אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וודסייד רוצה הסכם מסחרי בין אוסטרליה לישראל למיסוי הגז צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

וודסייד רוצה הסכם מסחרי בין אוסטרליה לישראל למיסוי הגז

ענקית האנרגיה המבקשת לרכוש 25% ממאגר הגז לווייתן הציעה כי ישראל ואוסטרליה יחתמו על הסכם שבו יצהירו על שאיפתן שלא לשנות בעתיד את מתווה המיסוי על הגז. מסתמן כי רשות המסים מסרבת לכך

10.04.2014, 07:15 | ליאור גוטמן

נציגי חברת האנרגיה האוסטרלית וודסייד הגישו לרשות המסים ולנציגי משרד האוצר הצעה לעגן את עסקת הענק, שבמסגרתה וודסייד מבקשת לרכוש 25% ממאגר הגז לווייתן, בהסכם בין לשכות המסחר של שני הצדדים. ההסכם יקבע בקווים כלליים ששתי המדינות ישאפו שלא לשנות את התנאים הכלכליים של מיסוי הגז. כך נודע ל"כלכליסט".  

קראו עוד בכלכליסט

ההצעה הוגשה שלשום בפגישה שנערכה בין אנשי רשות המסים לנציגי וודסייד, במטרה להביא לפריצת דרך שתאפשר את חתימת העסקה שהתפוצצה לפני כשבועיים. זאת על רקע אי־הסכמות על המס שוודסייד תידרש לשלם בישראל, ולאחר שאנשי וודסייד גילו כי אין בידיהם כל האישורים הרגולטוריים שקיוו לקבל.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", וודסייד העמידה תנאי ולפיו חתימת ההסכם בשווי 2.7 מיליארד דולר תלווה בהתחייבות משפטית מצד רשות המסים שלא לשנות את מתווה המיסוי על הגז, בדומה לשינוי שנעשה ב־2011 בעקבות ועדת ששינסקי. רשות המסים סירבה, בין היתר מחשש ליצור תקדים בלתי רצוי. בתגובה הציעה שלשום וודסייד לחבר נספח מסחרי, שאינו נוקב בסכומים או כמויות, אבל מצהיר על כוונת כל הצדדים המעורבים לחתור שלא לשנות את המיסוי. מדינת ישראל טרם השיבה לבקשה, אולם מסתמן כי היא תדחה אותה.

הבעלים של קבוצת דלק יצחק תשובה (מימין), מנהל רשות המסים משה אשר ומנכ"ל וודסייד פיטר קולמן, צילום: אוראל כהן, גיל יוחנן, בלומברג הבעלים של קבוצת דלק יצחק תשובה (מימין), מנהל רשות המסים משה אשר ומנכ"ל וודסייד פיטר קולמן | צילום: אוראל כהן, גיל יוחנן, בלומברג הבעלים של קבוצת דלק יצחק תשובה (מימין), מנהל רשות המסים משה אשר ומנכ"ל וודסייד פיטר קולמן, צילום: אוראל כהן, גיל יוחנן, בלומברג

דלק נערכת ליום שאחרי

בתוך כך, קבוצת דלק כבר החלה להכין את הקרקע לאפשרות שעסקת וודסייד לא תצא לפועל. הוויכוח הגדול בתוך הקבוצה הוא אם לקבוע לאוסטרלים תאריך יעד לסגירת העסקה או לחכות עד אחרי חג הפסח, בתקווה שרשויות המס יגיעו להבנות סופיות מולם.

כך כו אחרת, דלק תצא בקרוב לגיוס ענק של עד 2 מיליארד דולר כדי לקדם את פיתוח מאגרי הגז שבידה, ובראשם לווייתן ותמר. שלשום בערב אישרה מועצת הנפט שבמשרד בקשה של חברות אבנר ודלק קידוחים לשעבד את זכויותיהן במאגר תמר. שתי החברות, שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקות יחדיו 31.25% ממאגר לווייתן. במשרד האנרגיה אמרו שהשעבוד יועמד כנגד זכויות הפקת הגז ממאגר תמר, אישור ההפעלה של אסדת ההפקה וצנרת ההולכה - כלומר כל המכלול שמרכיב את המאגר.

קידוח לווייתן (ארכיון) קידוח לווייתן (ארכיון) קידוח לווייתן (ארכיון)

במרץ 2013 נחשף ב"כלכליסט" כי דלק קידוחים ואבנר סגרו מתווה לגיוס של עד 3 מיליארד דולר עבור פיתוח שדה לווייתן והקמת מתקן יצוא צף לגז נוזלי (FLNG) ממאגר תמר. הבנקים שתוכננו להשתתף בחבילת המימון היו סיטי, מורגן סטנלי ו־HSBC, שהיה אמור להיות אחראי על ארגון האקוויטי. למרות התוכניות הגדולות החליטה הממשלה להגביל את יצוא הגז, כך שכל שנותר בתוכניות הוא מיחזור חוב ופיתוח המאגרים הקיימים, לווייתן, תמר SW ותמר.

שעבוד לצורך מיחזור חובות

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי השעבוד נועד לבצע גיוס חוב בהיקף של עד 2 מיליארד דולר עבור שתי מטרות. הראשונה היא מיחזור חובות של אבנר ודלק קידוחים, שנלקחו בעבר מברקליס ו־HSBC עבור פיתוח מאגר תמר בהיקף של קרוב ל־900 מיליון דולר. המטרה השנייה של השעבוד היא פיתוח מאגר לווייתן, אם, כאמור, עסקת וודסייד לא תצא לפועל. השקעות נוספות שעל הפרק הן התקנת מדחסים (בוסטרים) שיגדילו את היקף האספקה מתמר בכ־20%, ופיתוח מאגר הלוויין תמר SW.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
אין אפילו אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לאוסטרליה
אפילו אמנה למניעת כפל מס אין בין 2 המדינות, אז הם מצפים להסכם בין לשכות המסחר? יתרה מכך, האם ללשכות המסחר יש איזשהו מעמד סטטוטורי לעניין מיסוי? המדובר בגוף ממליץ, לובי, איגוד מקצועי של סוחרים... וודסייד - אתם מחפשים גיוון השקעות לאור מיסוי המשאבי טבע באוסטרליה (ע"ע ג'וליה גילארד), אך ישראל לא תסייע לכם בכך, בייחוד לאור לקחי ועדת ששינסקי!
עוז , OZ  |  10.04.14
10.
תשובה יבקש וועדת חקירה על הגדלת המיסוי? בטח
הרי מי טרפד את העלאת המיסוי על הגז כבר בשנת 2002 באמצעות קשרים בממשל האמריקאי ולחץ על ממשלת שרון? 8 שנים לפני גילוי תמר ולוויתן? שום רטואקרטיבי, קודם היה פחות תשומת לב ציבורית על הגז, אז תשובה וחבריו יכלו לעשות מה שבראש שלהם. זה עדיין במידה רבה ככה.
אלי  |  10.04.14
לכל התגובות