אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הוראות בנק ישראל יחסלו את הקרנות הכספיות" צילום: יובל חן

"הוראות בנק ישראל יחסלו את הקרנות הכספיות"

איגוד מנהלי קרנות הנאמנות טוען כי דרישות הנזילות החדשות שהציב בנק ישראל לבנקים יסכנו את התחרות הקיימת בשוק הפיקדונות

10.04.2014, 08:33 | רחלי בינדמן

איגוד מנהלי קרנות הנאמנות ממשיך להיאבק בקבורתן של קרנות הנאמנות הכספיות, שהפכו בשנים האחרונות למתחרה אמיתי בשוק הפיקדונות של הציבור שעליו שולטת היום המערכת הבנקאית.

במכתב ששיגר איגוד הקרנות בראשות אלי בבלי לדודו לביא, מנהל מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע, הוא מסביר כי בניגוד לקיים באירופה ובארה"ב, הקרנות בישראל הכספיות הן מכשיר השקעה בלבד, ואינן רשאיות להעמיד אשראי למשקיעים. משכך, לטענת האיגוד, ובשונה מהמצב בחו"ל שהוליד את המגבלות הצפויות החדשות, לקרנות הכספיות בישראל אין חשיפה ללווים פרטיים או כאלו שאינם בדירוג השקעה גבוה במיוחד. עוד מציין האיגוד כי נכסי קרנות הנאמנות בארץ רשומים על שמו של נאמן, ומשכך אין בארץ סיכון שנושים ישימו ידיהם על נכסיה של קרן כספית כלשהי וסיכון של פשיטת רגל הקשורה בה אינו קיים ממילא. 

 

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

 

קרנות הנאמנות הן למעשה קבוצת רכישה שמרכיב בית השקעות שמשתמש בכספי המשקיעים כדי לרכוש פיקדונות קצרי טווח בבנק וליהנות מריבית גבוהה יחסית בזכות היתרון לגודל. בעוד כשנה אמורות להיכנס לתוקף הוראות תקינה חשבונאית חדשה של בנק ישראל שעתידות לדרוש מהבנקים לשמור רמות נזילות גבוהות יותר למול פיקדונות ג'מבו שהם מעניקים לציבור, באופן שיגביל את יכולתם להלוות את כספי הפיקדונות הללו וכפועל יוצא יפגע באטרקטיביות שלהם ובאינטרס של הבנק להעניק עליהם ריבית גבוהה.

 

האיגוד מדגיש כי "התנודתיות של שווי הנכסים המוחזקים בקרנות הכספיות הינה מתונה במיוחד, צפויה בהתנהלותה לאור תהליכים מקרו כלכליים, אינה מושפעת מפעולות בודדות של מנהלי קרנות ספציפיים, ובעיקר אינה מתרחשת אלא בתהליך ממושך לאורך זמן". לטענת האיגוד התנהגות זו מאפשרת לבנקים החשופים לאפיק הקרנות הכספיות להיערך מבחינת צרכי הנזילות הדרושים ללא חשש ממשבר נזילות מפתיע בקרנות אלה. כדי להוכיח את הטענה מראה האיגוד כיצד שווי הנכסים המנוהלים בקרנות הכספיות עלה בהדרגה מ-3 מיליארד שקל ב-2008 ללמעלה מ-35 מיליארד שקל בסוף ינואר 2009 בתהליך חדירת המוצר החדש לשוק, תוך תחרות גבוהה בדמי הניהול בין מנהלי הקרנות השונים. האיגוד מראה כיצד גם בתקופת שיא המשבר של 2008, המשיכו הכספים לזרום לאפיק זה.

 

האיגוד אף מדגיש כי ההוראות החדשות בוחנות את הסיכון של משיכת הפיקדונות ומדגיש כי הסיכון הזה בקרנות כספיות הוא נמוך מאד. "קרן כספית טיפוסית משקיעה 50% מנכסיה בפיקדונות בנקאיים. אם שווי הנכסים באפיק הקרנות הכספיות עומד על 60 מיליארד שקל, הרי שניתן לייחס 30 מיליארד שקל מנכסים אלה להשקעה בפיקדונות במערכת הבנקאית, זאת מתוך מעל חצי טריליון שקל בפיקדונות שקליים לטווח של שנה בבנקים". האיגוד בא להראות שגם משיכה מאסיבית תשפיע בשוליים על הנזילות של המערכת הבנקאית.

לטענת איגוד הקרנות, הקרנות הכספיות יפגעו "באופן הרסני" אם ההוראות החדשות יחולו עליהן. "הקרנות הכספיות יידרשו להחזיק חלק גדול מנכסיהן במק"מ. במצב דברים זה, ובתנאי סחירות פחות טובים מבעבר, תעלה סטיית התקן של אפיק הקרנות הכספיות. תוצאה מסתברת של תשואה נמוכה וסטיית תקן גבוה, הינה שכדאיות אפיק ההשקעה של הקרנות הכספיות תדעך".

תגיות