אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לא לשנוא ראיונות עבודה צילום: שאטרסוק

איך לא לשנוא ראיונות עבודה

אמצו את העובדה ש"שופטים" אתכם, נצלו את ההזדמנות לבדוק את הארגון והודו לחברות שמתנהגות בצורה גרועה - כך תהפכו את תהליך המיון לעבודה לקל וחיובי יותר עבורכם

15.04.2014, 11:22 | שירות כלכליסט

מרבית האנשים פיתחו רתיעה מסוימת מראיונות עבודה. חלק מכיוון שלדעתם הראיונות לא תמיד משמשים ככלי הטוב ביותר לבחירת המועמד המתאים, אך הרוב מתנגדים לתהליך בשל האופן שבו הראיון גורם להם להרגיש. למעשה, ראיונות עבודה הם בבסיסם חוויה מורטת עצבים.

קראו עוד בכלכליסט

כולם מוצאים עצמם בסוף כל ראיון תוהים: האם הצגתי את עצמי בצורה טובה? האם שאלתי את השאלות הנכונות? כמה זמן יעבור עד שאקבל תשובה? וכן הלאה. הפסיכולוגיתה ארגונית, ד"ר מרלה גוטשאלק פרסמה מאמר בלינקדאין שבו היא ממליצה לתפוס את הראיון כחוויה שונה לגמרי. לדבריה, אין סיבה לשנוא את ההליך, אלא רצוי לקבל את האלמנטים בראיונות שקרוב לוודאי לא ישתנו לעולם, ולקטלג את החוויה מחדש כהזדמנות להקשיב וללמוד.

לטענתה, אף שבמרבית המקרים אין לנו אפשרות להשפיע על המנגנון מאחורי הליך הראיון או על האופן שבו ארגון פועל, כן יש באפשרותנו להשפיע על הגישה שלנו לתהליך. גוטשאלק מביאה מספר דרכים כדוגמה:

1. אמצו את העובדה ש"שופטים" אתכם: לא תמיד קל להתמודד עם העובדה שאתם עומדים למבחן. בזמן ראיון העבודה, אנשים אחרים בוודאי יגבשו דעה הקשורה לכישורים, ליכולות ואפילו לאופי שלכם. אמרו לעצמכם שזה בסדר גמור, וזכרו שכשאתם תראיינו אנשים תעשו בדיוק את אותו הדבר. לאורך הקריירה שלכם, מנהלים ועמיתים כאחד ישפטו אתכם על בסיס יומי. שכנעו עצמכם להתייחס לכל שיפוט מסוג זה כאתגר לקידום הקריירה שלכם ולבניית ה"מותג" שלכם.

ראיון עבודה - הכל טמון בגישה שלכם לגבי התהליך, צילום: shutterstock ראיון עבודה - הכל טמון בגישה שלכם לגבי התהליך | צילום: shutterstock ראיון עבודה - הכל טמון בגישה שלכם לגבי התהליך, צילום: shutterstock

2. היו נבונים ובדקו את הארגון: זכרו, זו עשויה להיות החברה שתקיימו איתה מערכת יחסים ארוכת טווח. שקלו את הנקודה הזו בזהירות רבה, והודו על כך שיש לכם את ההזדמנות לאסוף כמה שיותר מידע. נצלו את ההזדמנות כדי לבחון לאן מועדות הפנים של הארגון. איזה רושם נוצר? האם אתם יכולים לראות את עצמכם עובדים במקום לאורך זמן? האם החזון שלהם מובן לכם? באותה מידה אם יצאתם עם תחושה רעה, בדקו זאת, שכן זו כנראה האזהרה היחידה שתקבלו לפני שתתחילו לעבוד במקום.

3. הודו לארגונים שמתנהגים בצורה גרועה: האם הארגון לא התנהג כפי שציפיתם או שהוא הפגין התנהגות לא מקצועית? אל תתנו לסוגי ההתנהגות הללו לדכא אתכם, אלא קבלו זאת כאיום ברור ומיידי. אם הארגון אינו מראה התעניינות בכם כבר מההתחלה, יש בכך לשמש כמעין הצצה לעתיד. כפי שהמשוררת מאיה אנג'לו אמרה בראיון לאופרה וינפרי: "כשמישהו מראה לכם מי הוא, האמינו לו בפעם הראשונה". אותה הנחה תקפה גם לגבי ארגונים. אלא אם יש הסבר יוצא דופן מדוע הם לא יצרו איתכם קשר חודשים אחר הראיון, תגידו תודה על החשיפה ותברחו לכיוון אחר.

4. קבלו את העמימות: גם אם יש אפשרות גדולה שהתוצאה לא תהיה לטובתכם, נסו בכל זאת לאמץ את ההזדמנות. לרוע המזל, "חוסר ידיעה" הוא פשוט חלק מהתהליך. למען האמת, עולם העבודה כולו מאופיין בעמימות. עדיף אם כך לנסות ולהתאים לעמימות הזו ולנסות להישאר חיוביים בזמן ההמתנה. בסוף הראיון עוד כלום לא נחקק באבן - כך שלמעשה האפשרויות הן אינסופיות.

תהליך ראיונות העבודה קרוב לוודאי שלעולם לא יהיה מושלם. אך אם תשנו את התפיסה שלכם לגבי הראיונות, ייתכן ויהיה לכם קל יותר לעבד את הרגשות השליליים הנלווים. במילים אחרות, התהליך יוכל להיות פשוט יותר בעתיד, אך זה תלוי במידה רבה בכם.

תגיות