אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך נכבוש את הבורסה בחזרה?

איך נכבוש את הבורסה בחזרה?

ומי נלחמים במחשבי־העל שמשתלטים עליה

10.04.2014, 08:28 | שיזף רפאלי
הנה דבר שכולם כבר מבינים, אבל בכל זאת מצווה לחזור ולספר עליו. הבורסה לא פועלת כפי שפעלה כשלמדנו עליה לראשונה. שערי המניות לא נקבעים על סמך הוראות קנייה ומכירה של אינספור משקיעים פרטיים הפזורים בעולם. היא כבר לא מנווטת בידי אנשי עסקים רבי־עוצמה שצועקים לשפופרות טלפון ולא מושפעת משמועות וכותרות. כל אדם נוסף שמבין זאת, הרי זה משובח.

כרישי הבורסה החדשים הם תוכנות מסחר אוטומטיות שמוחזקות בידי מעטים ופועלות לתועלתם ולהעשרתם. התופעה הזאת, שמכונה אלגו טריידינג, סוקרה בהרחבה ב"מוסף כלכליסט": תוכנות המסחר פועלות על סמך אלגוריתם מתמטי סודי, שאמור להקנות להן רווח מזערי וכמעט לא מורגש מכל עסקה. אלא שהרווחים האלה נערמים ברצף אינסופי של עסקאות קטנות, שמתרחשות בכמות ובקצב שהאדם אינו מסוגל אפילו לתפוס. יותר ממחצית העסקאות בבורסה מתבצעות בתוכנות בינה מלאכותית כאלה. בכל פעולת קנייה או מכירה שאדם מבצע יש סיכוי גבוה מ־50% שהוא לא יותר ממשתנה זניח בנוסחה הארוכה של מכונת אלגו טריידינג.

לעידן החדש הזה מוקדש ספרו האחרון של מייקל לואיס, מחבר רבי־מכר עולמיים על כלכלה ומי שספרו "מאניבול" הפך לסרט מועמד לאוסקר. לספר החדש קוראים "Flash Boys: A Wall Street Revolt", ובתרגום חופשי, נערי הברק: מרד בוול סטריט. הוא מציג שם עמדה נחרצת: האלגו טריידינג אינו רק יתרון לא הוגן. הוא סופית הופך את שוק ההון לתרמית, למשחק מכור.

גרף בתכנית אלגו טריידינג גרף בתכנית אלגו טריידינג גרף בתכנית אלגו טריידינג

ארגונים גדולים כבר משתמשים תדיר באלגוריתמים שצוברים מידע על התנהגות הצרכנים, הופכים אותו לסטטיסטיקות ועל פיו מעלים מחירים, מארגנים מחדש מדפים וקובעים משכי המתנה במוקדי שירות. ואולם, האלגו טריידינג הוא זיקוקו של הניצול באמצעות המתמטיקה. מצמוץ אנושי עורך כעשירית השנייה. בזמן הזה מחשב אלגו טריידינג מספיק להקדים רבבות משקיעים בביצוע עסקת מניות ולמכור להם את המניה שרצו במחיר גבוה יותר. וממצמוץ למצמוץ הבורסה הופכת למקום גרוע יותר עבור העשויים בשר ודם.

לואיס הוא אמן הסיפור הפיננסי. ספרו הראשון מ־1989, "פוקר שקרנים", נחשב למסמך מכונן על הציניות והרמייה בוול סטריט של שנות השמונים, ממש כמו הסרט "וול סטריט" שקדם לו בשנתיים. ספרו מ־2010, "מכונת הכסף", נכנס לשורשי משבר הסאב־פריים וגם חשף את סיפוריהם של המעטים שחזו אותו וידעו להתכונן אליו.

בכותבו על האלגו טריידינג הוא לא מסכם, אלא יוצא למאבק על ההווה. מובילי האלגו טריידינג מפארים את ההבטחה לעמלות נמוכות ולנזילות גבוהה. קריאתו של לואיס לאסור את החידוש הזה מרתיחה אותם. יום לאחר פרסום הספר, דרך אגב, הודיע ה־FBI על בדיקת היבטים שונים בחוקיות פעולות חברות האלגו טריידינג.

הספר הוא חלק ממאבק; תגובת נגד אטית מעט, מתאחרת מעט, מאלה שמפחדים משלטון של מתמטיקה שימושית, ממוחשבת ונמרצת בשירות העשירים. הספר גם מספק תקווה: הוא מספר על אנשים שחושפים מזימות של חברות אלגו טריידינג ואפילו שוקדים על טכנולוגיות שיחזירו את הכוח להמונים. אחת מהן היא בורסה חדשה, IEX שמה, ראשי התיבות של Investor's Exchange. הבורסה האוטומטית הזאת מאטה בכוונה את כל פקודות הקנייה והמכירה, וכך בולמת מחשבי סחר מהירים שמנסים לפעול בה. כמו הביטקוין, שהחל מלמטה, יוצרי הבורסה הזאת מקווים למשוך אליה אנשים, ובינתיים מספר המשתתפים בה עולה. אנחנו בדיוק בשיאו של מאבק על עתיד הכלכלה, כותב לואיס, ומציע לנו להתעורר ולבחור צד.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
חסר כאן הרבה מיגע, לואיס לא יוצא כנגד האלגו טריידינג, אלא כנגד סוגים ספציפיים שלו
יש תועלת באלגו-טריידינג (הכוונה כאן היא ל-High Frequency Trading), אבל מייקל לואיס גן בצורה בעייתית שלו. בקצרה, מסתבר שחברות מסוימות יכולות להסתכל על ערוץ הנתונים לבורסה, לראות את הפקודת קנייה/מכירה שלכם, ולהספיק להוציא פקודת קנייה מכירה שתתבצע לפני שלכם. התוצאה נראית בערך כך: יוסי רוצה לקנות מניה של A ב-5 שקל ומוציא הוראת קניה. חברה רעה מבינה את זה, קונה את המניה של A ב-5 ומוכרת אותה ב-6. הפקודה לקנייה של יוסי קונה את המניה ב-6. במצב הזה אין שום יתרון לשוק מקיום חברה כזו.
10.04.14
לכל התגובות