אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנובו X1 Carbon 2014: הבוס הגדול

בדיקת כלכליסט

לנובו X1 Carbon 2014: הבוס הגדול

עם מסך משובח, מצלמת זיהוי תנועה, מקלדת שהורגת את כפתור Caps Lock המיותר, שורת מקשי פונקציה מודולרית וגוף קל משל כל מחשב בתצורת 14 אינץ', ה-X1 הוא אחד ממחשבי המנהלים הטובים בעולם

16.04.2014, 11:56 | ניצן סדן

לנובו משקיעה הרבה מאוד במחשבים הניידים שלה - ומסיבה טובה: למרות דעיכת שוק ה-PC, אנשים קונים את מחשביה יותר ויותר. סקירה זו עוסקת בנסיך הכתר - מחשב הדגל של החברה הסינית: ThinkPad X1 Carbon.

קראו עוד בכלכליסט

זהו הדור השלישי של המחשב, שהוצג לראשונה ב-2012. הוא כולל יותר שינויים מהדגמים הקודמים ואפילו כמה בחירות עיצוביות שעשויות להשפיע על שוק המחשוב כולו.

עיצוב ומבנה: קשיחות של ציוד צבאי

במבט ראשון, נראה ה-X1 כמו קודמיו: גוף שחור מט, עיצוב מאופק וסולידי ופרופיל דק במיוחד. אבל כשפותחים את גב המסך, רואים כמה שינויים (שיפורטו בסעיפי הממשק). גם בפנים יש לו לא מעט שדרוגים.

דק במיוחד. X1, צילום: ניצן סדן דק במיוחד. X1 | צילום: ניצן סדן דק במיוחד. X1, צילום: ניצן סדן

בניגוד לדגמים קודמים, כמעט כל שלדת ה-X1 בנויה מסיבי פחמן; הבחירה בסיבי פחמן היא חכמה מאוד - מדובר בחומר שמשלב עמידות עם גמישות גם בשכבות דקות. כך, יכלה לנובו לבנות מחשב בגודל 14 אינץ' ששוקל פחות מרוב האולטרה-בוקים בגודל 13.3 אינץ' - רק 1.2 ק"ג.

בנוסף, המחשב דקיק מאין כמותו. לא מדובר בקלישאה: באמת אין בשוק כיום אף מחשב בגודל 14 אינץ' בעל פרופיל שכזה. הגימור של הגוף כולל הברשה עדינה מאוד, שלא מבליטה טביעות אצבע או לכלוך. רק מקרוב או בפרופיל אפשר לראות כמה שהמחשב דק ועדין.

14 אינץ 14 אינץ', בעטיפה של מחשב 13 אינץ' | צילום: ניצן סדן 14 אינץ

בדומה לדגמים הקודמים, העדינות היא רק למראית עין: גוף המחשב עומד בתקני MIL-STD של הצבא האמריקאי, מה שמבטיח שישרוד מכות, חשיפה ללחות, חום, קור, אבק ופגעי טבע אחרים. נוזלים, אגב, אינם ברשימה.

למחשב יש מסך ברזולוציית 2,560 על 1,440 פיקסל ולו בהירות גבוהה מאוד (260 ניט). ניתן לעבוד בו בצורה נוחה גם תחת תאורה ישירה - ובחשכה הוא עשוי לסנוור. הגוונים נוטים להיות קרים, אך איכות התצוגה היא מהטובות בהן נתקלנו.

מסך בעל בהירות גבוהה במיוחד, צילום: ניצן סדן מסך בעל בהירות גבוהה במיוחד | צילום: ניצן סדן מסך בעל בהירות גבוהה במיוחד, צילום: ניצן סדן

ממשק: ככה צריכה להיראות מקלדת

מפעם לפעם אני נוהג להתלונן בסקירות מחשבים על נוהגן של היצרניות לבזבז מקום במקלדת על מקשים שהשימוש בהם אינם תכוף, כמו Caps Lock. מחשב ה-X1 Carbon 2014 הוא הראשון בו נעקר המקש המיותר מהמקלדת והושם במקום הראוי לו - בתור פונקציה משנית. לחיצה כפולה על מקש שיפט השמאלי תפעיל את הפונקציה. מקשי Home ו-End הוקטנו ומוקמו משמאל - עוד בחירה עיצובית טובה. המקלדת של ה-X1 היא הטובה ביותר בה השתמשתי מזה זמן רב.

שלום ולא להתראות, קאפס לוק, צילום: ניצן סדן שלום ולא להתראות, קאפס לוק | צילום: ניצן סדן שלום ולא להתראות, קאפס לוק, צילום: ניצן סדן

מעל למקלדת, היכן שנמצאת שורת מקשי ה-F, תמצאו שורת לחצני פונקציות משניות. אבל בניגוד לשל כל מחשב אחר, מדובר בלחצני מגע קפסטיביים (כמו מסך סמארטפון, למשל) בתצורה דינמית. תוכלו להחליף בין ארבעה סרגלי פונקציות שונים: סטנדרטי (ווליום, בהירות, קיצורי דרך לריבוי משימות ולגזירת תוכן), לגלישה (רענון, מעבר קדימה או אחורה בין עמודים ועוד), מצב Function בו מקבלים שורת מקשי F סטנדרטית ומצב שטוח - לשימוש במחשב כשהמסך ב-180 מעלות. מצב זה אינו שימושי במיוחד לראייתי, שכן שטח הפנים של המחשב הוא הגדול ביותר בצורה זו - וקצת סותר את כל רעיון הקומפקטיות של מחשב נייד.

מקלדת ה-X1 ומעליה שורת התצוגה הדינמית, צילום: ניצן סדן מקלדת ה-X1 ומעליה שורת התצוגה הדינמית | צילום: ניצן סדן מקלדת ה-X1 ומעליה שורת התצוגה הדינמית, צילום: ניצן סדן

המעבר בין המצבים יכול להתבצע ידנית או אוטומטית והלחצנים מגיבים היטב למגע. מדובר ביוזמה מאוד יצירתית של החברה, אך היא מצריכה הסתגלות וקצת מסבכת עניינים; ישנם לא מעט פיתוחים שמעשירים את חוויית השימוש, אבל אינם טבעיים עבור המשתמש.

משטח העכבר גדול ומדויק למדי וגם מזהה היטב מחוות רב-מגע לתקריב, מעבר בין עמודים וגלילה. למחשב יש סורק טביעות אצבע, שני שקעי USB, שקע HDMI ושקע תצוגה. לראייתי, יש די מקום במחשב לשקע USB נוסף, או אפילו מיני USB. 

זיהוי תנועה: מנופפים למצלמה

ה-X1 מצויד במצלמה שנשענת על טכנולוגיית חברת EyeSight הישראלית - אלגוריתם זיהוי תנועה שמשולב בממשק המחשב. בהינף יד ניתן לעבור בין אפליקציות פעילות, בין תמונות בגלריה ולנווט קדימה או אחורה בציר זמן של סרטונים.

בתוכנות קריאת ספרים דיגיטליים ניתן להשתמש במחוות כדי לגלול מטה או לעבור בין עמודים ואפשר להשתמש ביכולת זיהוי התנועה אפילו במשחקים תומכים - מה שמייתר את העכבר בחלק מהמקרים. לקינוח, צויד המחשב במחווה חביבה במיוחד: כשמצמידים את האצבע לפה, ישתיק ה-X1 את האודיו.

מצלמת זיהוי התנועה פועלת היטב, בתנאי תאורה מתאימים, צילום: ניצן סדן מצלמת זיהוי התנועה פועלת היטב, בתנאי תאורה מתאימים | צילום: ניצן סדן מצלמת זיהוי התנועה פועלת היטב, בתנאי תאורה מתאימים, צילום: ניצן סדן

אבל פוטנציאל לחוד וביצועים לחוד: כל התכונות אמנם עבדו חלק ביישומים תומכים, אך רק כשישבתי יחסית קרוב למחשב. כששמתי אותו על הברכיים ונשענתי אחורנית, המצלמה לא זיהתה חלק מהמחוות, ככל הנראה בשל זווית זיהוי מחוות מוגבלת. ישנה אפליקציית הדרכה ייעודית במחשב, אך היא קבורה בתפריטי ההגדרות.

עניין המגבלות של זיהוי המחוות מפריע במיוחד בעת גלישה או משחק, כשמתחילים לנפנף בידיים מול המחשב (מה שאגב, גרר צחוקים מהסובבים כשזה קרה לי באוטובוס). בסך הכל, יכולת זיהוי התנועה של EyeSight היא גימיק נחמד מאוד - אבל עדיין גימיק. בדומה לשורת המקשים הדינמית, גם כאן מדובר במשהו שירשים כשעורכים מצגת ללקוח או לבוס, אבל לאו דווקא תשתמשו בו בבית, במיוחד בחדרים שאינם מוארים היטב.

מצלמת המחשב, צילום: ניצן סדן מצלמת המחשב | צילום: ניצן סדן מצלמת המחשב, צילום: ניצן סדן

חבילת הממשק כוללת גם יכולת הפעלה קולית מבוססת Dragon Assistant של ניואנס הישראלית. לאחר קצת אימונים והתאמות, אפשר ללמד את המחשב להבין איך אתם מדברים. זה עובד נהדר בפקודות בסיסיות כמו פתיחת הודעת מייל חדשה, אבל לא במשימות קצת יותר מורכבות. ההפעלה הקולית עובדת רק בסביבה שקטה למדי ומתקשה לזהות את קולכם ברגע שיש רעשי רקע דומים (למשל, מישהו שיושב לידכם באוטובוס ומדבר בטלפון).

מולטימדיה ואפליקציות: מסך לצפייה משותפת

יכולות המולטימדיה של ה-X1 עשירות מאוד: המסך מצוין ומציג זווית צפיה רחבה במיוחד - אפשר לצפות בו בבירור גם ממש מהשוליים. איכות האודיו טובה מאוד, הודות למפענח סטריאו מבית Dolby - אך בעוצמות גבוהות הצליל מתעוות קצת ונשמע כאילו מנוגן בתוך מערה.

חבילת התוכנות כוללת את AccuWeather לחיזוי מזג האוויר, Hightail לסנכרון קבצים בענן, את חנות המוזיקה rara, חנות המגזינים המקוונים Zinio ואת Evernote (שנמצאת כבר כמעט על כל מחשב ווינדוס 8).

כמחשב שפונה למשתמשים ארגוניים, כולל ה-X1 שורת תוכנות לגיבוי ואבטחה, ביניהם כלים של אבסולוט, לאיתור המחשב במקרה של גניבה, נטרולו מרחוק ומחיקת קבצים רגישים. יש לו גם כל מיני תוכנות פחות שימושיות, כמו אחת לסנכרון קבצים עם מחשבי לנובו אחרים, כלי שמחובר לשירות לנובו העולמי ולשירות הבלוגים של לנובו - שהוא מין אתר תוכן שיווקי. בסך הכל, חבילת התוכנות היא סבירה - אבל ציפיתי למצוא בו תוכנת הצפנה, תוכנה לשיחות וידאו ועוד.

ביצועים וקישוריות: רץ למרחקים ארוכים

ה-X1 שהגיע למערכת "כלכליסט" מצויד במעבד אינטל I5 4200U, בעל שתי ליבות במהירות 1.6 גיגה-הרץ, 8 גיגה-בייט של זיכרון פעולה וכונן קשיח SSD בנפח 128 גיגה-בייט.

איך הוא בהשוואה להדור הראשון? לנובו X1 Carbon - חלום שחור ונעים עם גוף מסיבי פחמן, מעבד שיצא ממש לאחרונה, חבילת תקשורת עשירה ומסך 14 אינץ' בגוף דקיק וקליל, ה-X1 Carbon הוא מחשב מרשים מאוד. רגע לאחר שהושק בארצות הברית, לקחנו את מחשב העילית החדש של לנובו לסיבוב וגילינו בדיוק מה יכול לתת אולטרה-בוק לארגון - ולמנהל ניצן סדן, 7 תגובותלכתבה המלאה
החומרה הזו מספקת פעולה חלקה ומהירה עבור המשתמש הממוצע, אך לא תתאים לחובבי משחקים, בשל המעבד הגרפי (4400HD של אינטל); משחקים קלים אפילו כאלה עשירים באפקטים כ-Halo: Spartan Assault יפעלו עליו נהדר - אבל משחקי תלת ממד כבדים יפעלו לאט. קצת חבל שלנובו לא בחרה להתקין במחשב הדגל שלה כרטיס מסך חזק יותר. החברה מציעה את המחשב עם מעבדים חזקים יותר, אך אלה לא ישפרו משמעותית את הביצועים הגרפיים. תוכנות עיבוד תמונה וגרפיקה (פוטושופ, אילוסטרייטור) עובדות עליו בצורה טובה. תוכנות עריכת וידאו לא נבחנו בסקירה זו. גם כרטיסי הרשת ורכיב הבלוטות' פועלים ללא דופי. כמצופה ממחשב פרימיום עסקי, הוא מצויד גם בחריץ SIM לתקשורת 3G.

למחשב סוללה שמאפשרת קצת פחות משבע שעות בשימוש סביר - נתון גבוה מהממוצע בקטגוריה. בשימוש סגפני במיוחד ובהירות תצוגה נמוכה אפשר לסחוט ממנו כמעט שמונה שעות. ה-X1 אינו מתחמם בצורה בולטת בפעולתו.

סיכום ואלטרנטיבות: עילית, אבל לא לכל אחד

ה-X1 Carbon החדש הוא לפטופ מרשים מאוד, שכולל שורת חידושים יצירתית. קיימים מחשבים מקבילים בשוק, כדוגמת ה-ATIV Book 9 Plus של סמסונג שהוא בעל רזולוציית תצוגה גבוהה יותר וה-VAIO Pro 13 של סוני - אך שניהם מצוידים במסך קטן יותר.

מבחינת תצורת הגוף - גודל התצוגה לעומת גודל המחשב ומשקלו - ה-X1 הוא המחשב המרשים בקטגוריה. ככל הנראה שבעוד שני האחרונים יוכלו להתאים יותר למשתמש הפרטי, ה-X1 טומן בחובו יתרונות למשתמשים מקצועיים ולארגונים, שמטבעם מעדיפים מחשבי 14 אינץ'. ה-X1 בתצורה שסקרתי עולה 6,800 שקל - מחיר פרימיום למחשב פרימיום. ולכן, למשתמש הממוצע אמליץ על מחשבים זולים יותר - לא כל אחד צריך מחשב שיכול לשרוד סופת חול ומצויד בכלי אבטחה ארגוניים. אבל מי שמחפש לו מחשב עילית בעל מראה סולידי לא יתאכזב ממנו.

תגיות