אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
4 חברות בינלאומיות ניגשו למכרז להפעלת הנמלים החדשים צילום: צפריר אביוב

4 חברות בינלאומיות ניגשו למכרז להפעלת הנמלים החדשים

המכרז נפתח מחדש לאחר התעניינות של חברות סיניות. על המכרז מתמודדות כעת קבוצת SIPG מסין, חברת TIL מהולנד, קבוצת EUROGATE הגרמנית וחברת ICTSI הפיליפינית

10.04.2014, 14:36 | ליאור גוטמן

השמועות על החרם הבינלאומי על ישראל התבררו כמוקדמות מדי. חברת נמלי ישראל הודיעה היום שארבע חברות בינלאומיות הגישו מועמדות להפעלת הנמלים החדשים שעתידים לקום באשדוד ובחיפה. המועמדות הוגשה במסגרת המכרז המוקדם המחודש לבחירת מפעיל (PQ) שלאחריו ייבחר מפעיל לכל נמל שיקבל את הזכות לתפעלו לתקופה של 25 עד 30 שנה.

קראו עוד בכלכליסט

נמל חיפה, צילום: אריאל ורהפטינג נמל חיפה | צילום: אריאל ורהפטינג נמל חיפה, צילום: אריאל ורהפטינג

כזכור, בסיבוב הקודם ניגשו גם כן 4 חברות בינלאומיות שהביעו התעניינות בהפעלת הנמלים, אולם אחת החברות הזרות - קבוצת Bolloré מצרפת - לא עמדה בתנאי הסף. אלו כללו ניסיון בהפעלה של לפחות 3 מסופי מכולות שונים בכל אחת מהשנים 2011 ו-2012; תפעול מסופי מכולות בהיקף ממוצע של 3 מיליון מכולות (TEU) בשנה לפחות, במהלך השנים 2011 ו- 2012 כאשר לפחות אחד מהמסופים משנע מעל ל-750 אלף מכולות בשנה. תנאי הסף הפיננסיים כללו מחזור הכנסות שנתי מינימלי של 400 מיליון דולר בממוצע בכל אחת מהשנתיים האחרונות וכן הון עצמי מינימלי של כ-100 מיליון דולר במהלך 2013. יצוין שתנאי הסף נחשבים למחמירים וגרמו לפרישה מוקדמת עוד בתחילת השנה של חברה אחת מספרד שהתעניינה במכרז. השלב הבא במכרז, שהמועד שלו טרם נקבע, הוא הגשת הצעות כספיות.

הסינים הצטרפו למרוץ

כפי שנחשף בכלכליסט, שר התחבורה ישראל כץ הורה לפתוח את המכרז מחדש לאחר התעניינות של חברות סיניות שונות. המהלך הוכיח את עצמו, כאשר למכרז החדש הצטרפה קבוצת SIPG ( Shanghai International Port Group) מסין .

לטענת חברת נמלי ישראל מדובר באחת מחברות הפעלת מסופי מכולות ולוגיסטיקה מהמובילות במזרח הרחוק, שמפעילה כיום 7 מסופי מכולות ו-7 מסופי מטען בסין, ומסוף מכולות בנמל zeebrugge, בלגיה. החברה נסחרת בבורסה בשנגחאי ובשנת 2013 היא שינעה מעל ל-33 מיליון מכולות.

חברות בינלאומיות אחרות שנותרו במרוץ להפעלת הנמלים הן חברת TIL מהולנד (שפועלת תחת MSC, חברת הספנות השנייה בגודלה בעולם); קבוצת EUROGATE הגרמנית, שנחשבת לאחת ממפעילת מסופי מכולות הגדולה באירופה, וחברת ICTSI הפיליפינית, אחת מחברות ההפעלה הגדולות באסיה התיכונה מפעילה ושותפה להפעלתם של 27 טרמינלים נמליים ומסופי מכולות ב- 19 מדינות באסיה, אמריקה הדרומית, אירופה ואפריקה.

לטענת חברת נמלי ישראל המפעיל הבינלאומי שיבחר יידרש לתכנן, לממן ולהקים את השטח התפעולי (Service Infrastructure התשתית העליונה), כולל השלמת מערכות תשתית שונות לרבות חשמל, מים, תקשורת ומבנים תפעוליים כמו גם על רכישת הציוד להפעלת הנמל החדש. מי שיקים את הנמלים היא חברת נמלי ישראל, שכבר פרסמה מכרז בנושא לשכירת חברות קבלן שיבצעו את העבודות. עלות בניית כל נמל נאמדת בכ-1.1 מיליארד דולר כאשר הראשון שבהם צפוי להיפתח כבר בסוף העשור והשני כשנה וחצי עד שנתיים אחריו.

שר התחבורה ישראל כץ, שמוביל את המהלך, אמר ש"הקמת הנמלים החדשים תימשך במלוא התנופה. ייבנו שני נמלים חדשים במקביל. רק טובת הציבור תקבע - תהיה תחרות, התייעלות והחירות לבחור בנותן השירות". מנכ"ל חברת נמלי ישראל שלמה ברימן הזכיר שכבר החלה אגירת אבן מקדמית להקמת שוברי הגלים. לתפיסתו, חברות ההפעלה הזרות יכניסו לישראל "סטנדרטים בינלאומיים גבוהים של תפעול ושירות"

יצוין שוועדי הנמלים מתנגדים בתוקף להקמת שני הנמלים החדשים, ועבודה שהם הזמינו מבעוד מועד מהמשנה לנגיד בנק ישראל פרופ' אביה ספיבק מצביעה שהקמת שני נמלים חדשים אינה נחוצה מה גם שהנמלים הנוכחיים הוכיחו שהם מסוגלים להתייעל ביחס לביקוש בשוק

תגיות