל לחודש, ואין לו שום בעיה לקנות דירה, כמו שיש לזוגות הצעירים הישראלים. 15% מעלויות הבנייה יוזלו אם יביאו עובדים זרים, אפילו לפני שמע"מ אפס יעבור בחקיקה".

מימין: ,גד גרשון, אלי רוזנטל, שלמה בן אליהו, ירון קריסי, שאול דנקור וסופי שולמן, צילום: ענר גרין מימין: ,גד גרשון, אלי רוזנטל, שלמה בן אליהו, ירון קריסי, שאול דנקור וסופי שולמן | צילום: ענר גרין מימין: ,גד גרשון, אלי רוזנטל, שלמה בן אליהו, ירון קריסי, שאול דנקור וסופי שולמן, צילום: ענר גרין

ירון קריסי: "יש לנו רצון לבנות דירה עד 1.6 מיליון שקל, אבל לא הרבה חברות מסוגלות לעמוד בהיקפים של עשרות אלפי דירות שדורשת הממשלה. אין יכולת מבחינת עובדים. כל עבודה אני בורר אם יש לי מספיק עובדים לעמוד בדרישות הזמן והאיכות. אין את מספר הפועלים שמסוגל להרים את המטרה הזו שהציבה הממשלה, ולכן זה בלתי אפשרי".

אלי רוזנטל: "בעשור האחרון עלויות הרגולציה עלו ב-200 אלף שקל. זו עליית מחיר של דירה, שקרתה בשל תקנות ודרישות בתחום הבינוי: ממ"דים, חיפויים, חניות וכדומה. הקבלנים נאלצים לשלם יותר בעקבות הרגולציה. צריך להקל ברגולציה מבלי להקל בבטיחות, ואפשר לבטל תקנים שאינם נחוצים, ולהוזיל את מחירי הדירות".

גד גרשון אמר כי: "שחרור חסמים יוביל לבניית דירות רבות יותר. גם תכניות מע"מ וגם מחיר מטרה יעזרו. קראו לזה פעם מחיר למשתכן, לא המציאו שום דבר חדש. זה דבר פנטסטי, הביא מאות יחידות דיור במחירים נקובים. יש סטנדרט לא גבוה, לא צריך ויטרינה עם פתיחה של חמישה מטרים. חיפויי אבן הם יקרים מאד".

שלמה בן אליהו: "רוב המידע שנמסר פה לא מכין את השוק. השוק צריך לדעת איך להתנהג בעקבות ההחלטות החדשות. גם הבנקים והתאחדות בוני הארץ. לפי החלטת הממשלה, אנשים שיחתמו היום על הסכם לרכישת דירה לא יקבלו את החזר המע"מ. בחקיקה אולי יחילו זאת רטרו אקטיבית, אבל אם אתם שואלים אותי, מי שקונה עכשיו, בטוח לא יקבלו את ההטבה". בן אליהו הוסיף: "הגג הוא לא 1.6 מיליון שקל. זו טעות. הגג הארצי הוא 1.6 מיליון שקל. אבל בשכונה שבה מחירי דירות 4 חדרים בראש העין הם 1.2 מיליון שקל, המחיר שם יהיה קבוע – במסגרת מחיר מטרה – יהיה מחיר גג בכל שכונה. כדי שהקבלנים לא יגבו יותר. חוסר הוודאות יתבהר בנושא המע"מ כשיתוקננו תקנות המע"מ. להגיד לזוג צעיר אתה זכאי להטבת מע"מ אפס, זה לא נכון. אין לנו עדיין החלטה מגובשת על הקריטריונים לזכאות".  לגבי ראש העין, יצוין כי עדיין לא ברור האם בראש העין תוחל תכנית הפיקוח על מחירי הדירות "מחיר מטרה", שכן בעיר ישווקו אלפי יחידות דיור במסגרת הסכמי הגג, עם מימון של המדינה לתשתיות.

בהמשך הדיון, אמר קריסי: "מחיר כוח האדם הניהולי בבנייה עלה ב-30% בשנים האחרונות. צריך שבע שנים של הכשרה כדי להיות מנהל עבודה, ואם לא ישתנו רגולציות, זה רק יקשה עוד יותר".

אלי רוזנטל הוסיף כי: "כמו שהממשלה נחושה מאד להוריד את המחירים, אם היא תהיה נחושה להתייחס לבעיות השונות ולעשות תכנית חירום לחמש שנים, לשלש את מספר העובדים הזרים, להוריד את הרגולציה - אפשר מחר בבוקר להוריד את מחיר הדירות".

גרשון אמר בתגובה לכך כי: "יקרסו קבלנים, בנקים, אם המחירים יירדו בבת אחת. צריך להוציא פרויקטים עם הרבה מחשבה באזורי ביקוש".

הדיון על בניית דירות במחירים נמוכים מ-1.6 מיליון שקל, מעניין לא רק בהקשר של עלויות הביצוע, אלא גם בהקשר של ערכי הקרקע, שגבוהים במרכז. מבדיקת "כלכליסט" שפורסמה לאחרונה, עלה כי 40% מהדירות החדשות שנמכרו בשנה שעברה היו יקרות מהמחיר המרבי לדירות שהיו מזכות את רוכשיהן בהטבת המע"מ לרוכשי דירה ראשונה. כלומר, הן נמכרו ביותר מ־1.6 מיליון שקל. בנוסף, רוב הדירות שנמכרו ולא עומדות בתנאי הטבת המע"מ נמצאות באזורי הביקוש בערי המרכז. עם זאת, רוב הדירות שנמכרו במחיר הנמוך מ־1.6 מיליון שקל היו בפריפריה.

בתל אביב ובחולון רק 16% מהדירות החדשות שנמכרו בשנה שעברה היו זכאיות להטבה: בבת ים 21%, ברמת השרון 3%, בהרצליה 7%, ברעננה 10% ובכפר סבא 5%. העיר היחידה עם אחוזי זכאות גבוהים במרכז היא ראש העין, שבה החל לאחרונה שיווק של כ־15 אלף יחידות דיור חדשות.

החיסרון של הטבת המע"מ נובע גם מהעובדה העגומה ששוק הדירות החדשות בישראל מבוסס ברובו המכריע על דירות יקרות של 4, 5 ו־6 חדרים. דירות 4 חדרים הן אמנם המוצר הפופולרי ביותר בשוק הנדל"ן למגורים בישראל, אך הכמות המצרפית של דירות בנות 5 ו־6 חדרים שנבנות כיום גדולה מכמות הדירות בנות 4 חדרים שנמצאות בבנייה. 42% מהתחלות הבנייה בשנה שעברה היו של דירות 4 חדרים, בעוד 53% מהתחלות הבנייה היו של דירות 5–6 חדרים.

ממספרים אלה עולה כי 95% מהדירות החדשות שנבנות בישראל הן בנות 4–6 חדרים ורק 5% מהבנייה היא של דירות בנות 3 חדרים ופחות. בהתחשב בכך, גם מי שירצה לקנות דירה קטנה וזולה במרכז, עד הרף המקסימלי לקבלת ההטבה, יתקשה למצוא כזו.

יצוין כי, יותר ממחצית מהביקוש לדירות בארץ מתרכזת במחוזות המרכז, תל אביב וירושלים. ב־2013 הסתכם הביקוש לדירות במחוזות אלה ב־22.7 אלף, כ־53% מהכמות המבוקשת הכוללת של דירות שעמדה על 43.1 אלף יחידות דיור. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הערים המבוקשות ביותר הן ירושלים, תל אביב, פתח תקווה, נתניה, רחובות, באר שבע וראשון לציון - כמעט כולן באזורי הביקוש במרכז הארץ, ובמרביתן יש שיעור נמוך יחסית של דירות חדשות שעומדות בקריטריון המחיר להטבה.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
לכל הצעירים- אם לא תמשיכו לשלם חצי מיליון שקל יותר על כל דירה, אז העשירים יסבלו!!
הקבלנים, היזמים, והבנקאים השמנמנים, חייבים להמשיך לקבל סכומי עתק מכם אחרת הרווחים שלהם ירדו וחלק מהם אפילו יפסידו כסף!! הם רק יודעים לקחת עמלה על הסיכון שלהם בביזנס, או מה שהם קוראים רווח יזמי, עבור הסיכון שלהם. אבל כשהסיכון מתממש הם רצים לממשלה שתרחם עליהם. והממשלה תמשיך להסביר לכם שאתם חייבים לשלם עוד חצי מיליון שקל על כל דירה, ביחס למה שהיה נהוג לפני 2008, ואם לא תשתעבדו כלכלית כך, אז העשירים יסבלו חס וחלילה!
המסביר  |  08.04.14
10.
כאילו הבנקים לא גורפים רווחים של מאות מיליונים כל שנה
והם לא יקרסו יש להם רזרבות ענקיות, ורווחים של מאות מליונים כל שנה מה כבר יקרה ?!?!? הכסף ישאר קצת אצלנו לשם שינוי!?!?! שיפסיקו לחגוג על הגב שלנו ושר הכלכלה יוציא את האצבע מהתחת ויתחיל להיכנס בהם ממה הוא מפחד? שיסגרו לו את החשבון בנק? המצב כבר לא יכול להיות יותר גרוע ממה שהוא עכשיו...
אסף , המרכז  |  08.04.14
לכל התגובות