אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך להוזלת יוקר המחייה? ישראל תפתח את המשק לייבוא מזון שאינו רגיש להובלה צילום: חיים הורנשטיין

בדרך להוזלת יוקר המחייה? ישראל תפתח את המשק לייבוא מזון שאינו רגיש להובלה

על פי רפורמה שגיבשה ועדת לוקר, יבואנים יוכלו לרכוש מזון, שאינו רגיש להובלה, בלי בלעדיות וללא צורך מיוחד. מדובר בעיקר במזון כפסטות, קרקרים, עוגיות, דגנים, קטניות וכדומה

13.04.2014, 09:19 | רוני זינגר

ועדת לוקר לבחינת הייבוא המקביל גיבשה רפורמה דרמטית בתחום יבוא המזון ולפיה ישראל תפתח את המשק לייבוא מאסיבי של מוצרי מזון בהתאם לנוהל הקיים באיחוד האירופי. על פי נוהל זה יוכלו יבואנים לרכוש מזון, שאינו רגיש להובלה, בלי בלעדיות וללא צורך מיוחד. ביצוע הרפורמה יהיה במסגרת פעילותו של משרד הבריאות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת הבריאות יעל גרמן היו שותפים למהלך.

קראו עוד בכלכליסט

נתניהו והראל לוקר, צילום: אוראל כהן נתניהו והראל לוקר | צילום: אוראל כהן נתניהו והראל לוקר, צילום: אוראל כהן

המהלך, שצפוי להוזיל משמעותית מוצרי מזון רבים, מתייחס כאמור למזון שאינו רגיש להובלה. לפיכך, מדובר בעיקר במזון כפסטות, קרקרים, עוגיות, דגנים, קטניות וכדומה. בעבודה שנעשתה לקראת גיבוש הרפורמה, נמצא כי על פי נתוני הלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה, הרכב הייבוא של מוצרי מזון לא רגישים מהווה חצי מסך ייבוא מוצרי המזון לישראל, כשהייבוא הכולל נאמד בכ-4.3 מיליארד דולר. לפיכך, ההערכה היא כי המהלך צפוי להביא להוזלה משמעותית של מוצרי מזון ובזה, כך על פי משרדי הממשלה, להביא להוזלה ביוקר המחייה.

כיום קיימות מגבלות על יבוא המזון, ועד כה משרד הבריאות דרש אישור פרטני לכל מוצר מזון מיובא. התהליך כלל דרישה להגשת טפסים רבים במסגרת ״תיק המוצר״ וכרוך בהליך ביורוקרטי נפרד לכל פריט מזון כמו גם בדיקות מדגמיות של המזון המיובא. לכן, צוות החשיבה שכלל את מנכ"לי משרד ראש הממשלה, הבריאות והכלכלה, חיפש דרכים להקל את הליך יבוא המזון המסורבל, ובמסגרת דיונים אלה נערכה בשבוע שעבר גם פגישה עם אנשי האיחוד האירופי.

בפגישה שהתקיימה בבריסל השתתף מנכ״ל משרד הבריאות היוצא פרופ׳ רוני גמזו וכן השתתפו בה בכירים נוספים מלשכות ראש הממשלה ומשרד הכלכלה. בהמשך ביקר הצוות גם ברשויות המזון בדנמרק ובבריטניה. בפגישות עם נציגי האיחוד האירופי סוכם כי ישראל תאמץ את השיטה האירופית לייבוא מזון, ולפיה מוצרים שאינם רגישים מיובאים בלי הגבלה ממדינה למדינה והם עוברים ב״מסלול הירוק״, ובתנאי שהם עומדים בסטנדרטים שנקבעו מראש. עוד סוכם, כי ישראל תהיה חשופה למערכת ה-Recall של האיחוד ותקבל מידע "מודיעיני" באופן שוטף ומיידי על מוצרים פגומים שצריכים לרדת מהמדף. כמו כן, הציע האיחוד האירופי להעמיד לרשותה של ישראל יועצים שיגיעו לישראל ויסייעו למשרד הבריאות להטמיע את הרפורמה.

כמו מקביליהם באירופה, היבואנים בישראל יתחייבו לעמוד בסטנדרטים שיקבעו. וכאמור מדובר ברפורמה שתחול רק על מוצרים שאינן רגישים. מוצרים מן החי או מזון תינוקות לא יהיו חלק מההליך. הרפורמה תובא בקרוב לאישור הממשלה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
שכל ישר?
למה לא לפתוח גם את מה שרגיש להובלה? ואז יהיו כמה אופצית - 1. מה שרגיש להובלה לא ייובא. בדיוק המצב עכשיו. 2. הכל ייובא והאיכות של הרגישים תרד. ואז שיקול דעתנו האם לקנות או לא. 3. ימצאו דרך להביא טרי. אופציה 2 כנראה תוריד את בריאות הציבור, נכון. עלה תאנה מישהו?
אלכס , חיפה  |  13.04.14
8.
ישראבלוף - המוצרים שיותרו ליבוא מהווים פחות מ-20% מסל הקניות...
ובנוסף לכך, פער המחירים בין המוצר המקומי (כגון קטניות, אורז, שמן וכו') שברובו גם כן מיובא ורק נארז בארץ ונמכר כמוצר מקומי, לבין מחירי המוצר המיובא הם זעירים. פער המחירים המשמעותי בין מוצרי יבוא לבין מחירי מוצרי הארץ הם במוצרים מן החי, בשר, עופות, מוצרי חלב, דגים וכו' שבנוסף לעלות היצור (שבארץ נמוכה) יש להוסיף את החמדנות ובצע הכסף של רשתות השיווק, שעליהם יש להוסיף את עלויות הרבנות והבד"צים למיניהם עבור תו הכשרות, שזה מהווה שוד לאור יום! יש להתיר בארץ לכל רשת שיווק ליבא את כל המוצרים ולהרשות שיווק ללא תו כשרות. אלא שרוצים לרכוש את מוצרי המאכל הכשרים שילכו לחנויות רשת שהן גלאט כשר וישלמו את תוספת המחיר עבור ההכשר.
13.04.14
לכל התגובות