אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקורב לפוטין: "רוסיה תמכור גז לסינים במקום לאירופה" צילום: רויטרס

מקורב לפוטין: "רוסיה תמכור גז לסינים במקום לאירופה"

המדינות מתקרבות לחתימת הסכם סחר ליצוא גז, לאחר יותר מעשור של מגעים. חברת הגז האוקראינית הודיעה כי תעצור את התשלומים לרוסיה עד ליישוב המחלוקת בנושא מחירי הגז

12.04.2014, 20:07 | שירות כלכליסט

נובהטק, חברת הגז השנייה בגודלה ברוסיה, נמצאת במגעים לקראת מכירת גז לאנשי עסקים סינים, כך אמר היום (שבת) איל הנפט והגז הרוסי גנאדי טימצ'נקו, בראיון לרשת הטלוויזיה הרוסית רוסיה (Rossiya).

קראו עוד בכלכליסט

טימצ'נקו היה איש העסקים הבכיר ביותר ברשימת האישים שארה"ב הודיעה שתחרים כחלק מהסנקציות שלה כנגד רוסיה בשל התערבותה של האחרונה באוקראינה. משרד האוצר האמריקאי טען כי לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין יש אינטרס פיננסי ישיר בחברת הנפט המסחרית של טימצ'נקו, גאנוור, יצרנית הנפט השנייה בגודלה ברוסיה.

טימצ'נקו מכר את אחזקותיו בגאנוור בעקבות ההודעה כדי להימנע מפגיעה של סנקציות בחברה. הוא עדיין מחזיק בחלק מהשליטה בנובהטק, שלוקחת כיום חלק בפרויקט בשווי 27 מיליארד דולר להפקת גז במחוז יאמאל, גז המיועד לשיווק בשוק האסייתי.

בראיון, שצולם במהלך ביקור של טימצ'נקו בסין, הוא סיפר כי נובהטק נמצאת במגעים עם אנשי עסקים סינים למכירת גז. הוא הוסיף כי רכישת הגז, אם העסקאות ייצאו לפועל, תבוצע ביואן, ולא ביורו או בדולר ששימשו בעסקאות רכישות גז עד כה. "אירופה מרחיקה אותנו ממנה, ולכן מכירת גז לאסיה תראה לאירופים שראשית אנחנו מסוגלים לעשות זאת, ושנית שיש באסיה שוק עם פוטנציאל גדול", אמר טימצ'נקו.

"העובדה שנכללתי ברשימת הסנקציות האמריקאית היתה קצת מפתיעה, אבל זה היה אות של כבוד בשבילי", הוסיף טימצ'נקו. הוא סיפר כי העביר את נכסיו לבנקים רוסיים כשהחל חשש שיופעלו סנקציות על חברות רוסיות, ולכן ההגבלות לא פגעו בו מאוד.

דבריו של טימצ'נקו בנוגע לעסקה עם סין מגיעים בהמשך לדיווחים על התקדמות במגעים בין רוסיה וחברת הגז הממשלתית גזפרום לסין, על עסקת ענק של מכירת גז טבעי. המשא ומתן בין המדינות מתקיים כבר יותר מעשור, אך כעת נראה כי הוא מבשיל בעקבות המתיחות הרוסית עם המערב. פוטין צפוי להגיע לביקור בסין בחודש מאי. נראה כי חתימה על הסכם כזה תהווה מבחינתו של פוטין ראיה נוספת לכך שהכוח העולמי עבר מזרחה וכי הוא לא זקוק עוד למערב.

"הפעם נראה שרוסיה באמת קרובה לעסקת גז עם סין, כשלוקחים בחשבון את זה שהם יצטרכו להתגמש על המחיר. גם סין צריכה את החוזה הזה מכיוון שהשימוש בפחם נהיה בלתי נסבל בחלקים המפותחים של המדינה". אמר אנליסט הגז אילדר דאוולטצ'ין לבלומברג בשבוע שעבר. סגן ראש הממשלה הרוסי ארקדי דבורקוביץ' אישר גם הוא כי גזפרום מתקרבת לחתימה על עסקה עם סין. "הנושא היחיד שנותר עכשיו על השולחן הוא המחיר", אמר דבורקוביץ' לסוכנות הידיעות רויטרס.

בתוך כך, אתמול הודיע מנכ"ל חברת הגז הלאומית האוקראינית נפטוגז, אנדרייב קובולב, כי החברה תשהה את תשלומיה לרוסיה עד ליישוב המחלוקת בנושא מחירי הגז. בתחילת החודש העלתה רוסיה את מחירי הגז לאוקראינה, בטענה שזו אינה זכאית עוד למחירים המוקטנים שמהם נהנתה עד כה.

המתיחות באוקראינה נמשכה במהלך סוף השבוע. לפחות 15 חמושים פרו־רוסים השתלטו על תחנת המשטרה בעיר סלאביאנסק במזרח המדינה ודרשו אוטונומיה, בצעד אחרון בסדרה של השתלטויות על בנייני ממשל באוקראינה. "חמושים במדי הסוואה השתלטו על התחנה. התגובה תהיה קשה מאוד מכיוון שיש הבדל בין מוחים לבין טרוריסטים", כתב שר הפנים האוקראיני ארסן אבאקוב בעמוד הפייסבוק שלו

תגיות