אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזנקות בלי תוצאות: לאיזה כיוון הולכות חברות הביומד? צילום: shutterstock

מזנקות בלי תוצאות: לאיזה כיוון הולכות חברות הביומד?

חברות הביומד פרחו ב־2013. המדד השיג תשואה של 30%, חמש חברות יצאו להנפקות מעבר לים ועניין המשקיעים גבר. אך מסתבר שהחברות המובילות עדיין נמצאות בתחילת דרכן. חלק מפסידות, חלק מציגות רווחים זניחים ורובן יזדקקו להשקעות כספיות נוספות

09.04.2014, 08:19 | ניר צליק

שנת 2013 היתה אחת השנים הטובות לתעשיית הביומד הישראלית. התשואה שסיפק מדד הביומד בשנה זו עמדה על 30% לעומת תשואה של 10% למדד ת"א־25.

הפריחה בביומד לא נעלמה גם מעיניהם של המשקיעים האמריקאים. כמה חברות ישראליות יצאו לבורסות שמעבר לים, דוגמת קמהדע, אנזימוטק, מזור רובוטיקה, אבוג'ן, כן־פייט ומדיוונד (שהנפיקה ב־2014), וחברות ביומד נוספות, דוגמת ביובלאסט ונוירודרם, צפויות לבצע הנפקה גם כן בשנה הקרובה.

אך מבט על התוצאות הכספיות של החברות במדד הביוטק הישראלי מגלה כי מרביתן עדיין נמצאות בשלב מוקדם מאוד בפעילותן. 19 חברות מתוך 22 במדד רשמו הפסדים, כשכלל החברות ביחד הפסידו 1.06 מיליארד שקל.

קמהדע מחכה לתוצאות

החברה המשמעותית ביותר שנוספה למדד הביוטק השנה היא אופקו, שבראשה עומד היו"ר פיליפ פרוסט, שמכהן גם כיו"ר טבע. אופקו נוספה למסחר אחרי שרכשה את פרולור לפי שווי של 480 מיליון דולר בעסקת החלפת מניות. שווי השוק הנוכחי של אופקו עומד על 13 מיליארד שקל, והיא החברה הגדולה ביותר במדד. בתחילת 2013 אופקו רכשה את חברת Cytochroma המפתחת את התרופה Rayaldy תמורת מניות אופקו בשווי 147 מיליון דולר (בעת השלמת העסקה). בנוסף, אופקו התחייבה לתשלומים נוספים של עד 190 מיליון דולר כתלות בעמידה באבני דרך.

לאופקו יש זכות לשלם סכומים אלו באמצעות הנפקת מניות אופקו. Rayaldy היא התרופה בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר של אופקו מבין התרופות שבפיתוחה. התרופה פועלת לשחרור מבוקר של ויטמין D המיועד לטיפול בחולי אי־ספיקת כליות כרונית, בשלבים 3 ו־4 של המחלה, עם רמה גבוהה של הורמון PTH. תוצאות הניסויים צפויות להתפרסם באמצע 2014. רמת המובהקות הגבוהה מאוד שהתקבלה בניסוי שלב 2 בכמות ויטמין D בדם ובירידה בהורמון PTH מבהירה שגם בניסויי שלב 3 צפויות תוצאות דומות.

"לפי התוצאות של הניסוי לוויטמין D", אומר אורי הרשקוביץ, שותף מנהל בקרן ספרה, "ניתן יהיה להעריך האם התרופה תצליח להתמודד מול ויטמין D גנרי שכבר נמכר בשוק".

כמחצית מ־8 מיליון החולים באי־ספיקת כליות בשלבים 3 ו־4 בארה"ב סובלים מעודף ב־PTH וממחסור בוויטמין D, ואופקו מעריכה את נתח שוק זה ב־12 מיליארד דולר בשנה. החברה מקווה להגיש את התרופה לאישור לשיווק בארה"ב ב־2015. אופקו רשמה הכנסות של 96.5 מיליון דולר ב־2013 לעומת 47 מיליון דולר ב־2012, וההפסד הסתכם ב־117.3 מיליון דולר לעומת 29.7 מיליון דולר ב־2012.

חברת קמהדע צפויה גם להכות גלים השנה. החברה נוסדה בתחילת שנות התשעים, ועסקה בפיתוח של חומרי גלם לתרופות כימיות. מאז שינתה החברה את האסטרטגיה העסקית שלה, וכיום היא קרובה לשיווק תרופת מקור ביולוגית כחול־לבן באירופה ובארה"ב לטיפול בנפחת תורשתית. מדובר במחלה כרונית המתבטאת במחסור מולד של חלבון מסוג ATT. המוצר של קמהדע מבוסס על הפקת ATT מהחלק הנוזלי של הדם (פלסמה) והחדרתו לחולה באמצעות עירוי.

קמהדע מפתחת תרופת ATT הניתנת באמצעות משאף (אינהלציה), ושם היא עשויה לגזור את הקופון על שנים של השקעה בתשתית ופיתוח. לתרופה באינהלציה פוטנציאל מכירות רב מאחר שהיא עשויה להקל מאוד על החולים המטופלים כיום רק באמצעות עירוי. לעת עתה, מפיקה החברה את הכנסותיה מהסכם השיווק שחתמה עם חברת התרופות האמריקאית בקסטר על התרופה בעירוי. ב־2013 רשמה החברה הכנסות של 70.6 מיליון דולר לעומת 72.7 מיליון דולר ב־2012. הרווח הנקי הסתכם ב־443 אלף דולר לעומת 260 אלף דולר ב־2012.

 

כת"ב רוצה למכור

כלל ביוטכנולוגיה (כת"ב), חברת ההשקעה בביומד הנשלטת על ידי לן בלווטניק, החלה בחודשים האחרונים במסע של הצפת ערך. מדיוונד, החברה־הבת, המפתחת תרופה לכוויות, השלימה הנפקה בנאסד"ק לפי שווי של 285 מיליון דולר. כת"ב גם מנהלת מגעים למכירתה של אנדרומדה, שמפתחת תרופה לחולי סוכרת, לפי שווי של מאות מיליוני דולרים. שווי העסקה תלוי בפיתוח המוצר ובהיקפי המכירות שאליהם תגיע אנדרומדה. בנוסף, לפני כחודש החלה כת"ב בצעדים למכירתה של גמידה סל, שבה היא מחזיקה ב־22%. גמידה סל, המפתחת מוצרים המבוססים על דם טבורי להרביית תאי גזע בדם, צפויה להימכר לפי שווי של עד 600 מיליון דולר.

הזרוע האחרונה של כת"ב היא קיורטק, המפתחת נוגדן לטיפול בסרטן. חברה זו השלימה כמה ניסויי שלב 2 בכמה סוגים של סרטן, עם תוצאות מעורבות. המשך הפיתוח של קיורטק ידרוש השקעת הון גדולה, וסביר להניח שכת"ב מחפשת לצרף משקיע. את 2013 סיימה כת"ב עם הפסד של 151.6 מיליון שקל לעומת הפסד של 93.6 מיליון שקל ב־2012, וללא הכנסות מהותיות.

פרוטליקס, שפיתחה תרופה לחולי הגושה המבוססת על תאי גזר, נמצאת בצומת דרכים. במהלך 2013 חתמה החברה על הסכם עם משרד הבריאות הברזילאי שלפיו היא תעביר לו טכנולוגיות לייצור התרופה. במקביל חברת פיוקרוז התחייבה לרכוש את התרופה ב־40 מיליון דולר לפחות במהלך השנתיים הראשונות ולאחר מכן בהיקף של 40 מיליון דולר לשנה.

אך הצלחתה של פרוטליקס תלויה ביכולתה לחדור לארה"ב, בעזרת ההסכם שחתמה עם חברת התרופות האמריקאית פייזר. עד כה לא הצליח שיתוף הפעולה של החברות לייצר הכנסות משמעותיות. את 2013 סיימה פרוטליקס עם הכנסות של 10.5 מיליון דולר לעומת 34.9 מיליון דולר ב־2012. ההפסד הנקי הסתכם ב־27.8 מיליון דולר לעומת הפסד של 11.6 מיליון דולר ב־2012.

בחישוב מהיר: חברות הביומד אמנם הצליחו למשוך את עניין המשקיעים, אך נכון לכרגע הן לא מצליחות להציג רווחים משמעותיים.

דוד צור מנכ"ל קמהדע, צילום: תומי הרפז דוד צור מנכ"ל קמהדע | צילום: תומי הרפז דוד צור מנכ"ל קמהדע, צילום: תומי הרפז

תגיות