אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיים שני ומשה ליכטמן במו"מ לרכישת עד 25% מאייבריו צילומים: נועם מושקוביץ', יובל חן

בלעדי לכלכליסט

חיים שני ומשה ליכטמן במו"מ לרכישת עד 25% מאייבריו

קרן ההשקעות שהקימו שני וליכטמן מצויה בעיצומו של משא ומתן לרכישת 20%–25% מחברת התוכן והפרסום באינטרנט. מייסדי הקרן והמשקיעים הפוטנציאליים חלוקים לגבי שווי החברה, ומעריכים אותו ב־150 מיליון דולר ו־100 מיליון דולר בהתאמה

23.04.2014, 06:57 | גולן חזני

קרן ההשקעות הטכנולוגית, (IGP (Israel Growth Partners שהקימו חיים שני ומשה ליכטמן, מנהלת משא ומתן לרכישת 20%–25% ממניותיה של חברת אייבריו (iBario) - חברת התקנות התוכנה החינמיות ורשת הפרסום שנחשפה אתמול ב"כלכליסט".

עוד נודע ל"כלכליסט" כי שווי החברה שלפיו תתבצע העסקה, להערכת בעלי החברה, עומד על כ־150 מיליון דולר, אולם שני וליכטמן מדברים על שווי נמוך יותר, של כ־100 מיליון דולר.

חיים שני. מוותיקי ההייטק המקומי, צילום: עמית שעל חיים שני. מוותיקי ההייטק המקומי | צילום: עמית שעל חיים שני. מוותיקי ההייטק המקומי, צילום: עמית שעל

הקרן, שהוקמה לפני חודשים אחדים, הספיקה לגייס עד כה כ־250 מיליון דולר, כששני משקיעי העוגן שלה הם בנק לאומי וכלל ביטוח. משקיעים נוספים הם דיסקונט שוקי הון ומספר חברות ביטוח ובתי השקעות. הקרן מתכננת לרכוש נתחים של 20%–50% בחברות שכבר מוכרות ורווחיות ושמצויות בשלבי הצמיחה האחרונים שלהן. אייבריו - שהחלה כחברה לקידום מוצרים ברשת וכיום מחזיקה במנוע להתקנת תוכנות, ברשת פרסום ואף מפתחת תוכנות משל עצמה - עונה על הקריטריונים האלה. הכנסותיה מוערכות ב־90 מיליון דולר בשנה ואת השנה האחרונה, החריגה מבחינת רווחיותה, סיימה עם רווח של 10 מיליון דולר. עד היום לא גייסה אייבריו כסף וכניסה של הקרן תהווה גיוס ראשון מבחינתה ואם המשא ומתן יבשיל לכדי עיסקה צפויים המייסדים והבעלים לקבל לידם חלק מכספי ההשקעה תמורת חלק ממניותיהם.

התקנת התוכנות אחראית ל־50% מההכנסות

מייסדי אייבריו הם אמיל פוזיילוב, יפי גורני, פליקס לשנו, פבל סנדלר ומייק פיטרס. החברה מעסיקה כיום כ־60 עובדים ולאחרונה ניהלה משא ומתן למיזוג עם בבילון שלא הבשיל על רקע של מחלוקות על שוויי שתי החברות.

הפעילות העיקרית של אייבריו היא מנוע התקנות לתוכנות חינמיות Installbrain, שמתחרה במנועי התקנה דומים של חברות ישראליות, כגון Somoto או InstallCore. לפי ההערכה, פעילות ההתקנות של אייבריו הניבה כ־50% מהכנסותיה במשך שנותיה הראשונות, אלא שלאחר המשבר שפקד את התחום, ירד היקף הפעילות והיא מהווה כיום לא יותר מ־20% מהכנסותיה. פעילות Installbrain אינה מוצגת כחלק מפעילות החברה אלא רשומה בכתובת באורגון, פורטלנד.

מוצר משמעותי נוסף של אייבריו הוא רשת הפרסום RevenueHits, המהווה לפי ההערכות כ־30%–40% מהכנסותיה. הרשת מתחרה ברשתות פרסום ישראליות אחרות כגון מטומי, DMG או מרימדיה, ומציעה מודעות פרסום שההכנסה מהן מגיעה רק לאחר שהמשתמש ביצע פעולה מסוימת או עסקה.

רוצים לסייע להקים את המלאנוקס הבאה

שני וליכטמן הם מוותיקי ההייטק המקומי. שני כיהן כמנכ"ל נייס, אחת מחברות ההייטק הישראליות הגדולות, עד 2009, אז מונה למנכ"ל משרד האוצר על ידי השר יובל שטייניץ. הוא נחשב כבעל נסיון בניהול כוח אדם בהיקפים גדולים, מיזוגים, רכישות ומכירות בשוק הבינלאומי. ליכטמן כיהן במשך 20 שנה בתפקידי ניהול בכירים במיקרוסופט כשלצד עבודתו בחברה פעל גם כמשקיע פרטי.

הקמת הקרן על ידי השניים נבעה בעיקר מתוך התובנה שלמרות שפע חברות הסטארט־אפ הישראליות שהוקמו ושנמכרו לענקיות טכנולוגיה בינלאומיות ומלבד מלאנוקס, ב־15 השנים האחרונות לא צמחה בארץ חברת הייטק גדולה. התפיסה בענף היא כי אחת הסיבות לכך טמונה במחסור בכסף שמיועד לשלבים המאוחרים בהתפתחות החברה. זהו מרחב השקעות ששונה מזה של ההון סיכון הסטנדרטי, ונחשב לשמרני יותר ובהתאם גם מספק החזרים נמוכים יחסית.

הקרן הוקמה לסייע לחברות שמוכרות מעל 20 מיליון דולר לקפוץ לרמת ההכנסות הבאה. עד היום לא ביצעה הקרן שהקימו השניים שום השקעה, ולצד אייביריו הם בוחנים מספר חברות נוספות להשקעה. עם זאת, בתעשיה יש שעדיין מעריכים כי הסיכונים והקשיים שחווה התחום עלול להרתיע את שני וליכטמן מלבצע את ההשקעה בסופו של דבר, זאת למרות שבשבועות האחרונים הם מבצעים בדיקות נאותות לחברה מאור יהודה.

מקרן IGP סירבו להגיב לידיעה.

תגיות