אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציגי האוצר, ההסתדרות ותעש חתמו על הסכם פרישת עובדים במפעל צילום: עמית שעל

פרסום ראשון

נציגי האוצר, ההסתדרות ותעש חתמו על הסכם פרישת עובדים במפעל

ההסכם יפתור את הבעיה המרכזית של החברה, עודף כוח אדם, כשבפועל יחלו במאי הקרוב לפי הערכות האוצר לפרוש עובדים מהחברה בקצב של 80-100 עובדים כל חודש

09.04.2014, 20:50 | גיל קליאן
נציגי האוצר, רשות החברות, תעש וההסתדרות חתמו הערב (ד') על הסכם פרישת העובדים בתעש – שהיה האחת המשוכות העיקריות בהליך ההפרטה של החברה. ההסכם יפתור את הבעיה המרכזית של החברה, עודף כוח אדם, כשבפועל יחלו במאי הקרוב לפי הערכות האוצר לפרוש עובדים מהחברה בקצב של 80-100 עובדים כל חודש.

קראו עוד בכלכליסט

שר הביטחון, משה יעלון; יו"ר תעש, אודי אדם ומנכ"ל תעש אבי פלדר שר הביטחון, משה יעלון; יו"ר תעש, אודי אדם ומנכ"ל תעש אבי פלדר שר הביטחון, משה יעלון; יו"ר תעש, אודי אדם ומנכ"ל תעש אבי פלדר

בסך הכל יפרשו מהחברה עד ההפרטה 1,170 עובדים, ו-380 יעברו מהחברה לחברה ממשלתית חדשה, בשם תומר, שתרכז את הפעילויות המסווגות של תעש (חטיבות גבעון וסלבין כיום) תחת משרד הביטחון. עלויות הפרישה יעמדו כמתוכנן על 1.2-1.3 מיליון שקל לעובד. במקביל, צופה המדינה כי תזרים בשנתיים הקרובות עוד 400-600 מיליון שקל לחברה למימון פעילותה השוטפת, וכן 120 מיליון שקל למימון ההפרדה בין מתקני תעש למתקני תומר.

החשבון הכולל למשלם המסים מההליך צפוי לעמוד על כ-2.2 מיליארד שקל, אך מדובר בחשבון "זול" יחסית כאשר לוקחים בחשבון כי המדינה מזרימה כיום מאות מיליוני שקלים לכיסוי הגרעונות השוטפים של החברה ולהבטיח את תשלום המשכורות לכ-3,500 העובדים שמועסקים בחברה כיום. עד כה הזרימה המדינה 2.7 מיליארד שקל לחברה בהלוואות שיימחקו כחלק מהתהליך, וכך עלות התמיכות בתעש יחד עם עלויות הפרטה צפויות לעמוד על כ-5 מיליארד שקל למשלם המיסים.

מבחינת לוחות הזמנים, אם החתימה תעבור בצורה חלקה ותחל פרישת העובדים, יהיה זה מהלך ראשון לקראת מכירת החברה. בכוונת המדינה למכור את כל מניותיה בתעש, כאשר הצפי הוא ששנה מיום חתימת ההסכמים ייצא מכרז למכירת החברה למשקיע או קבוצת משקיעים פרטיים. בשוק ישנם כבר מספר גורמים שנערכים להפרטה הזו ברמת העניין – בין השאר מאיר שמיר, סמי קצב וחברות ביטחוניות אחרות (שכנראה לא יורשו להשתתף בהליך).

עובדי תעש יקבלו תנאי פרישה מפליגים במסגרת ההפרטה, שיכללו בין השאר פנסיית גישור בין הפסקת עבודתם בחברה ועד הגיעם לגיל פרישה. מדובר בהטבה חסרת תקדים שניתנה לעובדים על ידי המדינה, וכבר גלשה למו"מ של המדינה עם עובדי חברת חשמל, שדורשים השוואת תנאים במקרה של פרידה מוקדמת. הליך ההפרטה יסלול את הדרך לפינוי קרקעות תעש ברמת השרון ומעבר החברה לנגב, תוך פינוי קרקעות לבניית עשרות אלפי יחידות דיור באזורי ביקוש.

יו"ר ועד עובדי תעש, איציק יהודה, אמר היום כי "אתמול בלילה בשעה 2:00 עזבנו את החדר ועדיין לא היה הסכם. היו דברים פתוחים עם עשות אשקלון, שזאת חברה ייחודית כי היא ציבורית-ממשלתית, וזה לא תואם תעש, והיו בעיות של ניסוחים ונוסחים, והיום בבוקר הצלחנו לסגור את הכל". יהודה הוסיף כי מבחינת סדרי הפרישה לוועד כבר יש תוכנית מסודרת לגבי מי העובדים שייצאו לפרישה מוקדמת עם תחילת ההליך.

על תנאי הפרישה, לרבות פנסיית הגישור, אמר אתמול יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, כי "השכר של העובדים זה לא רק השכר הפנסיוני. העובדים ירדו ברמת ההשתכרות שלהם. אנשים צריכים בסופו של דבר להמשיך להתקיים. אז נכון, יש תנאי פרישה טובים -אבל בתעש מרוויחים בממוצע 20% פחות מהתעשיות הביטחוניות האחרות. העובדים לאורך שנים בגלל המצב הכלכלי של תעש - נשחקו. והם עשו עבודה לא פחות טובה מהחברות האחרות. היו צריכים תיקון מסוים".

על כך שההסכם עם עובדי תעש מהווה תקדים להפרטות ופרישות אחרות כמו חברת חשמל ונמלים אמר ניסנקורן כי "אני בכל המשאים ומתנים האלה, לכל אחד יש את האפיונים שלו. כדי לעשות רפורמות צריך לקבל החלטות, וההחלטות הן קשות לשני הצדדים. צריך לראות אם הרפורמה נכונה לטווח הארוך ואם כן לא לחשוש לעשות אותה. ככה צריך להתנהל".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
לכל מי שחושב שהעובדים עשו אקזיט או משהו אז זהו שלא....
מדובר באנשים פועלי ייצור שיקבלו פנסיה מוקדמת (5-7 שנים) , אנשים שרובם מיום השחרור שלהם בצבא עובדים במשמרות כולל לילות, עבודה שהיום אף אחד לא רוצה לעבוד בה. רוב האנשים במפעלים האלו מרוויחים אחרי 30 שנה 8,000 ברוטו. מה שכן המדינה בעוד שנתיים שהחברות יהפו לרווחיות תעשה אקזיט זה בטוח. אלו חברות שישר יכנסו לת"א 25.
אבישי , אשקלון  |  10.04.14
2.
כל מי שיכול חולב את המדינה רק הפראיירים ממשיכים לשלם
כל מי שמחובר לעטינים של המדינה חוגג.כל שאר העובדים יכולים רק לחלום על תנאי פרישה כאלו.בסקטור הפרטי עשרות אלפי עובדים נאנקים לגמור את החודש ופה 1000 עובדים יקבלו מיליארדים. מדינה מושחתת שבה רק למקושרים והמחוברים יש חיים.
נח  |  09.04.14