אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השותפות במאגר לווייתן הגישו הצעה לאספקת גז לקפריסין

השותפות במאגר לווייתן הגישו הצעה לאספקת גז לקפריסין

במסגרת מכרז של ממשלת קפריסין, הגישו אבנר, דלק קידוחים ורציו את הצעתם לאספקה של עד 0.95 מיליארד מ"ק בשנה. אם ייחתם החוזה מדובר בהכנסה פוטנציאלית של כשני מיליארד דולר לשותפות

16.04.2014, 10:57 | ליאור גוטמן
השותפות במאגר הגז לווייתן, אבנר, דלק קידוחיםורציו, הודיעו הבוקר (ד') על הגשת הצעה לאספקת גז טבעי לממשלת קפריסין. הגשת ההצעה היא חלק ממכרז ממשלתי שמנהלת קפריסין שעתיד לספק לאי השכן 0.7 עד 0.95 מיליארד מ"ק לשנה (BCM), בשווי כספי שנאמד בעד 250 מיליון דולר לשנה.

קראו עוד בכלכליסט

למרבה ההפתעה, ממשלת קפריסין דרשה שמועד אספקת הגז יהיה או בתחילת 2016, תאריך לא ריאלי מבחינת לוחות הזמנים של פיתוח המאגר, או במחצית השנייה של 2017, הוא המועד המסומן כיום לפיתוח המאגר. תקופת האספקה היא לשמונה שנים בשתי אפשרויות שונות. המתווה הראשון של המכרז הוא חתימת חוזה לתקופה של חמש שנים עם שלוש אפשרויות הארכה, כל אחת בשנה בודדת. אפשרות שניה היא חתימת חוזה שתחילתו במועד האספקה (עד סוף 2017) וסיומו לקראת סוף שנת 2025.

מאגר לווייתן מאגר לווייתן מאגר לווייתן

למכרז ניגשו כמה חברות אולם בהעדר מאגרי גז קרובים לקפריסין, ותחת ההנחה שמאגר הגז המוכח היחיד של קפריסין הוא מאגר "אפרודיטה" (בלוק 12), שהנמצא בבעלות נובל אנרג'י (70%) ודלק (30%), הסיכויים של שותפות לווייתן לעמוד בתנאי המכרז ולספק את הגז בפועל נחשבים לטובים. לפי חברת אבנר, עד אוגוסט 2014 אמור להיחתם הסכם סופי שתלוי באישורי ייצוא גז ממדינת ישראל, סגירה פיננסית למאגר לוויתן וחיבור צנרת הולכה מהמאגר לאי השכן. מאחר ומדובר בהולכה בצנרת אין משמעות למיסוי הייצוא שנקבע לאחרונה על ידי משרד האוצר ("מחירי העברה" לגז נוזלי), ולכן כל מכסה שתמכר תחוייב במס של עד 62%, בהתאם למה שנקבע במסגרת "חוק ששינסקי".

אם החוזה ייחתם, אזי עבור השותפות מדובר בהכנסה פוטנציאלית של כשני מיליארד דולר, סכום ששווה בהיקפו לכמחצית מעלות הפיתוח של המאגר. כפי שנחשף בכלכליסט, בעלי מאגר לווייתן כבר חתמו על הסכם למכירת גז לרש"פ בעלות של כ-1.2 מיליארד דולר. חתימה על ההסכם הנוכחי מול ממשלת קפריסין עלולה להפוך את הליך הסגירה הפיננסית של מאגר לוויתן לקלה יותר, זאת על רקע המגעים המתמשכים של רשות המסים עם ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד והניסיון של דלק למצוא מקורות מימון שונים לפיתוח המאגר באופן עצמאי

תגיות